Автор Тема: Защита от проследяване в internet (Tor Project org)  (Прочетена 15852 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен fD

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 65
Една от основните цели, заради които internet е бил пуснат за "гражданска" употреба, е следенето. Системата позволява да бъде споделяна или търсена информация, която разкрива до голяма степен връзките, интересите и дейностите на хората. Една от възможните контрамерки срещу следенето в internet се предлага от създателите на Tor Project org

Tor идва с няколко програми, една от които е Firefox, "научен" да криптира вашия трафик и да не го праща директно към избрания от вас сървър (в случая forum.xnetbg.com). Вместо това, трафикът отива в система от сложно подредени и препращащи помежду си сървъри (toroid), които шифроват връзките помежду си и изпращат вашите заявки към избрания сървър от съвсем друго място, с друго IP. Обратно, заявките от сървъра пак влизат в toroid, шифроват се там и се връщат при вас, без да е възможно доставчикът ви (г-н Ушев) да види какво и откъде получавате. (Доставчикът може да види, че установявате контакт с toroid, но нищо повече: трафикът е шифрован и след първия tor-сървър не става ясно накъде отива, нито откъде се връща.)Инсталацията на софтуера е лесна - има я за всички по-разпространени операционни системи и езици. Има и portable-дистрибуции, които ви позволяват да носите своя toroid на флашка и да го пускате където си поискате. Firefox-ът е "обучен" да не записва нищо на компютъра и когато се изключи да "забравя" какво се е случвало.

Тъй като софтуерът на Tor Project org е свободен и с отворен код, всеки програмист може да го проследи и да каже наистина ли работи така, както е обявено; съответно, да алармира, ако има "задни мисли". Това, че софтуерът е свободен, означава също така, че вие можете да го свалите и използвате без никакви ограничения - включително да го надграждате или да го влагате в свои по-нататъшни проекти.

ВНИМАНИЕ!

За да анонимизира наистина вашия трафик, toroid се нуждае от вашето разбиране. На първо място - би било безпредметно от днес да спрете да влизате във вашия акаунт с обикновен браузър и да започнете да го правите с tor. Ако някой ви търси и погледне предишните ви IP-та, спретнатата от вас "конспирация" ще стане прозрачна. Също така, през tor връзките ви към internet ще бъдат доста по-бавни от обикновено, а някои функции няма да са достъпни. Това се налага по няколко причини. Първо, заявките ви не отиват директно към сървърите, които избирате, а - както казахме - правят каламбур през няколко последователни tor-сървъра, за да скрият вашето автентично местонахождение. И второ - голяма част от използваните в internet функции застрашават анонимността - примерно в някои файлове има връзки към "преследвача", които автоматично се пускат, щом файлът се свали на вашия компютър и се стартира, или щом файлът започне да се стриймва (да гледате видео, да слушате музика и т.н.). Поради това някои възможности са спрени и не ви съветвам да ги пускате, ако се криете зад toroid. Също така - както авторите на Tor Project org съветват - не отваряйте файлове, които сте свалили "анонимно" - поне не докато сте логнати в internet. Идеята е, ако в тези файлове има "проследяващи връзки", те да не успеят да се свържат със своя собственик и да покажат в кое IP се намира компютърът на лицето, което ги е свалило. Най-добрият подход е да имате втори компютър без достъп до internet, където да отваряте такива файлове. И накрая - ако проявите типичния за вас стил, като се държите по "своя" си начин, ходите на "своите" си места в internet и т.н., с Tor или без Tor, вашето поведение до голяма степен ще ви прави разкриваеми. И не на последно място - Tor ви защитава от "подслушване" в internet, но не ви защитава от заразяване с вируси и не повишава "глупакоустойчивостта" на вашата система; също така, не "бронира" вашия компютър от директния достъп на злонамерени лица, които биха могли да се опитат да ви инсталират някоя "муха", докато сте оставили машината без надзор и без достатъчно яка парола.
« Последна редакция: Април 24, 2012, 01:45:30 am от fD »
Този пост достига до вас чрез Tor Project org

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 433
Re: Защита от проследяване в internet (Tor Project org)
« Отговор #1 -: Април 24, 2012, 02:09:54 am »
Кой ги хоства тия торови сървъри?
Знаеш ли колко парички струва един сървър?

