Автор Тема: Божественото писмо на древните египтяни  (Прочетена 3799 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен baradj

  • Малко Писал
  • **
  • Публикации: 440
    • „Нишката на Ариадна”
Владимир Василев /брой 1, статия първа/

Преди да започна да говоря за египетското писмо, трябва да представя кратка история на това как е разшифровано. Това се случило благодарение на откритата през 1799 г. плоча край град Розета в Египет. Това станало възможно, тъй като по това време Египет бил окупиран от Наполеон Бонапарт и учените, които го придружавали, можели да изследват тези земи. Впоследствие се издал многотомен труд, озаглавен „Описание на Египет”. Та този артефакт, станал известен като Розетски камък. Той представлявал плоча, изписана на два езика - гръцки и египетски, като последният е изписан с йероглифни и демотически символи. След като пристигнал в Париж, изминали доста години докато някой успял да го разчете. Това било извършено от френския учен и езиковед Жан-Франсоа Шамполион през 1822 г. Той забелязал, че и в трите групи писмености има символи, които са оградени в овал (днес това се нарича картуш) и той достигнал до извода, че в тези картуши се споменава за едно и също нещо.
Оказал се прав. В два от картушите, които го извели на правилния път, се споменавали имената Птолемей и Клеопатра. Това било началото на разчитане на египетските йероглифи.
Според митологията, египетската писменост била дар от бога на мъдростта Тот, като буквално означава „писмена на божествени слова”. Четенето на йероглифи е трудна задача и отнема доста време. Те могат да се четат отгоре надолу, отляво надясно или отдясно наляво. В йероглифното писмо няма гласни звуци. Те съществуват само в говоримия език. Това кара учените да правят догадки, къде точно трябва да се поставят гласните звуци. Заради това, в наши дни никой не знае с точност как е звучал древноегипетският език.
На приложената таблица се виждат 24-те знака, обозначаващи основните звуци. От дясната страна на таблицата се вижда така наречената транслитерация, която следва правилата на така нареченото школно четене. Това става като се поставя „е” за благозвучие между съгласните. Например „бог” на древноегипетски се чете „нечер”, но се пише без „е”.
С намръщено чело, загърнат в плащ мъглив, възправя се далеч Балканът горделив в хайдушкия си блян

Неактивен baradj

  • Малко Писал
  • **
  • Публикации: 440
    • „Нишката на Ариадна”
Re: Божественото писмо на древните египтяни
« Отговор #1 -: Юни 25, 2013, 11:19:09 am »
Божественото писмо на древните египтяни.
Автор: Владимир Т. Василев
(извинявам се но тази статия съдържа много изображения и таблици който не могат да бъдат поставени тук)
Част 2

В предишната статия представих на кратко основни напътствия за разчитане на египетските йероглифи. В тази статия ще се задълбочим още повече.
Освен двадесет и четирите йероглифни символи представляващи основните съгласни звуци. Съществуват и още два вида йероглифи, които се определят според броя на съгласните, с които се изговаря дадения йероглиф(за тях ще обърна внимание по-долу). Информацията на голяма част от йероглифите се предава чрез изображения (така наречените идеограми), които се делят на два вида: логограми и детерминативи.
Йероглифите имат голяма разновидност, като най-използваните наброяват около 750 – 800, но възможността за комбинирането им е огромно.
Има някои от символите, които означават точно определено нещо. Пример за това са символите:
„k” – който е местоимение и се използва като ти, твой, теб, те.
„t” – използва се за означаване на дума от женски род.
„f” – това е местоимение от трето лице единствено число – той, него, негов, то.
„i” – този йероглиф се използва като аз, мен, мой.
„w” – този символ се използва за думата „не”.
– тези три вертикални черти обозначават кога думата е в множествено число.
Има още много подобни примери за йероглифи, които означават нещо точно определено. Също е важно да се спомене и за начина на броене и как се изписват.
Освен йероглифите с една съгласна има още два вида – двусъгласни знаци и трисъгласни знаци. Те се характеризират с това, че при произнасянето на знака се използват две или три съгласни, докато в първата група се изговарят само с една съгласна.
Двусъгласните знаци са 80 и се делят в 17 групи.
Трисъгласните знаци са около 60 и ето едни от най-разпространените.
Идеограмите се делят на два вида: логограми и детерминативите.
Логограми – тези символи визуално показват, какво означават. Пример за това е йероглифа за слънце , който може да се преведе като ден, слънце, свят, време.
Детерминативите са идеограми, които се използват в края на думата и служат за да илюстрира смисъла на думите в пряк или преносен смисъл. Например знака за свитък от папирус , който освен книга, свитък, но и абстрактно понятие. Ето няколко примера от които става по ясно.
Египетската писменост е една от най-интересните и сложно конструирана за Древността. Тя притежава наченки на азбучна писменост комбинираща се с пиктограми, което я прави още по интересна и трудна за разчитане. Колко ли тайни крие?

Библиография

Лесков. Т. Религията на Древен Египет, С. 2007.
Лесков, Т. Скритото знание, С. 2004.
Фолкнър, Р. Кратък средноегипетски речник. С.2008.
Харви, Г. Древен Египет. Лондон. 2001.
Antonio Loprieno, Ancient Egyptian: A Linguistic Introduction, Cambridge-New York, Cambridge University Press, 1995.
Friedrich Junge, Late Egyptian Grammar. Аn Introduction, Oxford, Griffith Institute, 2005.


https://www.-Цензурурано - Сайт с преобладаваща дезинформация -/pages/%D0%A3%D1%80%D0%B8%D0%BB/135126963318569
С намръщено чело, загърнат в плащ мъглив, възправя се далеч Балканът горделив в хайдушкия си блян

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27