Учени оповестиха, че "мехури" като тези в метеорита от езерото Тагиш може да са помогнали при химически процеси, които са били от значение за появата на живота.
"Мехурите" може да са по-древни от Слънчевата система - химическият им анализ подсказва, че са се образували при температура около минус 260 градуса по Целзий, близка до абсолютната нула. Подробности за изследването на учените от НАСА са публикувани в сп. "Сайънс".
Анализът на "мехурите" показва, че те са дошли на Земята, докато са били в състава на метеорит. Тези кухи сфери може да са осигурили защитна обвивка за органичните молекули, нужни за живота.
Д-р Линдзи Келър от космическия център "Джонсън" на НАСА в Хюстън, Тексас, заяви, че според някои учени подобни структури са "стъпка в правилната посока" за изграждане на клетъчна стена. Той обаче отбеляза, че "мехурите" от езерото Тагиш не могат да бъдат разглеждани като еквивалент на клетка.
Ако такъв вид метеорит е паднал на Земята през цялата й история, то нашата планета е била засята с подобни органични мехури по същото време, когато тук за пръв път се е зародил живот, смята минералогът Майк Золенски от НАСА.
Съобщихме само за 26 "мехура", защото са с малки размери и са трудни за изследване, но наблюдавахме стотици в малка зона и смятаме, че има милиарди "мехури" в този метеорит, заяви Кейко Накамура-Месинджър от космическия център "Джонсън".
Съотношенията между различните изотопи на водорода и азота в метеорита са съвсем необичайни, което подсказва, че тези структури нямат земен произход, заявяват учените. Изотопните съотношения в "мехурите" показват, че те са се образували при температура около минус 260 градуса по Целзий, близка до абсолютната нула, допълни Скот Месинджър от космическия център "Джонсън", съавтор на изследването.
Метеоритът от езерото Тагиш в Канада бе събран на части веднага след падането му през 2000 г. Той бе поддържан в замразено състояние, за да се избегне рискът от "земно замърсяване".
www.actualno.comСъжалявам ако има вече такава тема просто не намерих и реших аз да постна.
Нов съм и не съм много в час с случващото се в форума!