Автор Тема: Наука - НОВИНИ  (Прочетена 26274 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен sidewinder

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 838
konstantin2007 Май ти си смешен,какво нормалния човек ползва като енергия от твоя фантастичен космос,че нещо не се сещам?!...  :-X

kalan Ма ти сериозно ли?...Каква е вероятността това да се случи,7 милярда едновременно?Малко се излагаш,все едно мечтата на Байерн да се сбъдне,7 милярда да се тъпчат с аспирин като луди!  :lol:

sidewinder Занимавам се с отоплителни инсталации...,т'ва с климатиците е за лигави изнежени човечета,дето само консумират без да му мислят много-много...ТВЪРДО СЪМ ПРОТИВ ЗА ОТОПЛЕНИЕ С КЛИМАТИК,определено има защо да мисля така(знам това-онова,учил и ползвал,ама колко знам,колко съм учил и ползвал,си е за моя сметка)! Идеята за термопома е добра,до някъде...финансовия въпрос е водещ....джаджи на пазара бол...
Съвет от парнаджията,по-добро от отопление с топлоносител вода-НЕМАААА(после е въдушното),друг въпрос е с какво ще се подгрява...Варянти има много...

Аре със здраве на всички тесни и широки разбирачи...   8)

Не знам дали климатика е за изнежени и лигави човечета, но на този етап това е най-оптималното решение, когато става дума за консумация на електричество. Природната газ у нас се продава много скъпо - близо 500 долара за 1000м3. В САЩ е 80 долара, в Европа е малко над 100 долара. Хайде сега ми кажи, на газ ли ще се отопляваш, но дърва или на ток.

Климатика има това предимство да изразходи 1 киловат, за който да пренесе топлина в размер на 3-4 киловата в помещението. Е, би било най-добре кондензатора на климатичната система да дърпа топлина от под земята при целогодишна температура от 15 градуса, но това става с много пари и наличие на дворно място.
« Последна редакция: Февруари 17, 2012, 23:08:31 pm от sidewinder »

Неактивен tazmdg

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 234
 • Смисълът на живота е... 42 !

Не съм казала едновремено. Голям процент от населението има мобилни, но не ги включват едновремено. Ама всички си ги зареждат. Моля те не се прави на интересен. Много добре знаеш какво имам предвид. Дадох пример. И 3 милиарда са достатъчни.
Добре,Мир да има...имаме различни виждания по въпроса,нали?!
Само си помисли все пак,3 милиарда в спалнята ли ще си палят печицата,за да се заредят или в гората?Мисля,че джаджата е за къмпингари,предимно!
 :P
"БАХТИ МАЙКАТА и ЕБИ МУ МАЙКАТА са свещени благословии от дълбока древност в българския език..."

Неактивен tazmdg

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 234
 • Смисълът на живота е... 42 !

Климатика има това предимство да изразходи 1 киловат, за който да пренесе топлина в размер на 3-4 киловата в помещението. Е, би било най-добре кондензатора на климатичната система да дърпа топлина от под земята при целогодишна температура от 15 градуса, но това става с много пари и наличие на дворно място.
[/quote]

Електрическият котел също има сходни предимства,ама ще ме захапеш,че трябва да се кърти и куп неща да купуваш.Но комфорта е важен за човека,защо намират римски бани с подово отопление,а?  :o
За термо-помпите...,е скъпо за нашия стандарт,но към нея задължително се под включва и ел.котел,това е когато се ползва само за отопление,и задължително климатична(хладилна)машина,за охлаждане през лятото(конвекторно отопление и охлаждане)!Това е цената на комфорта....и здравословното отопление!  :hi:
Извод,ел.котле или каминка с водна риза(или котле)....Всеки има свободна воля да избира сам.Само не ме почвайте пак с дървата,защото кадърно направена инсталация смъква разхода до кубик,кубик и 1/2 за месец,зависи от студовете!
 8)Ако обичаш, прочети в раздел ПОМОЩ как и за какво се използва бутона [ЦИТАТ]

(Black Adder)

« Последна редакция: Февруари 18, 2012, 15:38:09 pm от Black Adder »
"БАХТИ МАЙКАТА и ЕБИ МУ МАЙКАТА са свещени благословии от дълбока древност в българския език..."

