Автор Тема: Белгия се разпадна!  (Прочетена 2071 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Alien

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 6 668
  • WATCHER
Белгия се разпадна!
« -: Декември 15, 2006, 17:33:50 pm »
Разследват обществения канал РТБФ, който се майтапи с разпад на държавата

Стандарт

БРЮКСЕЛ. Скандал разтресе Белгия, след като държавната тв РТБФ обяви разпад на държавата и бягство на краля и кралицата. Двучасовото предаване на франкофонската телевизия в сряда вечерта хвърли в паника зрители, политици и дипломати. В него бе обявено, че парламентът на провинция Фландрия единодушно решил да обяви независимост, а заради разцепването на кралството монархът Алберт и съпругата му Паола са напуснали страната със самолет на ВВС. Аудиторията предпочете да повярва на убедителните диктори и коментатори, макар че докато вървеше предаването, непрекъснато с дребен скрол на екрана пишеше, че всичко това е журналистическа измислица. Репортерите съобщаваха за сблъсъци в страната, блокирани пътища след решение на фламандския парламент да обяви независимост. Правдоподобието се подсилваше от многобройните "преки" включвания, в които журналисти искаха коментар за сензацията от известни в Белгия политици, певци и обществени дейци.
 Телефоните на редакцията направо "се подпалиха" от обаждания на възмутени граждани, а политици масово критикуваха предаването. "Посолства и посланици ни питаха какво да кажат на страните си. Измислицата бе взета за реалност и създаде катастрофален имидж на страната", заяви председателят на Сената Ан-Мари Лизен. "Лоша шега, показваща лош вкус. Задачата на обществената телевизия е да информира коректно, а не да създава объркване", заяви говорител на премиера Ги Верхофстат.
 От телевизията обясниха, че с предаването са искали да покажат всички негативни последици от евентуална подялба на Белгия на холандскоговорещата Фландрия и френскоговорещата Валония. За такъв сценарий си говорят на най-различни нива в страната с население 10 милиона души. Особено популярна е тази идея сред редица фламандски политици, които твърдят, че богатата Фландрия е принудена да отделя непропорционално много средства за финансиране на федералните програми. Но повече от 20 години не е имало някакви сериозни търкания между фламандци и валонци.


Кукуто трябва да им искат пари за идеята  :P :P
« Последна редакция: Декември 15, 2006, 18:40:54 pm от Horus »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27