Тъкмо щях да отворя въпрос за валутата, но ето че вече е насочен натам разговора.
В медията, в която работя сега (
Project Syndicate ) тези дни имаше много разгорещена тема именно за валутата.
Всъщност от доста време виси и надвисва един призрак, тежък и злокобен, над западния свят, а сянката му е с формата на дракон, и цвета на кръв. И да, нарича се Китай.
Точният коментар в рубриката беше "не е време за търговски войни" (
No Time for a Trade War ) и всъщност е опит на по-консервативно настроени иконономисти да успокоят топката, защото другият, по-либерален лагер лае почти озлобено "да си таковат таковата китайците" ( контрата е в NYTimes ->
Immaculate Transfer Strikes Again ). Държа да отбележа, че названията либерален и консервативен, поне в случая, са доста по-размити, служат само да етикират противопоставянето.
С думи прости: едната страна иска да се спре с валутния натиск, защото - видите ли - икономиката ни е слаба, а другата иска да го упражни, като ембаргира обмена, именно въпросната trade war.
Така, дотук с икономическите обяснения ( моля да ме извините, не са ми ясни всички детайли на мен самия, работя в IT неща, но покрай самата медия съм замесен в инфообмена, и ща не ща пускам тука иконом.анал.

).
Истината обаче, естествено, е доста по-дълбока. От въпросния поток зная какви неща ще се пускат за публикация идните дни и седмици...ама няма да ви е интересно...
Ок, сега знаеме кои карти са раздадени, и как са подредени фигурите.
Въпросът е кой е сега на ход...и какво ще мести...
Моето лично мнение е, че китайците ще се наслаждават на бавна, мъчителна и подчинителна агония...във видението си виждам това, не пряка война.
Да не забравяме, че оня ден, тук, в Прага, Обама и Медведев подписаха START-а, което е ясен сигнал, намек и намигване - "ние се снижаваме, не ни посичайте".
Още нещо - скоро ще захвърчат совалки с дипломати за да им правят...ъъъ четки на китайците...ох, че мръсна уста, щях да кажа свирки, да ге.