Автор Тема: Обитаваните от духове кътчета на Англия  (Прочетена 3702 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен =======

  • Малко Писал
  • **
  • Публикации: 385
         


              ОБИТАВАНИТЕ  ОТ  ДУХОВЕ  КЪТЧЕТА  НА  АНГЛИЯ                    от Георги Стоянов
 
                      13 май, 13:48

 

 


       Първият подробен пътеводител за обитаваните от духове места в Англия е представен от издателство Penguin, съобщава Ройтерс. От пищящи черепи и призрачни армии до удушени невясти и обезглавени конници, английският фолклор изобилства от зловещи истории за духове и привидения. Ужасени свидетели разказват за армия зомбита блуждаеща в утринната мъгла, духове търсещи скрити съкровища и звън на камбани от руините на разрушени църкви.

       Авторите на "Книгата на призраците" Дженифър Уестуд и Жаклин Симпсън проучили витаещи от векове митове, легенди и разкази, за да създадат първия по рода си подробен пътеводител за обитаваните от духове места в Англия. Книгата представя свърталищата на призраци графство по графство. "Читателите ще се учудят, че една история може да бъде открита на различни места и в различен контекст. Преданията и легендите водят свой собствен живот, с времето те бавно се променят и странстват по различни земи, като айсберг сред океана", казват авторите на книгата.
Жителите на селцето Престбъри в Глосестшир могат спокойно да твърди, че живеят в най-обладаното от духове място в Англия, научаваме от пътеводителя.

       В мъгливи сутрини по алея близо до селото може да срещнете препускащ конник без глава. Според легендата той е роялист екзекутиран от вражески наемници. Срещат се и духове на пастири скитащи със стада синкави овце, както и "Удушвачът фантом" от Клив Корнър, където са били умъртвени няколко млади невести. В Престбъри витае духът на последния собственик на Имението Улнът, който се появявал и твърдял, че е "Старият Моисей, който е дошъл да поогледа наоколо".
Много от историите носят морално послание, като преданието за "Спотайващия се Дъдли", който бродил край селцето Клоптън в Нортхамптъншир. За него се разказва, че душата му не може да намери покой заради убийство, което е извършил през 1349 година.

       Според разказ на очевидци от 80-те години на деветнадесети век, корумпиран съдия, който осъдил на смърт скромен фермер и неговата жена, за да присвои земята им, е бил преследван от два пищящи черепа. В много предания се споменава за призраци-животни. Една стара легенда разказва, че когато издъхнал, Крал Артур се превърнал в гарван. Съществува и вярването, че крясъците на някои птици са плач на мъртви бебета, докато скитащи се през нощта черни кучета вещаят смърт.
Част от историите в книгата са пренесени от далечни страни, докато корените на други се крият в местни легенди или митове от скандинавската митология.

       И въпреки, че повечето от преданията всяват ужас, съществуват и такива   които са по-скоро смешни. Според една история жителите на Станей, Чешир се смятат за глупаци, защото изпитвали суеверен страх от патка живееща в покрайнините на селото. Няколко по-смели мъже решили да причакат коварната птица и да й отрежат главата. Но това само направило нещата по-лоши - и до наши дни местните хора се оплакват от набезите на призрак на обезглавена патка.


          ТРИ   СТРАШНИ   ИСТОРИИ

     1. Историята за призрачната сватба - Армботхол, Лейк Дистрикт

     Преди много години, заможно семейство подготвяло сватбата на дъщеря си, която щяла да бъде на 31 октомври. Старите хора ги посъветвали, че нищо добро няма да излезе от сватба на Хелоуин. Малко преди датата на сватбата, дошла новината, че невястата е убита а тялото и е хвърлено в езеро близко до имението. Семейството напуснало дома си, а години по-късно съседи забелязали светлини от изоставеното имение и чули музика и глъч от веселба в нощта срещу Хелоуин. Когато погледнали през прозорците, те видели сложена за гости дълга маса, въпреки че вътре нямало никой. Казват, че гостите на мъртвата невяста се появили от езерото и се присъединили към призрачното сватбено тържество.

      2. Викарият от Кенсингтън - западен Лондон

     В навечерието на Първата световна война, един викарий от Кенсингтон си тръгвал от катедралата след репетиция на църковния хор, когато истерична жена го помолила да отиде до близка къща, където умирал човек. Те взели файтон до къщата и викарият обяснил ситуацията на иконома, който обаче възразил, че никой в имението не е болен. Когато викарият се обърнал, видял, че жената и файтонът са изчезнали. Появилият се собственик на къщата казал, че е в перфектно здраве, но че го гризе съвестта и смятал да отиде на църква, за да се изповяда.

     Викарият и господинът се разбрали да се срещнат на следващия ден и да поговорят за това. Когато човекът не дошъл в църквата на сутринта, свещеникът се върнал в дома му. Икономът казал, че стопанинът на къщата е починал предишната вечер - десет минути след тяхната среща. Викарият отишъл в спалнята, за да се помоли до мъртвото тяло и видял портрета на жената, която се обърнала към него за помощ предишния ден. "Коя е тя?" попитал викарият. "Това сър, е жената на стопанина на къщата. Тя почина преди 15 години", казал икономът.

       3. Фермерът, който се превърнал в бик - Багбъри, Шропшир

     Подъл фермер, който се отнасял към работниците си като с роби умрял и се преродил в разярен бик. С острите си рога и пламтящи очи той тероризирал селото, разрушавал къщите и карал хората да се крият. Един храбър младеж повел група селяни, които обкръжили бика и го натирили в църквата, за да му прочетат молитви. Колкото по-дълги били молитвите, толкова бикът ставал по-малък, докато накрая можел да бъде вързан в стара обувка и бил погребан под една порта. Според легендата ако той бъде освободен отново някога, ще бъде толкова силен, че нищо няма да може да го спре.

                  http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=495403

Неактивен Hacko

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 007
Re:Обитаваните от духове кътчета на Англия
« Отговор #1 -: Януари 21, 2012, 01:27:36 am »
ВИДЯХА ПРИЗРАКА на ЛЕЙДИ ДАЯНА в Шотландия! (ВИДЕО)Докато заснемали записа туристите не осъзнали какво точно снимат, но в последствие след като разгледали по-подробно записа, видели флуоресциращия й образ.

След това дали копие от филмчето на Майкъл Коен, експерт по паранормални явления. Той заявява категорично, че записът не монтаж и това действително е образът на покойната Даяна.

Въпреки желанието на учените да ни убедят, че призраци и духове не съществуват, те се появяват навсякъде по света и продължават да ни показват, че имат все още работа в нашия свят.

Филмчето на китайските туристи е доказателство за Коен, че съществуват паранормални явления. Това дори е най-показателното явление, което е виждал.

Остава въпросът защо точно в Шотландия е избрала да се появи лейди Даяна. Една от версиите е, че майката на принцесата дълго време е живяла там и дори е починала там през 2004г.

инфо - http://bg.time.mk/read/ad6cadfdb6/8bbe6b7931/index.html


пп. Духът й се появил на стъклото в цървата в Глазгоу.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27