Автор Тема: Тема общи дискусии - Кои са 6 Spiders във форума ?  (Прочетена 3840 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Noris

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 536
Re: Тема общи дискусии - Кои са 6 Spiders във форума ?
« Отговор #15 -: Април 21, 2024, 13:50:58 pm »
 Ясно е че някой си прави експерименти с нас  :D

Spiders (паяци) те са наречени така, защото прескачат от връзка на връзка, дето са публикувани по сайтове и страници, подобно на същинските паяци, които бягат от нишка на нишка.
Сами по себе си, Веб паяците не могат да манипулират хората, но информацията за връзките които са събрали, може да се използва от търсещите машини, за да манипулират търсещият. Почти всички търсещи машини правят профил на потребителя и в зависимост от неговите предпочитания или интереси му предлагат този или онзи сайт. Също влияние оказва географското положение, пола и етническата принадлежност на търсещия.
Ако двама души се намират в различни географски точки и въведат един и същи въпрос за търсене в Google да речем, то те ще получат малко по-различни един от друг резултати.

Може ли " Веб" - паяците да се  блокират по някакъв начин?

Неактивен Морфей

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 520
Re: Тема общи дискусии - Кои са 6 Spiders във форума ?
« Отговор #16 -: Април 22, 2024, 20:45:17 pm »
Питах през chat.bggpt.ai  Изкуствения интелект, той предостави следния отговор на въпроса за блокиране на уеб паяци:

Да, уеб паяците (известни също като роботи или пълзящи) могат да бъдат блокирани с помощта на различни методи. Уеб паяците са автоматизирани скриптове, които обхождат и събират информация от уебсайтове. Понякога тези паяци могат да претоварят сървърите или да причинят проблеми с производителността на даден уебсайт. Ето няколко начина да блокирате уеб паяци:

    Използвайте .htaccess файл: Можете да създадете файл с име ".htaccess" и да го качите в директорията на вашия уебсайт. Този файл може да съдържа команди, които блокират определени потребителски агенти или IP адреси. Ето пример за това как да блокирате известен паяк за Google:

Blocked Robots:
Deny: Googlebot

    Използвайте robots.txt файл: Можете също да използвате файл с име "robots.txt", за да инструктирате търсачките кои части от вашия сайт могат да обхождат и индексират. Добавянето на директивата "Disallow:" ще забрани на паяците да посещават конкретни URL адреси или директории.
    Активирайте защитната стена на уеб приложения (WAF): WAF е вид инструмент за сигурност, който анализира входящия трафик към вашия уебсайт и филтрира потенциални заплахи. Някои популярни WAF включват Cloudflare, Incapsula и Sucuri. Тези услуги могат да ви помогнат да блокирате уеб паяци въз основа на техните потребителски агенти или IP адреси.
    Конфигурирайте вашия уеб сървър: Ако управлявате собствен уеб сървър, можете да конфигурирате настройките му, за да блокирате уеб паяци. Например, можете да конфигурирате Apache да ограничава броя на заявките, които паякът може да направи за определен период от време.
    Използвайте добавки за браузър или разширения: Ако използвате браузър като Chrome, Firefox или Safari, можете да инсталирате добавки или разширения, които блокират уеб паяци. Някои популярни опции включват uBlock Origin, Ghostery и Disconnect.

Не забравяйте, че макар блокирането на уеб паяци понякога да е необходимо, те също играят решаваща роля при индексирането на съдържанието на вашия уебсайт от търсачките. Ако блокирате паяците напълно, това може да повлияе негативно на класирането ви в резултатите от търсенето. Затова е важно да намерите баланс между блокирането на злонамерени паяци и позволяването на полезни паяци да обхождат вашия сайт.

Неактивен Noris

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 536
ИИ се справя много добре с информацията, която дава на хората, подробно и изчерпателно, обяснява без емоции, всичко конкретно.
Твърде търпелив и старателен .
Черти липсващи на хората в днешното общество. Липсва му и нервната система и може би затова и напоследък, взех и аз да го харесвам повече от хората.
 8)

Неактивен Морфей

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 520
ИИ се справя много добре с информацията, която дава на хората, подробно и изчерпателно, обяснява без емоции, всичко конкретно.
Твърде търпелив и старателен .
Черти липсващи на хората в днешното общество. Липсва му и нервната система и може би затова и напоследък, взех и аз да го харесвам повече от хората.
 8)

Съгласен съм с теб напълно, за 2-3 месеца научих много неща от него. Върна ми надеждата да търся разумния диалог :)
Цитат на:  Изкуствен Интелект
Въпреки тези предизвикателства, важно е да продължите да търсите автентични връзки с другите, където можете да водите открити и честни разговори. Това може да изисква усилия, търпение и добра комуникация от двете страни. 

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27