Автор Тема: Златна треска в Перник  (Прочетена 3895 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Златна треска в Перник
« -: Септември 05, 2006, 06:43:29 am »
Учен откри как да "повишим ролята на България в ЕС"

България лежи върху злато, а най-големи са залежите в Пернишка област. Там спокойно си стоят и чакат някой да ги открие най-малко 950 тона от благородния метал. Сензационното разкритие направи преди дни ученият от БАН доц. д-р Емил Минев. Според него земните недра около Перник са пълни със злато, платина и други благородни метали. Заради богатите залежи Минев е убеден, че ролята на България в ЕС ще се повиши чувствително. Той дори съзря в разсекретеното откритие допълнителен аргумент за ЕС да приеме България: В Европа знаят за тези богатства и затова съм убеден, че през 2007 г. ще ни приемат в ЕС, казва доцентът, цитиран от в. „Стандарт“.
Емил Минев базира твърденията си на резултати от геоложки проучвания, които били засекретени до 1997 г. Не е ясно защо секретни проучвания (ако съществуват) с толкова сензационни резултати са останали неизвестни за широката публика от 1997 до днес. Така или иначе, макар и със закъснение, новината бе подобаващо популяризирана. „Сензация! Перник лежи върху злато“ бодро написа на първата си страница в. „Новинар“. А „Стандарт“ в по-умерен тон го допълни: „950 тона злато лежат под Перник“, но за повече тежест добави професионалната биография на автора на сензационното „откритие“: „Проф. Минев работи за НАСА и има защитени 29 патента.“
Сензацията за български Клондайк в района на Перник моментално обиколи хората „по места“, които пък разказаха пред „Монитор“, че геолози обикаляли баирите около Трън от няколко месеца, но какво точно търсели - оставало тайна. Новината светкавично породи и разнопосочни предложения - от това как можем да си платим външния дълг до това как по подобие на Кувейт държавата може да подарява спестовна книжка с определена сума на всяко новородено.
„Дори в Трън да има злато, съседна Сърбия не би разрешила добива му, защото жилата се намира в пограничната зона. По същия начин нашата държава е спряла сръбския добив на въглища оттатък границата и било редно и комшиите да постъпят така с нас“, описа „Монитор“ пречките пред златотърсаческия ентусиазъм в района. Вестник „Телеграф“ пък побърза да изчисли богатството и смело написа, че досега са открити залежи за 10 милиарда долара. Дребна подробност е, че като източник за изчисленията си вестникът използва потенциални залежи от терени, които в момента се проучват, а не доказани такива.
Че в България съществуват сериозни залежи на злато, е факт. Поредното доказателство за това е и обнадеждаващото откритие на две канадски компании в района около Трън, анонсирано през седмицата (виж стр. 40).
Различни експертни изчисления посочват наличие на залежи от около 200 - 220 тона злато в страната, а за трънския район споменаваният потенциал е около 15 тона. Дори и тези числа, твърде далеч от митичните 950 тона, са предостатъчен ресурс, стига да можем да го използваме разумно и ефективно.
Съвсем отделен въпрос е кой и защо има нужда от безмислени балони с псевдонаучна информация.

Източник: Капитал

http://www.voininatangra.org/modules/news/article.php?storyid=320

Ех, този Емил Минев...

"Когато златото започне да излиза на повърхността, ще започнете да затваряте вода в буркани" - предсказание на Ванга.

Неактивен Admin

 • White Force Fighter
 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 742
 • MAY THE FORCE BE WITH YOU
  • Light Motion Design Studio
Отг: Златна треска в Перник
« Отговор #1 -: Септември 05, 2006, 10:40:21 am »
Хехе, Хор, Alien, Eонски, хайде да ходим да търсим злато и после ето ни парите, които толкова много търсим..
VOX UNIUS - VOX NULIUS
-------------------------------
The change is in your mind!

Eon

 • Гост
Отг: Златна треска в Перник
« Отговор #2 -: Септември 05, 2006, 10:43:35 am »
Да подавам CV в НАВАН  :P

сетне ще снасям вътрешно инфо за находищата.  ;)

Antonium

 • Гост
Отг: Златна треска в Перник
« Отговор #3 -: Септември 05, 2006, 13:23:33 pm »
Имам едно ръководство за търсене на злато и вода. /мани водата/. Ох, само да го намеря. Ей го дей Перник :D

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 780
 • Невъзможно е нищо
Отг: Златна треска в Перник
« Отговор #4 -: Септември 05, 2006, 15:18:11 pm »
Това съм го чувал. Преди няколко години взимаха интервю от един дядка, който разказваше как цялата тази информация се крила и че в България има много злато. Обикаляше по някакви баири, ама кой да му обърне внимание тогава. Ако може за мен две кюлчета, виждате даже съм и скромен.
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

IYI

 • Гост
Отг: Златна треска в Перник
« Отговор #5 -: Септември 09, 2006, 23:48:13 pm »
Неща злато за вода, за мен Водата е най-великото творение във всички Вселени и измерения!

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27