Автор Тема: Двойният залез  (Прочетена 2951 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Albinoni

  • Пишещ
  • ***
  • Публикации: 859
  • „L'amour est l'enfant de la liberte"
Двойният залез
« -: Април 07, 2007, 11:07:43 am »
Двойният залез от "Междузвездни войни" наистина съществува
 
Инфрачервена камера на орбиталния телескоп на НАСА "Спицър" показа, че двойният залез от "Междузвездни войни" е нещо реално    
 
Инфрачервена камера на орбиталния телескоп на НАСА "Спицър" показа, че двойният залез от "Междузвездни войни" е нещо реално, съобщи Би Би Си, като цитира резултати от американско изследване, публикувани в "Астрофизически журнал" (Astrophysical Journal).

"Спицър" откри, че планетни системи, обикалящи около двойни звезди, се срещат толкова често, колкото и около единични. Екипът на Дейвид Трилинг от Университета на Аризона е търсил т.нар. прашни дискове в 69 двойни звездни системи на разстояние между 50 и 200 светлинни години от Земята. Дисковете са формирани от материал, останал след образуването на планетите.

"Знаем, че звездите са там, но въпросът е дали има планети, от които да се наблюдават двойни залези", казва Карл Стейпълфелд, който е учен от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния.

Данните от изследването са показали, че 40% от двойните звезди имат прашни дискове, което е малко повече, отколкото имат единичните звезди. Това подсказва, че планетните системи около двойни звезди са поне толкова чести, колкото и около единични звезди като нашето Слънце.

В системи, където звездите са отдалечени на 50-500 астрономически единици помежду си (т.е. разстоянието между Земята и Слънцето, умножено по 50 или 500), прашни дискове обикалят около един от звездните чифтове.

В двойни звездни системи, в които звездите са на по-малко разстояние помежду си (напр. на 3-50 АЕ), учените не са открили прашни дискове и предполагат, че гравитационните сили изхвърлят материали в далечния космос и затова не се образуват планети.

Когато разстоянията между звездите в двойните системи са били още по-малки - 3-0 АЕ - астрофизиците са забелязали прашни дискове в 60% от двойните звездни системи.

Изводът им е, че всички планети, обикалящи около тези компактни звездни системи, вероятно имат двойни слънчеви залези като в "Междузвездни войни: Епизод 4 - Нова надежда".

Според д-р Трилинг, ако в прашните дискове около двойните звезди наистина съществуват толкова много планети, те може и да са на разстояния, където има условия за живот. БТА

actualno.com

 :)Това не мога да го коментирам, ама звучи доста красиво.. :)
« Последна редакция: Април 07, 2007, 11:09:58 am от Albinoni »
„L'amour est l'enfant de la liberte" Всяко нещо, до което се докосваш е част от Пътя! Достигни до ис

Неактивен Trandev

  • Пишещ
  • ***
  • Публикации: 739
  • Tread softly, Because you tread on my dreams. W.Y.
    • Елементи от някои умозаключения
Re: Двойният залез
« Отговор #1 -: Април 10, 2007, 10:37:02 am »
Сещам се още един филм с доста красиво затъмнение. Pitch Black,  с оня субект, с нафтовото име 8)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27