Автор Тема: Свободата в интернет  (Прочетена 112337 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен H.

• Много Писал
  • Публикации: 8 652
  • In Lies We Trust...
Re:Свободата в интернет
« Отговор #60 -: Март 10, 2008, 19:51:29 pm »
Пиратството е неконтролируем процес. Възможно е да се ограничи, но не и да се спре.

Неактивен Geo

• Четящ
  • *
  • Публикации: 96
    • Fenomenibg.com
« Отговор #61 -: Март 25, 2008, 18:17:33 pm »
Айде сега и Open ID забъркахте в конспирацията. Това е възможно най-демократичната система, която действително само улеснява потребителя. Вместо да въведеш едни и същи данни хиляда пъти, посочваш сървър, който съхранява данните ти вместо теб (ако си технически грамотен сървъра може да е изцяло под твой контрол) и казваш - изтегли данните оттук. И следващия път като посоча този URL ме идентифицирай по паролата ми...

Така че - нищо ново, просто малко удобство, от което аз лично се съмнявам, че ще се възползват много хора извън ИТ средите.

Неактивен Alien

• Много Писал
  • Публикации: 6 658
  • WATCHER
« Отговор #62 -: Март 25, 2008, 19:14:54 pm »
Айде сега и Open ID забъркахте в конспирацията. Това е възможно най-демократичната система, която действително само улеснява потребителя. Вместо да въведеш едни и същи данни хиляда пъти, посочваш сървър, който съхранява данните ти вместо теб (ако си технически грамотен сървъра може да е изцяло под твой контрол) и казваш - изтегли данните оттук. И следващия път като посоча този URL ме идентифицирай по паролата ми...

Така че - нищо ново, просто малко удобство, от което аз лично се съмнявам, че ще се възползват много хора извън ИТ средите.

Така е ако приемаме че всичко се прави в името на човечеството и за "негово добро". Само че е редно да сме малко по-скептични тъй като всяко центриране на власт или информация в един момент може да се окаже доста мощен инструмент в неподходящи  ръце. На базата на цялата (позната) история на човечеството позволи ми да не се съглася с мнението че управляващите правят всичко в името на добруването на народа си. Когато става въпрос за някаква корпорация, фирма и т.н чиято цел не е да "обслужва" клиенти а да извлича ПЕЧАЛБА на всяка цена и това е целия смисъл на базата на който съществуват тези формирования съвсем пък не мога да не се съмнявам в "добрите намерения" на предлагащите продукта.

Неактивен Magnolia

• Доста Писал
  • Публикации: 1 236
« Отговор #63 -: Март 26, 2008, 01:56:29 am »
Когато ми говорят за "удобство' имам не 1, а 100н а ум. ;)
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен ----------

• Доста Писал
  • Публикации: 1 581
« Отговор #64 -: Март 26, 2008, 13:56:23 pm »
На мен лично не ми е удобно паролите и данни, свързани с идентичността ми да се пазят на друг сървър, освен на моя мозъчен ;)
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен Geo

• Четящ
  • *
    • Fenomenibg.com
« Отговор #65 -: Март 26, 2008, 19:22:54 pm »
Точно в случая говорите глупости.

Системата е съвършен пример за децентрализация. Всяка машина, която има DNS име, т.е. на практика всяка, може да стане OpenID сървър. Включително вашето домашно PC. Качвате си данните, които така или иначе въвеждате по разните уебсайтове при регистрация, на вашия OpenID сървър или на който OpenID сървър се доверите, примерно на моя  :P и оттам нататък вместо да минавате целия процес на регистрация посочвате URL-а на сървъра, въвеждате порола и след това вашия сървър подава на искащия сървър данните, които сте му казали да подава.

Това е. От това по-либерално и по-децентрализирано - здраве му кажи.

Надявам се да спрете вече с некомпетентните изказвания. С компетентните винаги съм готов да споря и да се съобразя...

Неактивен Magnolia

• Доста Писал
  • Публикации: 1 236
« Отговор #66 -: Март 26, 2008, 19:37:31 pm »
Това е. От това по-либерално и по-децентрализирано - здраве му кажи.