Неактивен bogoizbrania

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 931
 • Homo Supermenos!
  • Олтар на непознатия Бог
Невероятно видео, петната на слънцето се увеличават и намаляват, не бях виждал такова нещо, все едно има неюо отдолу което ги контролира.

http://www.flickr.com/photos/gsfc/6923748793/in/photostream
Soli Deo Gloria!

Неактивен Organizer

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 23
Хлабав оптичен кабел заблудил учените, че има частици по-бързи от светлината

Преди време изтече информация, че учени от CERN са наблюдавали частици, които са по-бързи от светлината. Беше съобщено, че от лаборатория в Швейцария до Италия са били изпратени пакети с неутрино, които са пристигнали с 60 наносекунди по-бързо от скоростта на светлината. При допустима грешка в изчисленията от 10 наносекунди учените стигнаха до заключение, че са опровергали теорията за относителността на Айнщайн, според която не е възможно да се пътува със скорост по-голяма от тази на светлината. В крайна сметка се оказа, че измерванията са били грешни и частиците са пътували по-бавно от първоначално установеното, съобщи Gizmodo.

Хлабава връзка в един от оптичните кабели, използвани при експеримента е в основата на грешните данни, които са отчетени от уредите. Въпросната оптична връзка е съединявала GPS система, използвана при работата и един от лабораторните компютри. Когато проблемът бил оправен учените провели отново експеримента и с разочарование установили, че частиците вече не пътуват със скорост по-голяма от тази на светлината.

Миналата година беше публикуван доклад, който показваше резултатите от три години изследвания на учени от CERN. В него бяха описани частиците, които са по-бързи от светлината, но повечето физици не повярваха на резултатите и заявиха, че трябва да става въпрос за грешка. В крайна сметка се оказа, че са били прави, а теорията на Айнщайн все още е в сила и не е опровергана.http://www.kaldata.com/68034/%D0%A5%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%B2-%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BB-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D1%83%D0%B4%D0%B8%D0%BB-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%87%D0%B5-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%BF%D0%BE-%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0.html

Неактивен Hacko

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 007
Хващаме асансьор до Космоса

Японци разработват асансьор до Космоса, идеята за който се е появила още през 1960 г.. Представители на строителна фирма в Страната на изгряващото слънце твърдят, че са създали проект за космически асансьор с височина 96 000 км, съобщава Ura-inform.com.

Тялото ще бъде изградено от нанотръби, а кабината ще събира 30 пасажери и ще се  задвижва от линеен електродвигател. Скоростта на придвижването на асансьора ще бъде 200 км/ч. За да достигне геостационарната орбита на съоръжението ще му бъдат необходими 7.5 дни. На продължението на тялото на лифта, което ще излиза на 60 км по-високо от стационарната орбита на нашата планета, ще направят още една част от конструкцията. Оттук на космическите кораби ще им бъде необходима малко допълнителна скорост, за да полетят към други планети.

Японците обещават лифта да бъде готов до 2050 г.

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 827
Учените от Теватрон публикуваха финалните си резултати относно изследванията върху така наречения предполагаем Хигс Бозон.

Все още няма категорично откритие, но съществуват силни индикации и улики, че такава частица съществува и е с маса около 130 пъти по-голяма от масата на протона. Що е с такава маса, не ме питайте... идея си нямам.

Кофтито при Хигс бозона, е че той не е стабилен (или както казват в Перник: "стабиуен"). Много бързо се разпада на някакви обикновени частички, които не са интересни на физиците (на некви двойки долни кварки - бел. не, че са долни и подли... както някой може да предположи, съвсем нормални са си, просто някой физик ги е кръстил така; и на некви енергични фотони - бел. нещо като братята Кличко на стероиди, или Жоро Бекъма с допинг в Локо Мездра).

Та... пустия му Хигс, много бързо се разпада (явно не му се живее на човека) и физиците докато мигнат с око ... и ... той вече се е разпаднал и са се появили ония палавници по-горе.

Това им е проблема на физиците от Теватрон и ЦЕРН, затова не могат да го засекат (с Лазера).

Хубавото, е че след 2 дни, ЦЕРН ще обявят резултатите и ше кажат, аджеба има ли такова животно или не.