Това може да сработи при няколко варианта. При всички от тях, собствениците на тия тор сървъри трябва да са безкористни.
Вариант А, Тор сървърите не пазят никакви логове. Отварят временна сесия за всяка заявка.
Вариант Б, сървърите пазят логове, но никога не ги шерват помежду си. Т.е. собствениците на сървърите нямат как да обменят информация.
Ако това се гарантира, само тогава, ще е непроследяемо.

Софтуерът в случая не е важно дали е безкористен или не. Важно е, да няма монитори на трафика на сървърите. Ако те записват всеки изход и вход, който събере тази информация от всички сървъри, ще знае всичко.
Нещо повече!
Той така много по-лесно може да следи всички потребители, които са решили да ползват тия сървъри.
Ако заявките бяха директни нямаше да е толкова лесно да ги засича. (освен ако не поиска инфо от доставчика. Или съответно сървъра на форума, пощата или каквато е крайната дестинация)
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен arktur

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 175
Re: Защита от проследяване в internet (Tor Project org)
« Отговор #2 -: Април 24, 2012, 14:00:09 pm »
А пък аз, най-сериозно си мисля, че тези сървъри се поддържат и контролират от "голееееемите служби", така е още по-лесно да се хванат потребителите, които по една или друга причина търсят анонимност.... :empathy:

Неактивен Black Adder

 • Администратор и Собственик на XNETBG.NET
 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 782
 • Администратор и Собственик на XNETBG.NET
Re: Защита от проследяване в internet (Tor Project org)
« Отговор #3 -: Април 24, 2012, 18:12:13 pm »
Кой ги хоства тия торови сървъри?
Знаеш ли колко парички струва един сървър?
TOR сървър става всеки един компютър който е качил програмата TOR (освен ако не си внимателен и не разбираш какво правиш).
С други думи, моят TOR клиент праща трафика през 5-6 чужди TOR сървъра, като в същото време през моя пък минават другите клиенти. (по подобие на Торент сървърите)
Хубавото в цялата тая работа е, че ако тръгнат да ви проследяват, ще се забатачат още на 2-рия TOR сървър, НО!!! нищо не ми пречи на мен, качвайки си TOR клиент/сървър да сложа отметка и сървъра да записва всички данни които минават през него (така преди години бяха смъкнати паролите за Е-майл на едно посолство, в момента не помня кое точно )
Още по-приятно би било, някой да седне да рови и качва детско порно и за 'добър' късмет, баш моят TOR сървър да се яви последен във веригата, ходи доказвай на Я.К. после, че го е направила TOR програмата. (то в края на краищата истината ще се разбере, ама до тогава ще преседиш поне 2-3 месеца на топло, а компа ти ще бъде на отговорно пазене)
Когато сменят овчаря, само овцете си мислят, че се е сменил и стопанина.

Неактивен fD

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 65
Re: Защита от проследяване в internet (Tor Project org)
« Отговор #4 -: Април 26, 2012, 01:14:43 am »
Както изяснява Black Adder, toroid функционира на базата на компютрите, които са се свързали с общата система и са предоставили свои ресурси за това. Действително, ако г-н Ушев реши да подслушва чрез toroid, теоретично би могъл да си направи един tor-сървър и да зачака да прихване моя трафик към xnet.

Обаче?

