Автор Тема: КОСМОС  (Прочетена 37990 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен H.

• Много Писал
  • Публикации: 8 652
  • In Lies We Trust...
Re: КОСМОС
« Отговор #15 -: Октомври 08, 2005, 23:00:09 pm »
И Жан Люк заслужава фен клуб :P

Неактивен asdfghjkl

• Много Писал
  • Публикации: 2 780
  • Невъзможно е нищо
« Отговор #16 -: Октомври 09, 2005, 02:45:43 am »
Щом е била такъв център и е била толкова популярна неможе да е имало само такива бележки.  ;)
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен Joro Velev

• Доста Писал
  • Публикации: 1 539
  • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
« Отговор #17 -: Октомври 10, 2005, 05:03:42 am »
Ама бедничка е била Александрийската. Горяла е само месец, ако не ме лъже паметта.
Търновската е била много по-богата. Гръцките попове са се грели с нея цяла година.
Как Ви се струва това?
А от къде са Колобрите? Знае се.
Къде им е знанието? За това май е рано. ;)
Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

Неактивен Alien

• Много Писал
  • Публикации: 6 658
  • WATCHER
« Отговор #18 -: Октомври 10, 2005, 11:03:43 am »
Според знаменития астроном Карл Сейгън, някога в огромната Александрийска библиотека в Египет се съхранявала книга, озаглавена "Истинската история на човечеството за последните 100 000 години". За съжаление тази книга - наред с хиляди други - била изгорена от фанатизирани християни през трети век сл. Хр. Пропуснатите попаднали неколкостотин години по-късно в ръцете на мюсюлманите, които ги използвали, за да затоплят баните си. В края на краищата, какво друго знание може да има освен онова, съдържащо се в Библията и Корана? Колко ли вълнуващо четиво е била тази книга! Но все пак, дори и без нея съществуват следи, с чиято помощ можем да съединим парченцата от мозайката на далечното минало.
 Всеки аспект на египетското познание изглежда завършен сам по себе си. В науките, техниките в изкуството и архитектурата и йероглифите не могат да се открият никакви следи от период на "формиране" или "развитие". Всъщност много от постиженията на първите династии никога не са били надминати или дори повторени от по-късните. Този поразителен факт вече се признава от ортодоксалните египтолози, но размерите на загадката, която той предполага, биват умело подценяванани и много от нещата, за които той намеква, остават подминати.
Как е възможно буквално от нищото да се появи напълно завършена цивилизация? Вземете един автомобил от 1905 година и го сравнете с някой съвременен. Невъзможно е да не забележите "развитието". А в Египет подобни паралели не съществуват. Всичко си е на мястото още от самото начало.
Разбира се, отговорът на тази загадка е очевиден, но тъй като противоречи на господстващия начин на мислене, рядко му се обръща внимание. Египетската цивилизация не е "развитие", а наследство."
Дейвид Хатчър Чайлдрес

Oberon

• Гост
« Отговор #19 -: Октомври 10, 2005, 19:03:24 pm »
Я ме светнете за Експеримента Филаделфия, че май съм го проспал:)))

Някой да ми разкаже плс, че не ми се ходи по разни сайтове:)))

Оберон

Oberon

• Гост
« Отговор #20 -: Октомври 10, 2005, 19:04:38 pm »
Опс, аз си намерих

:)) :o

Неактивен H.

• Много Писал
  • In Lies We Trust...
« Отговор #21 -: Октомври 10, 2005, 23:33:47 pm »
В книжката, която евентуално ще ти подаря ако заслужиш (:P) има много по въпроса. На български при това ;) Само че на мен на много места ми звучеше като сайнс фикшън като четях за този експеримент. Сега вярвам в големи количества :) Но пак умерено. Въпреки че както си разбал Horus и "умереност" са противоположности :P

Неактивен asdfghjkl

• Много Писал
  • Публикации: 2 780
  • Невъзможно е нищо
« Отговор #22 -: Октомври 11, 2005, 01:33:22 am »
От тези линкове които ми даде по темата и аз не схванах някои неща. Примерно, че моряците са "замръзвали" или че са горели няколко дена, това колкото и да се напрягам не мога да го проумея.  ???
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен H.

• Много Писал
  • In Lies We Trust...
« Отговор #23 -: Октомври 12, 2005, 00:39:52 am »
То толкова некадърно е написана тая статия, че и да искаш не може да ти стане ясно... В "Тайни Проекти" е описано добре - четете от там за Монтоук.

