Автор Тема: Живков рисуван като Христос в картина на неизвестен автор  (Прочетена 2679 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Alien

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 6 658
  • WATCHER
"24 часа": Живков рисуван като Христос в картина на неизвестен автор

http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=1028701
Платното било крито в УБО - Управление "Безопасност и охрана" на бившата Държавна сигурност, днешната НСО
07.04.2007

Tодор Живков е бил нарисуван като Христос, а първите хора в държавата преди 1990 г. - като 12-те апостоли в картина, дело на автор, който остава неизвестен по волята на наследниците му.

"Живков като Христос" - под това заглавие и на фона на репрокукция от картината в. "24 часа" съобщава, че е открил уникалната картина, крита в УБО - Управление "Безопасност и охрана" на бившата Държавна сигурност.

Най-важните хора в държавата преди 10 ноември 1989 г. - Петър Младенов, Александър Лилов, Добри Джуров, Станко Тодоров, Димитър Стоянов, Людмила Живкова, Милко Балев, Георги Йорданов, Пенчо Кубадински, Георги Атанасов, Огнян Дойнов, както и самият Тодор Живков са изобразени като апостолите от "Тайната вечеря" на Леонардо.

Живков, естествено, е Христос. Юда е най-верният му човек - Милко Балев, а Людмила Живкова е изобразена като Йоан.

Предполага се, че творбата е рисувана през 1979-1980 г. В момента тя била собственост на частно лице, което не желае да разкрие името на автора на картината по настояване на неговите наследници.

Според собственика художникът често е рисувал членовете на Политбюро на ЦК на БКП и се е ползвал от облагите на властта. Но не бил на високи постове в много привилигирования по онова време Съюз на художнтиците.

Платното навремето било конфискувано от УБО и се е съхранявало дълго време свито на руло. Картината е огромна - 225/125 см. Сегашният й собственик планира след време да я извади и да я разиграе на търг.

Картината пресъздава сюжета на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи. Както е известно, на нея Исус казва, че ще бъде предаден, а всички реагират.

Пред Живков на масата има погача, лук, солница и гарафа с вода - т.е. народният човек е нахранил народа.

Пред Петър Младенов има уиски и луканка, пред Добри Джуров - пистолет и боза, пред Милко Балев - "книга за похвали и оплаквания", пред Огнян Дойнов - бутилка кока-кола.

Информация за картината стигнала до Живков и той заповядал да бъде прибрана от УБО, но да не се унищожава. Пазили я над 20 години, навита на руло.

Вглеждането в детайлите на уникалното изображение показва точно повторение на шедьовъра на италианския майстор и съобразяване дори със златното сечение.

По изключително любопитен начин е възкресена атмосферата на тоталитарните години.

Има една сянка в дясната част на платното и "24 часа" предполага, че това е силуетът на шефа на УБО ген. Кашев или на началника на ДС Григор Шопов.

Внушението за подслушване се създава от висящ микрофон.

Твърде метафорични са изображенията на гнездо и на висяща паяжина. Присъства и един от важните идеологически знаци на времето - петолъчката.

В лявата част е картата на България, на която са изписани старите наименования на градовете. В дясната се чете надписът "Човек и добре да живее...".

В дъното се виждат три пейзажа - "Пролет", "Жътва" и "Зима". Масата е отрупана с предмети, които с основание могат да влязат в музея на тоталитаризма, посочва "24 часа".

Там е и вестник "Работническо дело". Вглеждането в първата страница показва заглавието "35 години". Ако се предположи, че става дума за годишнина от 9 септември 1944 г., може да се направи изводът, че картината е рисувана през 1979 - 1980 г.

Има белези от цигарен дим. Най-интересна на покривката е тъмночервена кръпка. След реставрацията на нея са изпъкнали инициалите АН.

Единственият жив днес от нарисуваните - някогашният кандидат-член на Политбюро и министър на културата Георги Йорданов, казва за "24 часа", че не е знаел за такава картина.

"Ако в изображението има язвителност спрямо тогаваните членове на Политбюро, вероятно информацията е щяла да стигне до мен. Имаше един художник, който често рисуваше тогавашните хора от властта. Спомня си, че се казваше Симеонов", посочва Йорданов.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27