Да, да, либерално!  ;D
Всички добре съзнаваме, че техниката ни е заробила, но интернет е единствената  свръзка на хората с еднаква дължина на вълната, за да се съберат и да обменят информация. Засега.. ;) Затова влизаме доброволно в капана, да вземем сиренцето, докато не са ни щракнали ключалката съвсем.
Не съм "компетентна' в смисъла, който влагаш, но не смятам, че говоря "глупости". :P
Бай Брадър вижда/ и чува/ всичко. :D

А това:
Цитат
Също така Windows-а пращал също някаква информация без знанието на потребителите - май военните я ползвали
дали е глупост?! Може и да е, но нищо чудно, да не е. И де го прословутият "либерализъм" тогава?
« Последна редакция: Март 26, 2008, 19:39:49 pm от Magnolia »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен Geo

• Четящ
  • *
    • Fenomenibg.com
« Отговор #67 -: Март 26, 2008, 20:08:05 pm »
За последен път отговарям на подобни глупости.

Говорим за една точно определена технология и за едни точно определени данни, които така или иначе всички вие давате по ваше желание на определени уебсайтове. И смятам, че всичко, което казах е вярно.

Оттук нататък можеш да си говориш каквото искаш за интернет, бил гейтс и ЦРУ, но не го обръщай към мен...

Неактивен Martin

• Пишещ
  • Публикации: 509
    • Music of the world
« Отговор #68 -: Март 26, 2008, 20:20:43 pm »
За последен път отговарям на подобни глупости.

Говорим за една точно определена технология и за едни точно определени данни, които така или иначе всички вие давате по ваше желание на определени уебсайтове. И смятам, че всичко, което казах е вярно.

Оттук нататък можеш да си говориш каквото искаш за интернет, бил гейтс и ЦРУ, но не го обръщай към мен...
А ти наясно ли си какво точно представлява въпросната технология? Не казвам, че аз съм, понеже и от статията не става особено ясно, но аз както го разбирам е следното: Регистрираш си данните (паролите и сайтовете) на централен сървър някъде (Както е с ДНС-ите) и от там съответно получаваш съответния пакет, който да си съхраняваш локално и да си представяш колко защитен си.
Поне аз не мога да се сетя как иначе може да стане, без тези данни да се съхраняват и другаде (Излишно е да се споменава, че най-лесно може да се остави вратичка, чрез която да бъде осигурен достъпът до тези данни). Това от една страна. От друга - ти знаеш ли как точно ще работи този пакет, ID или както точно се води, и какво точно ще има в него? Дали при посещението на даден сайт, в него няма да се запазва информацията и за останалите сайтове, които посещаваш с тази парола? И по този начин става още по-лесно да се доберат до всичките ти данни накуп - просто ще ги вземат от конкретен сайт, методът за това е неедин и зависи от конкретната ситуация.
« Последна редакция: Март 26, 2008, 20:22:28 pm от Martin »

Неактивен nettle

• Четящ
  • *
  • Публикации: 75
« Отговор #69 -: Март 26, 2008, 22:38:34 pm »
Този Open ID според мене си е чисто и просто електронен подпис. ID-то дето ти го дават е публичният идентификатор на подписа и ти чрез него се удостоверяваш към въпросния сървър, а той от своя страна "знаейки" за тази услуга се обръща към съответното хранилище(OpenID провайдер) и те идентифицира че си ти. Да ама мен нешо не ме кефи да си наблъскам на едно място (и то в мрежата) паролите за достъп да банкови услуги и електронни разплащания и прочие! Може малко да съм параноичен, ама дори на домашното си pc не ги съхранявам в "достъпен" вид. Но иначе, услугата OpenID не е лоша като идея ако е free. Поне ще си централизирам достъпа до некои интересни сайтове...щот са много и се искат да се регистрираш!  laugh
In a Mirror, Darkly!

Неактивен Ashaman

• Пишещ
  • Публикации: 810
« Отговор #70 -: Март 26, 2008, 23:02:20 pm »
Те не го правят заради пиратстовото, нито заради сигурността. Правят го за да ни следят. Това е подтискащо.

