Автор Тема: Логически форми и истина  (Прочетена 2960 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен cassio

  • Малко Писал
  • **
  • Публикации: 294
Логически форми и истина
« -: Септември 15, 2012, 18:25:31 pm »
Реших да задам тази философска тема по примерът в един философски форум. Понеже аз съм подготвена, прочитайки обсъжданията в посочения форум, няма да интерпретирам или заемам определена позиция, а само ще се опитам да провокирам някакъв възможен философски дебат. Знам, че според правилата е нужно да се посочи връзка, но за сега разчитам на общата ви философична образованост и някакъв по-различен "облик" на дебата.

Основни положения:

логическите форми не са истинни, даже и конвенционално

Проблематичност:

1. разделението на синтаксис и семантика е само инструментално и се прави с цел анализ. На практика, винаги, според мен, когато има някакъв синтаксис, там автоматично се регулира някаква семантика.

2. дезинтерпретацията е отново инструментална а не актуална

Под логическа форма нямаме предвид нищо различно от това, описано в статията Logial Form, Stanford Encyclopaedia of Philosophy.

Неинтерпретирани пропозиции са тези, в които примитивните термини получават своето значение чисто логически, без никаква семантична интерпретация с оглед на света (както е случая с геометричните аксиоми).
Дезинтерпретирани са тези положения които от имащи интерпретация (семантична по своя характер) спрямо света снизхождат до нямащи такава и така се превръщат в неинтерпретирани положения.

Като погледнем статията в СЕП(Stanford Encyclopaedia of Philosophy), вероятно ще можем да си отговорим на въпроса, дали една логическа форма може да има елементи и не.
Логическата форма е по-скоро войниче НАПРАВЕНО ОТ конструктор ЛЕГО отколкото само логически оператор (който обикновено си е дефиниран та няма защо да го споменаваме тук, май?).

:)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27