Предполагам, че тук е мястото на нещата, които искам да споделя. Въпреки, че може да се прецени от някои за по-подходящо в "свободна енергия и генератори.
Браун газ или ННО, както е по-разпространеното названия в и-нет. Кой за какво го ползва?
Не претендирам за пълнота, но поне ще има насока.
Забавление с 30 сантиметров пламък при 14 литра в минута генериран газ.
A little torch fun with the monster Същия експериментатор опитва с горелки за котлон...
С 14 литра за минута работи бензинов ел. генератор
14 LPM hydroxy cell runing small engine Други, като paul84838, си карат "автомобилчето" - FORD F250 V10 с генерирани 20 литра за минута.
20 LPM Hydrogen Injection Пътуват натоварени с къща "на гърба" возейки мотор (също работещ с ННО)
Trip to Atlanta Ga. Но най-уникалния ентусиаст е този:
The First Solar/ Hydrogen House located in Hopewell New Jersey И много други ...
От известно (за мен) време, се интересувам от темата по-обстойно. Започнах опити с налични материали, без да се съобразявам с наученото. Единствената ми цел беше да се убедя в някой принципи преди да се захвана с точното им реализиране.
Материалите, които ползвах са:
1. черна ламарина 0,8 48 ламела 15х19 см.
2. метална мрежа за сито 20 дискчета с диаметър 4.5 см.
Оказа се, че 10А зарядно за автомобилни акумулатори не може да активира всички ламели. Но за около 10-12 получих приблизително 1 литър за минута при 9А, което се равнява на около 120 вата консумация. С получения газ успях да съоръжа мини горелка, игла от спринцовка. Пламъка е 1см. едва забележим през деня. С това "чудо" стопих телче от мрежата, която ползвах за втория опит. За 3 секунди в края му се образува топче разтопен метал, което се пръсна на малки искрици. А иглата, с изключение на 5мм. от върха, си остана студена. Когато доближавах пламъка към някой материал, върха изстиваше видимо, от нажежен до червено придобива метален сив цвят.
Изненада ме мрежестия електролизер. Въпреки много по-малките си размери и ефирна структура, вкл. по-малка площ, даваше същото количество газ....
Това бяха умишлено нескопосани изпълнения с цел да придобия някакъв личен опит.
На какво съм се спрял за следващите "напъни"?
Поради недостиг на средства за купуване на качествена киселинно устойчива неръждавейка (марка 316) и поради наличието на доста хард дискове от компютри (събирам магнити за други занимания
) ей така на майтап, нанизах няколко (13) плочи на един маркуч запънах ги на разстояние около 1мм. с "миши опашки" защипах маркуча с накрайниците на зарядното и включих....
И стана тя каквато стана. Почти същото количество газ при 4 ампера, т.е. само 56 вата ... не съм очаквал.
Материалите от които са направени плочите си остават за мен тайна и до сега (с изключение на един). Не корозираха за минутите през които работеха, не ги лови магнит, не замърсяват електролита (посолената вода) с утайки, не изискват прецизна обработка, защото са с абсолютно еднакви размери ... с изключение на някои, по-дебели или по-тънки.
Най-различни се оказаха онези стъклените с метализирано покритие. Изненадах се, когато се пръсна при разглобяването...
Като казах разглобяване, препоръчвам, тези които се заемат с тази работа да си намерят нужния инструмент - "еврейска" звезда му викат тук. Опита ми с разпробиване се оказа мъчителен. Точно стъкления диск беше с най-здравия материал за винтовете... извадиха стружки от бургиите...просто си ги изядоха на майтап...една не ми остана.
С флекса .... абе справи се но не лесно ... ама матриал са турнали.
(за обща култура: плочите на хард дисковете за лаптопи са стъклени ...)
И те така...
Сега подготвяме истинска
електролизна клетка. В процес на изработка е импулсното захранване. Да видим тея дискове какво ще правят.
За онези, които решат да се позапознаят повечко или да експериментират има инфо и на български:
http://mazeto.net/index.php?topic=284.0има други теми в същия форум, както и в други форуми....но сега не ми се рови из архива....не съм спал от няколко дни, а само на воля и домати с ориз не се кара много време.
Поне споделих и сега ще се отнеса по вълновода "като" къпан.
Здраве и успехи на всички добронамерени!
P.S.
измерванията са правени според ампермера на зарядното
количествата газ - на око.
Предстои по-прецизна работа с измервателни уреди и дебитомер (ако се намери, ако не ще импровизираме с ПВЦ )