Неактивен Martin

• Пишещ
    • Music of the world
« Отговор #71 -: Март 27, 2008, 06:55:58 am »
Този Open ID според мене си е чисто и просто електронен подпис. ID-то дето ти го дават е публичният идентификатор на подписа и ти чрез него се удостоверяваш към въпросния сървър, а той от своя страна "знаейки" за тази услуга се обръща към съответното хранилище(OpenID провайдер) и те идентифицира че си ти. Да ама мен нешо не ме кефи да си наблъскам на едно място (и то в мрежата) паролите за достъп да банкови услуги и електронни разплащания и прочие! Може малко да съм параноичен, ама дори на домашното си pc не ги съхранявам в "достъпен" вид. Но иначе, услугата OpenID не е лоша като идея ако е free. Поне ще си централизирам достъпа до некои интересни сайтове...щот са много и се искат да се регистрираш!  laugh
Да, малко е наивно да смятаме, че след като си наблъскаме данните при тях, нямат начин да ги разчетат - е, разбира се, че официално няма да могат, но...
А между другото браузъри като Опера, Файърфокс (Със съответните екстеншъни) така или иначе си имат опция да си вкараш вътре паролите и след това с едно натискане да си влизаш навсякъде, без да ти се налага да ги помниш и пишеш, така че ако някой толкова държи да му е удобно, и сега няма проблем за това (При това единствената му грижа ще е да си опази собственото PC, което винаги може да стане, макар и пак не съвсем 100% гарантирано, ако включим опасността от влизане с взлом и кражба, например).

Неактивен Geo

• Четящ
  • *
    • Fenomenibg.com
« Отговор #72 -: Март 27, 2008, 14:06:09 pm »
Аз спирам. Нямам време да ви образовам. А и вие не се поддавате. Бас държа, че никой от вас не е прочел и осмислил това, което съм написал. Иначе нямаше да пишете тези глупости.

Ако не вярвате на мене - взимате, четете. Неслучайно е Open - всичко е публикувано, пуснете гугъл и четете. Обяснявам горе това, което съм разбрал след 2 дена проучване на OpenID протокола, идеята и примерни разработки и прочие - исках да разбера каква е таз новост, защото потенциално може да засегне работата ми.

Говорете си глупостите колкото искате.

P.S. Забравих да отбележа нещо - това, което правите в горните постове по нищо не се отличава от царящите навсякъде предразсъдъци и предубеност. Към каквото и да било. Хора незнаещи и не искащи да узнят. Хора с готово мнение за всичко. Хора откъснати от реалността и невлиящи се от логика и факти. Независимо кой и за какво става въпрос - с еднакво затворени очи...
« Последна редакция: Март 27, 2008, 14:14:40 pm от Geo' »

Неактивен Martin

• Пишещ
    • Music of the world
« Отговор #73 -: Март 27, 2008, 14:29:34 pm »
Хора откъснати от реалността и невлиящи се от логика и факти. Независимо кой и за какво става въпрос - с еднакво затворени очи...
Че ние не разполагаме с факти, статията е съвсем обща и не навлиза в технически подробности (А дори и в по-общи такива), още повече, че когато става дума за технологии, в повечето случаи може това-онова да бъде потулено и безопасността да остане само според официалната информация, но не и според реалните факти.

Неактивен ----------

• Доста Писал
  • Публикации: 1 581
« Отговор #74 -: Март 27, 2008, 14:32:12 pm »
Винаги съм гледал на Geo' като на доста по-разумен човек от това, което демонстрира тук... Все пак ще пусна няколко цитата от пламналите нагоре пререкания, с риск да затвърдя убеждението му, че всички ние стоим с еднакво затворени очи тук. Но истинското ми желание е напомнянето на тези цитати да породи известни въпроси и евентуално (Дай, Боже!) да даде повод за някои отговори...

Цитат
...да няма свободно поръчване на електронно съдържание от browserа ви, а да трябва да се logнете on през предварително регистрирано и верифицирано име и парола, в следствие на което вашето поведение да може да бъде картотекирано в "досието ви на потребител"...

Цитат
...така или иначе всички вие давате по ваше желание на определени уебсайтове...

Цитат
Дали при посещението на даден сайт в него няма да се запазва информацията и за останалите сайтове, които посещаваш с тази парола?

Цитат
Този Open ID според мене си е чисто и просто електронен подпис.

Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27