Неактивен Glarusman

• Четящ
  • *
  • Публикации: 120
« Отговор #24 -: Ноември 13, 2005, 20:14:02 pm »
 Нека върнем все пак темата към космоса след тези колосални офтопици  :) .Искам да кажа някои интересни неща за черните дупки които научих от преподавателя ми по Частни диференциални уравнения. На първо време това че математиката и физиката на черните дупки е известна не е съвсем вярно. Има изградени няколко физико-математични модела но те се основават на предположението че за черните дупки важат обикновенните физични закони. Сами се сещате че все още не сме стигнали нужното ниво на развитие за да направим опитна постановка (поне не и известната наука. Мен лично много ме притеснява картинката при която в някоя тайна база под земята някой си прави черни дупки и си експериментира с тях). Та сега какво ми каза въпросният прподавател. Всеки обект си има нещо наречено "гравитационен радиус" (не съм 100% сигурен че точно това е правилният термин) Той зависи от обема и масата на тялото. При малки тела като човешкото тяло и Земята например  той е неизмерим. Води се че ако слунцето бъде сплескано (не разбрах точно по какъв начин) гравитационният му радиус ще е няколко метра. При черна дупка той е няколко километра. Интересното при този радиус е че времето и пространството в него са изкривени. Например ако космически кораб навлезе в този радиус  и после тругне да излиза и приемем теоретично че разполага с необходимата мощност да се откъсне от гравитационното привличане на черната дупка (тази мощност клони към безкрайност), той пак няма да успее да излезе от радиуса.Това е така поради факта че пространството е изкривено по начин по който когато  кораба се опита да "Прекрачи радиуса" той някак си отново се озовава някъде във пространството заключено от този радиус. Друг интересен факт е че според учените времето в пространството заключено от този радиус се държи "странно". То спира да тече по реалната ос и започва да тече по имагинерната(Ако има читатели които не са запознати с множеството на комплексните числа да кажат и ще обясня по-подробно). На практика когато това се случи и после отново чисто теоретически започнем да излизаме от това пространство (слизаме по имагинерната ос) ако (чисто теоретически ) успем да излезем от този радиус , ще извършим пъруване назад във времето. Това е за сега (много длъжко като за първи пост нали  :) ).
I'm seeking for the light, but I always move into the shadows.  The destiny of every Guru, is to be a

Неактивен H.

• Много Писал
  • In Lies We Trust...
« Отговор #25 -: Ноември 13, 2005, 23:36:51 pm »
Абе я обясни, едва ли тук някой знае какво е "множеството на комплексните числа" :P

Интересно е, че дори Стивън Хокинг се отказа от теориите се за черните дупки. Което говори много. Наистина според мен и идея си нямаме какво се случва в една черна дупка и въобще какво представлява тя...

По време на експеримента "Монтоук" се отваряше нещо като мини-черна дупка май... Затова и не убиваха Ал Биелек - защото ако го убият времето ще се изкриви и Земята ще бъде погълната, някакви ей такива сайнс фикшъни :P

Неактивен Glarusman

• Четящ
  • *
  • Публикации: 120
« Отговор #26 -: Ноември 14, 2005, 03:18:41 am »
Ами ще се опитам да обясня, макар че като се замисля само човек занимавал се с математика мже напълно да прозре шантавостта на положението. Според конвенционалните математически и физически теории, времето е праволинейно.То се движи по една права, тоест на лист хартия ще го нарисуваме като права линия.Тази права е правата на реалните числа.Всяко реално число се изобразява като точка от тази права. Комплексните числа обаче се изобразяват като точки от повърхнината. Те имат две координати а не една като реалните числа, тоест вече имаме две прави (реалната и имагинерната оси) пресичащи се под прав ъгъл - координатна система. Пример за реално число : 46,554, пример за комплексно число 2+5i . Причината за появата на комплексните числа е че хората са се дразнели че не могат да намерят корен от отрицателно число и ето защо измислили комплексните числа, при което това е възможно. Надявам се да съм го обяснил разбираемо. Самата концепция времето да премине от реалното в комплексното множество обезсмисля много физични закони. За да могат те да се приложат към черните дупки трябва да се предефинират към множеството на комплексните числа. Ето още инфо : http://en.wikipedia.org/wiki/Complex_number макар, че и тука обяснението те хвърля в математиката :-). По надолу са дали обяснението което се учи в университета.
I'm seeking for the light, but I always move into the shadows.  The destiny of every Guru, is to be a

Oberon

• Гост
« Отговор #27 -: Ноември 14, 2005, 11:13:27 am »
Glarusman:)))
Хареса ми как си го написал, само не знам откъде търпение:))) Тори гравитационен радиус се нарича "хоризонт на събитията". Който влезе там, няма връщане назад. Едни мои познати в 8 клас решаваха задача. Условието беше: колко ще е диаметъра на Слънцето, ако стане черна дупка? Познай: 1,5 км. Според мене, ако то се спеска, ще започне да се върти много бързо и така ще се увеличи гравитационното му поле, и не може да бъде няколко метра в никой случай:) Виж колко планети държи :)) А това че пространство-времето полудява...май само тук са прави учените:) Докато не видим дупка в действие, може само да си говорим. Т.е ние сме виждали, ама е много далеч...

Оберон

Eon

• Гост
« Отговор #28 -: Ноември 14, 2005, 12:08:16 pm »
ако някой ми каже простотия от рода на
направиха черна дупка в лаборатория на земята ще падна

Слънцето трябва да има 4,5 пъти по голяма маса за да се превърне в ЧД.

май толкова беше карам по спомени....

а оная граница за която говорите се нарича: радус на Шварцшилд
а масата беше я изчислил май Чандрасекар
поправете ме ако греша плс ;)

Oberon

• Гост
« Отговор #29 -: Ноември 14, 2005, 13:17:34 pm »
Да, на Чандрасекар, блестящ индийски физик:)) Не грешиш:)

Ласт пост ъф ми

Оберон

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27