Виж сега ... от някаква форумна толерантност, въпреки че от скоро съм тук, ще ти отговоря нещо последно.
Написала съм основното, което мисля. И мисля, че не е малко. Това все пак е личното ми време и внимание ... ей така "за ползу Родину!"- но ми е досадно вече. Може да е от зодията, не знам. Не се обиждай, но се оттеглям ... от темата ти, с пожелание да научиш или покажеш нещо наистина интересно!
На всички е ясно какво коментираш. Статията от уики-то. Ок. Но никой не те е молил това да правиш, след което да се оправдаваш, че там е употребено "църква" и за това ти това пишеш. Ама това е проблемът ти.
(хи-хи- пак имаме малко вторично, но "грешна предпоставка"
)
аз споделям чисто информативно нещо за схизмата и разкол, като разделение в някакви последващи църкви, но си е разкол преди това в религията "християнство"- щото религията е ПРЕДИ църквата, ако нямаш нищо против.
След което обаче виждайки думата "църква" ти "палиш на трета" към църквата и нейните недостатъци и яко напускаш орбита на религията (за мен поне).
Т.е. нямам нужда от оправданията ти, защо намесваш "църквата", дори, ако искаш си отвори тема и конкретно си пиши по въпроса за "ролята на църквата в християнството и схизмата"- но по твойта тема, се надявах други смислови връзки да извлечеш от цитата.
Относно обучението на религия, без да съм дори богослов, ще ти отговоря така:
Да, ще преподавам Със СП но с мои думи и тълкуване.
Това означава, че моето тълкуване, не е просто какво ми е мнението за Бог, Адам, Каин и т.н. А означава, доста добре подготвена компетентна и информирана позиция, от други писания на видни теолози и учени, които живота са си давали, за да е разумно и обосновано едно неразбираемо за всеки послание.
Така, аз изключвам собствената си субективност, но не и рационалността, с която да правя връзки и умозаключения на едно по- информирано ниво, и бих се опитала максимално ясно да представя определено знание. И до тук е моята роля на сравнителен просветител, не педагог
Не знам какво разбираш под "импровизиране", но на мен ми харесва и за него се изисква по-скоро талант, отколкото само личното ти мнение за нещо "на база ..." И още повече това е изкуство! Велики актъори са импровизаторите, а не рецитаторите на текстове, респективно талантливите. Такъв един, например е проф. Георги Каприев (косвено падуан) ученик на друг добър проф. Цочо Бояджиев. Последният знаеш ли, че е превел на български (не мога да ти опиша какъв ум може да направи подобно нещо)
"Сума на теологията" !!! от Тома Аквински
-погледни си в Гугъл колко страници на латински е това.
Това са велики хора и учители, за които ти говоря.
И така, като заключение, ако искаш темата да се развие още, потърси и направи връзка на религиите със съвремеността. Това има смисъл... си мисля.
Поздрави.
p.s. един интересен текст за Тома, на който му е любопитно:
http://nauka.bg/a/%D1%81%D0%B2-%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0-%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8