Ся, малко ше ви омешам главите със статистика, ама който се чувства неук и недостатъчно интелигентен, да не чете по-долу.

Индикациите за вероятността това да е наистина Хигс бозона (от резултатите на Теватрон) са със статистическа вероятност от 2.9 сигма, което е 1 на 550 флуктуацията в данните да е статистическа грешка. 1 сигма е вероятност 66,67% резултата е да валидно откритие, 3 сигма (доколкото си спомням) беше около 99.99% (викат му още ст. отклонение).

Учените са приели границата от 5 сигма, за достатъчна за обявяване на откритие.

За сравнение, по ще ви е лесно да видите мутрата на свекърва ви/тъща ви в стадион от 100 000 човека отколкото да засечете пустиняка Хигс.

Тва е от мен засега, ако продължавате и тук да четете, значи имате още останал акъл за да изчетете статията на английски, която се намира: Ей го на тук

Айде до 4-ти.. и лека и доходна.
« Последна редакция: Юли 02, 2012, 22:24:06 pm от ₪ Eon ₪ »

Неактивен Princess_Deja

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 600
Съвсем човешки, първо се зарадвах, че има български учени, участници в подобни открития :) а след това се замислих за парадокса, какво реално е състоянието на науката в България и средствата, които се отделят за нея. За да могат тези учени и хора, все пак и да прилагат тези открития в "българска среда", а защо и да не ги развиват ... докато не се разбере със сигурност (все пак) дали са открили каквото търсят.

Цитат
...
Каква е причината някои наричат Хигс-бозона с името божия частица?
Това название тръгва от Леон Ледерман, Нобелов лауреат по физика. Той го използва, когато започва да пише научнопопулярна книга. Идеята е проста: както ви казах, допускането е, че това Хигсово поле е навсякъде и влияе на всичко. Сякаш е като Бог. Но в частицата няма нищо свръхестествено. Това е просто название за широка публика, така че да звучи малко по-привлекателно.

А защо откриване му е толкова трудно?
Трудно е, защото, както се оказа, частицата е с доста голяма маса. За да може да я "родим", ни трябват много мощни ускорители, с които доскоро не сме разполагали. За пръв път, откакто е построен Големият адронен колайдер в CERN, ние имаме възможност да правим подобни изследвания, да проверим този масов диапазон, където и всъщност се оказа, че тя в действителност съществува.

Защо изследователите от ЦЕРН са предпазливи в твърденията си дали това е Хигс-бозон?
Тук пак ясно трябва да формулираме нещата. Без всякакво съмнение в момента имаме откритие. Наблюдаваме нова частица, която до днес не е регистрирана. В рамките на точността, с която правим тези измервания, тя съвпада с това, което ние очакваме да е Хигс-бозонът, предсказан от "Стандартния модел".

Работата е там, че има ред други модели, които прогнозират наличието на частици, които са много близки по свойства до Хигс-бозона от Стандартния модел. И все пак те са различни. И затова сега най-важният въпрос, който стои пред нас, е да дадем ясен и точен отговор дали това, което наблюдаваме, е Хигс-бозонът, предсказан в рамките на Стандартния модел. Или пък че става дума за някаква друга частица, различна от него.

Във втория случай това ще означава, че за пръв път наблюдаваме обект, който не се описва от Стандартния модел. Тоест става дума за някаква физика извън него.
...

Какво следва, ако откритата частица не е Хигс-бозон?
Сблъскваме се с един сериозен проблем и той е следният: ако човек погледне как се движат далечните галактики, при измерването на тяхното движение може да се установи, че тяхното поведение съответства на доста по-висока маса, отколкото е видима под формата на звезди.

Изводът оттук е, че очевидно съществува материя, която не излъчва и не поглъща светлина. Нейната маса може да бъде пресметната и това е около 23% от вселената. Тогава се пита от какво е съставена тази материя. Тя със сигурност не е изградена от частиците, описани в Стандартния модел.

Това е така наречената тъмна материя. Наричаме я тъмна, защото нито поглъща, нито излъчва светлина.

