Млякото трябва да се ферментира първо. Това ще рече, че първо бактерии или гъби, или бактерии и гъби едновременно, трябва да секретират ензимите си в него.
Така млякото се лишава от някои свои съставки, представляващи храна за тези организми.
Към него се прибавят съвсем нови вещества - веднъж самите ензими от тези организми, втори път продукта на ензимното действие върху субстрата, и трети път от отпадните вещества след храненето на организмите, от които вещества често пъти извличаме полза.
Има много начини за ферментиране на един продукт, особено на млякото.
Също така може да се приема със странични химически обработки (тоест външно храносмилане), ако няма време за ферментация. Примерно кивито и ананасът съдържат ензими, които разграждат особено добре съставките в млякото. И това не е някакъв малък микроскопен ефект в лаборатория - това много лесно се проверява на практика. Смесете киви и мляко и го оставете само за две минути, после направете наблюдения.
Впрочем протеините на кивито понякога се считат за отрова от наша страна, защото атакува както млякото, така и нашата собствена плът. Същото се отнася и до папаина в ананаса.
Това, че на никого в днешно време не са му известни правилните начини за приемане на рзличните храни, не може да представлява никаква основа за констатации от този род, че нещо било принципно вредно.
П.П.
А повечето филмчета, които уж защитават някаква анти-корпоративна кауза и каузата на алтернативния поглед върху медицината, са също тотално сгрешени, колкото и научната пропаганда. Защото са правени от учени, завршили същите университети, и заблудили се по същия начин. Това, че дадена информация е на страната на страдащите нещастници, не я прави правилна. По-често е точно толкова грешна, колкото е информацията в телевизионните реклами.