В Стария завет има книги на Ездра, не отричам и да е превел/преработил и други, но определено не е съставен изцяло от него. Относно Исус не мисля, че някога се е самопровъзгласявал, споменавал и дори намеквал, че е Бог. Доколкото съм запознат Той е Син Божий и е правил всичко в името на Отца. А това, което казваш за Моисей и Орфей (не знам дали само го отбелязваш или вярваш в това) е толкова недопустимо, че по-лесно бих се "навил" да приема Ню Ейдж вярванията, отколкото, че Моисей е бил ученик на Орфей (мое мнение). Това са персонажи от различни народи, на различни територии, различни вярвания, проповядвания и легенди, да не говорим, че има 200г. времева разлика между тях. Относно първото ти изречение виж какво ни казва Уики-то: Моисей е най-важният пророк в юдаизма, както и един от пророците в християнството, исляма, бахайството, растафарианството и други религиозни течения. Не казвам, че трябва да приемаме официалните източници на информация като чиста монета, но е по-добре да се базираме на тях, отколкото на чиста спекулация
. Поздрави.