Вторият проблем е свързан с това, че вселената, и това ние го знаем със сигурност, се разширява с постоянно ускорение. Пита се "а защо се разширява". За да има някакво ускорение, трябва да има постоянна сила, която действа. Въпросът е каква е тази сила и откъде се взима. Това сега условно е наречено тъмна енергия. В момента не знаем отговора на този въпрос. Можем обаче да пресметнем каква част от енергията на вселената отива за това разширение. Става дума за около 73%. Сега, ако съберем 73 и 23, получаваме 96. Излиза, че Стандартният модел обхваща 4% от съдържимото във вселената и има едни 96%, зад които не знаем какво седи.

Това е и една от основните задачи на експериментите, които се правят в CERN – не само да окомплектоваме този Стандартен модел, което ще стане с откриването на Хигс-бозона, но и поне отчасти да се опитаме да отговорим на въпроса от какво се състоят останалите 96% от вселената.

Ако трябва да бъдем честни, това, което на нас ни се губи, е, че явно не разбираме структурата на пространство-времето. Това, което се опитваме да направим, е да проумеем как е устроена.

http://www.capital.bg/biznes/tehnologii_i_nauka/2012/07/06/1861270_leandur_litov_96_ot_vselenata_vse_oshte_e_neizuchena/?sp=0#storystart
"These are the times that try man`s souls" Thomas Paine

Неактивен bogoizbrania

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 931
 • Homo Supermenos!
  • Олтар на непознатия Бог
. . . .
Учените са приели границата от 5 сигма, за достатъчна за обявяване на откритие.
. . . .
Това само в случаят с разни частици ли е или се отнася и за друго?
Soli Deo Gloria!

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 827
Споменават го в конкретния случай, че е 5 сигма (или стандартно отклонение). Иначе за всяко изследване си е различно. Изследванията варират в сферите от икономика до физика. Във всяка една сфера на живота.

Неактивен x_name41

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 284
Смятам, че няма и не е възможно да съществува никакъв "хигс бозон" а тези крясъци до небесата са просто начин или чалъм учените да си оправдаят невежеството. И нека попитам защищаващите тази измислица и глупост как ще обяснят съществуването на материята след като се твърди официално от най авторитетни учени при това, че "хигс бозонът" бил в основата като свързващо звено и съединяваща частица, животът и на съществуване бил много кратък и т.н. а и на всичкото отгоре изглежда, че тази частица изисква специални условия за формирането си тъй-като експериментът в същноста си го доказва и следователно при обикновенни условия не би било възможно нейното съществуване, което на всичкото отгоре е и много кратко (от порядъка на някакви си пико или фемто секунди). При всичките тези неоспорими факти (някои от, които може и да съм пропуснал) не мога да проумея как е възможно да има хора още да вярват, че учените са открили "хигс бозон", просто съм изумен? Всъщност вие може би ще разберете истината но на по късен етап в следсмъртния си живот ако осмелите и незабравите да попитате тогава когото трябва за същноста и строежа на материята.
« Последна редакция: Юли 07, 2012, 22:37:36 pm от x_name41 »
"מוזיקה מאריכה את החיים"

Неактивен Princess_Deja

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 600
 :) Казусът-тема за "тъмната материя", винаги ми е бил интересен, откакто за първи път чух и прочетох за Стивън Хокинг.
Той, както и много други космолози се питат, какво е бъдещето на Вселената. За да научат съдбата на Вселената, учените трябва да открият колко тъмна материя има в нея. Веществото, което контролира движението на звездите чрез гравитацията, която упражнява върху тях. В този ред на проучвания, ето едно скорошно.

Цитат
Загадката на „Тъмния мост”


Учените за първи път са получили убедително доказателство за съществуването на „мост” от тъмна материята между две натрупвания на галактики. Тази връзка може да бъде част от гигантска мрежа от тъмна материя, която според повечето учени, изгражда скелета на Вселената, съдържащ в себе си обикновенната видима материя - звезди и галактики.
За феномена тъмна материя (вещества) учените заговориха още преди десетилетия, като обърнаха внимание на въртенето на галактиките. С отдалечаването от техните центрове скороста на звездите не намалява, как при планетите от Слънчевата система. Това се обяснява само с присъствието на голяма скрита маса, разпределена по цялата плоскост на галактиката. Разказва астрофизикът от Астрономическия институт „П.К. Щернберг” към МГУ Владимир Сурдин:

- Освен обикновеното вещество има още нещо, което има гравитация. Ние го усещаме по това, че привлича звездите и планетите, но не го виждаме. Затова и се нарича „тъмно”. То не излъчва светлина и никак не се проявява, освен чрез гравитацията. Това вещество е много повече, отколкото обикновеното. Именно то в ранния период на еволюцията на Вселената е създало структурата и, на която се след това са се нанизали като мъниста на конец обикновените звезди и галактики. Ние и по-рано чувствахме наличието на тъмно вещество там, където то е много. Например, в натрупванията на галактики. Но дълго не успявахме да докажем, че това пронизва цялата Вселена.

Сгъстяването на тъмно вещество е нещо подобно на лещи - със притеглянето си те отклоняват частиците светлина, минаващи през тях от отдалечени обекти, затова наблюдаващият от Земята вижда вече изкривено изображение. Това явление учените нарекоха „гравитационно линзиране”. То помага да се открие тънък „мост” от тъмна материя.

Йорг Дитрих от Мюнхен е изследвал пространството между две натрупвания на на галактика в съзвездието Кита на 2,7 милиарда светлинни години от Земята. Промеждутъкът е изкривил изображението на 40 хиляди галактики, който са били на задния фон. По степента на изкривяване е била изчислена масата на целия промеждутък. Звездите, между галактическия газ и праха са съставили в нея не пвоече от 19%. Излиза, че останалите 81% са заети от тъмната материя: няма с какво друго да се обясни толкова силното отклонение на лъчите на светлината. На учените много е помогнало разположението на галактическите натрупвания. „Мостът” между тях е обърнат по протежение на линията на погледа на наблюдатела, за сметка на което пречупването на светлината многократно се е увеличило.

Според събеседника на „Гласът на Русия”, откритието потвърждава стандартния космически модел - общоприетата представа за развитието на Вселената, в която най-важната роля играе тъмната материя. Получено бе също и надежно доказателство за съществуването на тази материя.

http://bulgarian.ruvr.ru/2012_07_09/80825466/

Интересно ми е също, как възниква това и как се ...разпространява или "придвижва"- определено има енергия в "него/нея", но възможно ли е да се обхване, ограничи и по някакъв начин насочи?  :writer:
"These are the times that try man`s souls" Thomas Paine

Неактивен Hacko

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 007
Откриха портали между Земята и Слънцето

Учени откриха скрити магнитни портали между Земята и Слънцето. Изследователи от Университета в Айова обясняват, че тези зони, наречени X –точки или региони на електронно разпръскване, служат за пренасяне на магнитно заредени частици от Слънцето до нашата планета.

X-точките се отварят и затварят по няколко пъти на ден, без никой да знае кога на височина от няколко десетки хиляди километра над повърхността на Земята.

Революционното откритие тепърва ще покаже какво се крие зад X-точките – изследванията продължават. Засега може да видите графичната симулация на магнитните портали във видеото, подготвено от НАСА.

actualno.com , lifeslittlemysteries.com
« Последна редакция: Юли 13, 2012, 17:30:25 pm от Hacko »

Неактивен Hacko

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 007
Откриха подземно море в Намибия - южна Африка

В Намибия бе открито подземно море. По предварителни оценки то може да обезпечи страната с вода в течение на 400 години. 

Учените смятат, че гигантският подземен източник може да окаже огромно влияние на развитието на един от най-сухите региони на Африка. С изключение на Атлантическото крайбрежие тук няма големи водоеми, реките са малко, повечето от тях пресъхват, и затова земеделието е крайно ограничено. Според откривателите, подземното море може да бъде екологично чисто, тъй като водата в него не е била докосвана в продължение на 10 000 години.

http://bulgarian.ruvr.ru/2012_07_20/82283087/ , http://news.rambler.ru/14811859/

Неактивен bogoizbrania

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 931
 • Homo Supermenos!
  • Олтар на непознатия Бог
Това някой следи ли го, личи че е много по-различно като данни от наскорошните публикации в темата, най интересни са пирамидите в Египет.
http://www.googleearthanomalies.com/
Soli Deo Gloria!

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27