Тъй като тука си говорим много за НЛО-та, космически кораби, добри, лоши и т.н., виждам че сме пропуснали най-важното, а именно как протича тая битка. Ето нещо, което пуснах в друг форум по повод Междузвездни войни:
Става дума за евентуални доктрина и тактика на космически битки с ГОЛЕМИ кораби.
Не съм много навътре в нещата, така че очаквам от вас поправки (направо настоявам):
Първо - задачите на един, или повече такива кораби:
1.1. Транспорт - ми тея чудовища бая народ носят и според мен една от основните им задачи би била преноса на войски за наземни битки.
1.2. Орбитална защита - защитаване на дадена планета от вражеските кораби. Неща, които трябва да осуетят са бомбардировките и десанта.
1.3. Обратното на горното - атакуваща функция - да избият де що могат из орбита, за да могат да бомбардират дадена планета и да стоварят войски и да установят котрол над нея.
В случая приемам, че за да се установи контрол над нея трябва да има войски, които да контролират космическите портове и основните производствени функции. Също така предполагаме е ясно че малко трудно ще бъде постигнат този контрол
1.4. Разузнаване - ми разузнаване, не се сещам как да го опиша по-точно.
За битките - идеята за ветроходните кораби май не е толкова лоша - естествено не баш като в Междузвездни войни, но...
В научната фантастика общо взето на две места се сещам за хубави космически битки - в "Хиперион" поредицата и в една книжка "Вечната война".
Във втората битките се развиват на релативистични скорости, където корабът маневрира за да избегне "снаряда"... В "Хиперион" вече битките бяха на по-близки разстояния и с лазери, ракети, атомки, плазмени бомби и тям подобни...
О и щях да забравя - Батълстар галактика - там са много междузвезден тип, ама пак са яки.
В Стар Уорс си ги знаем.
Аз лично не смятам, че битките ще се провеждат на огромни разстояния, най-вече защото всеки от корабите ще има достатъчно време, за да предприеме мерки срешу идващата от две АЕ ракета, а ще бъдат по-скоро на близко разстояние - няколко стотици километра може би, където стрелбата ще е доста по-точна, а ползването на изстребители, били те бвезпилотни или не ще бъде доста добре обосновано - малки, бързи, маневрени, би трябвало да вършат работа срещу големите кораби... Това, което им е необходимо е да са достатъчно бързи, че да се приближат до вражеския кораб, преди той да ги е подпукал с нещо по-масово (ятомки отново), което ме навежда на мисълта, че при достатъчно близки разстояния, използването на подобни оръжия, няма да е много умно, щото ще бие и по нашите кораби.
Та как би протекла една битка - засичане на врага. После докато двете флоти са още далече се обстрелват с оръжия за масово поразяване, докато се приближат на опредлено разстояние, след, което започват бой с по-конвенционални средства - МНОГО ракети, изстребители и т.н.