При свръхновата има един източник на взрив, т.е. начална точка на взрива (разглеждай като обикновен взрив), докато при Големия взрив не е така. Той създава времето и самото пространство. Тоест има едновременен "взрив" навсякъде във Вселената, която тогава е била с размери по-малки от атом.
Плътността при Големия Взрив е много по-голяма от тази на свръхновата.
При Големия Взрив е нямало материя, докато при свръхновата има. Самия Голям взрив се състои от енергия.
При Големия Взрив всичките сили са били обединени в една, при свръхновите няма такова нещо.
Скоростта на разширение на тъканта на космоса при взрива е била свръхсветлинна, докато при свръхновата няма такова нещо.
При взрива на свръхнова централните части на звездата колапсират в себе си и създават черна дупка, т.е. късат/огъват/правят на фльонга (не се знае, кое точно, аз залагам на първото) тъканта на космоса докато при Големия взрив е обратното, той създава тъканта на космоса.
и други, ама не се сещам сега.
В подробностите си прав.Само за едно съм на друго мнение-че вселената е била само енергия.На мен другата основна теория, че вселената от материя, се е била свила до критична маса (колкото атом не е ли малко?), след което, вследствие на колосалното налягане в такъв малък обем, се е получил големия взрив-ми звучи по-правдоподобно. След което материята (от която по-късно се образували галактиките) се е разлетяла на вси посоки.А основната материя (вещество) на космоса си е водорода.Вече след образуването на звездите от привлечен гравитационно водород, в тях, при термоядрените реакции се образуват и доста от другите вещества.
Ако вселената е била само от енергия, какъв точно вид е била тази енергия? И как се е получила материята от нея, при биг взрив ?
Друга теория казва, че големият взрив се е получил при първия сблъсък на колосални количества Материя с Антиматерия и това доста добре обяснява прилагателното
голям. А и доказано си съществуват античастици.
Колкото до сравнението със свръхнова, знам, че не точно, но има ли с какво друго да го сравним, Г-я взрив, на публично ниво?