Сървърът на г-н Ушев е само един (да кажем - дори няколко). Щом всеки компютър може да се превърне в tor-сървър, логично е да се предположи, че такива има много и дори постоянно се появяват нови и изчезват стари - tor-мрежата е доста динамична и относителна. Когато аз, необезпокоявано отворя компютъра от софийското си жилище, показвам среден пръст на моя internet-доставчик, като му предоставям шифрована tor-връзка към... сървърната система от tor-компютри. До кой tor-сървър ще стигне моето повикване е въпрос на шанс - може и да е сървърът на г-н Ушев, но може и да е който и да било от многото други сървъри. Също така, който и сървър да се избере, след не много дълго време той ще бъде сменен, тъй като през кратки интервали алгоритъмът за свръзка се променя. Така че г-н Ушев, ако бъде ощастливен да се натъкне на моя трафик, ще има тази радост за кратко. Освен това, той ще получи от мен в общи линии един среден пръст (като доставчика), тъй като заявките в tor-мрежата вървят шифровани. Той няма да знае нито откъде съм дошъл, нито какво съм казал, нито накъде съм го пратил. Възможно е информацията, която ще получа като отговор след малко, изобщо да не мине през сървъра на г-н Ушев, тъй като алгоритъмът за свръзка може междувременно да се е променил. Разузнавателните възможности на г-н Ушев са две: 1) да се осведоми за моето реално IP, ако се падне да бъде моят първи tor-сървър, или 2) да се осведоми с кой сайт се свързвам, ако се падне да бъде последният tor-сървър по веригата. И в двата случая обаче г-н Ушев ще трябва да се задоволи със средния пръст, тъй като останалата част от информацията остава недостъпна за неговите ушички: в единия случай ме вижда къде съм (и кой съм), но няма достъп до това какво казвам и къде го пращам; във втория случай г-н Ушев вижда какво казвам и къде го пращам, но няма как да види кой съм и откъде идвам. Единственият шанс на г-н Ушев е да играе тото, като пусне в действие възможно по-голям брой сървъри и се надява в някой момент да се образува между мен и xnet непрекъсваема поредица от само негови tor-сървъри. Тогава и само тогава г-н Ушев би могъл са свърже конкретния подател с конкретната пратка. Но тъй като всеки internet-потребител може да отвори tor-сървър и това се случва постоянно, шансовете на г-н Ушев за такъв непрекъсваем късмет са доста малки. А иначе рискът някой да филтрира трафика и да открадне пароли и други данни винаги си стои; особено, когато образуваме директна връзка с избираните от нас сайтове и в напълно прозрачна среда пращаме/получаваме информация.
« Последна редакция: Април 26, 2012, 01:21:11 am от fD »
Този пост достига до вас чрез Tor Project org

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 433
Re: Защита от проследяване в internet (Tor Project org)
« Отговор #5 -: Април 26, 2012, 01:30:54 am »
Е, проблемите с прослушването и с детското порно могат да се решат, като всеки пакет си се праща по негов си маршрут.
И се сложи минимум от 5-10 тор сървъра, че да пуснеш нещо скришно.
По правило като се пращат пароли, не се пращат с една заявка. На всичкото отгоре се кодират. Разменят се кодове и тн.
Така, че теоретично излиза възможно.
Остава да е кадърно реализирано.
И също остава големия трафик, който ще се генерира.
А сигурно и накрая ще го обявят за незаконно.
Според мен единствения шанс, да се хване някаква информация е, ако някой притежава всички сървъри. Но щом всеки може да участва, това почти отпада като опция.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен fD

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 65
Re: Защита от проследяване в internet (Tor Project org)
« Отговор #6 -: Април 26, 2012, 02:25:15 am »
Засега това е едно от най-добрите средства за анонимизиране, достъпно свободно в internet.

Ако някой има по-добри предложения, нека ги представи.

Хубавото на Tor е, че представлява свободен софтуер - това означава, че всеки може да прегледа изходния код и да направи свои оптимизации, които да споделя свободно с останалите. Докато той продължава да предоставя изходния код и дава право на останалите да продължават да оптимизират, софтуерът ще продължава да бъде свободен. Това гарантира прозрачност (вижда се какво прави реално кодът) и възможност за неограничено развитие (изходният код е достъпен и всеки може да усъвършенства постигнатото, за разлика от затворения код, където - например Windows(R) - достъп до начина на работа има само корпорацията-собственик).
Този пост достига до вас чрез Tor Project org

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
52 Отговора
39306 Прегледи
Последна публикация Януари 11, 2014, 21:54:28 pm
от Fiery
46 Отговора
49130 Прегледи
Последна публикация Февруари 25, 2022, 23:49:04 pm
от stomanata
Project Greenstar

Започната от H. « 1 2 3 4 5 » НЛО

65 Отговора
39453 Прегледи
Последна публикация Август 11, 2010, 21:06:00 pm
от sedere
4 Отговора
5426 Прегледи
Последна публикация Май 16, 2007, 17:25:15 pm
от Jean-Luc Picard
0 Отговора
10072 Прегледи
Последна публикация Септември 04, 2008, 12:43:14 pm
от Eon

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27