Автор Тема: Европейски еврейски парламент  (Прочетена 3365 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен daskala

  • Пишещ
  • ***
  • Публикации: 611
Европейски еврейски парламент
« -: Февруари 17, 2012, 08:45:28 am »
Снощи, по БТВ, с изненада поднесоха информацията че вече си имаме ЕВРОПЕЙСКИ ЕВРЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ.. ЕТО ВИ И НАЧАЛОТО НА ОФИЦИАЛНИЯ  НОВ СВЕТОВЕН РЕД. В този парламент от всяка държава следва да има представители,но само евреи.


   Брюксел. България за втори път ще влезе в световната история чрез помощта си за евреите. Първо това стана с противопоставянето на Холокоста и спасяването на 50 хиляди български евреи през Втората световна война. Почти век по-късно, този четъртък ще е вторият повод. Тогава ще бъде създаден първият в историята Европейски еврейски парламент (EJP).

Историческото събитие ще се състои в сградата на Европейския парламент в Брюксел по покана на българката - Антония Първанова. Евродепутатът е инициатор учредяването на EJP да проведе в дома на европейския му събрат (ЕП).
 
Д-р Първанова е активен член на организацията Европейски приятели на Израел (EFI), участничка в конференции за Близкоизточния мирен процес. Тя е съпричастна към проблемите на еврейския народ и многократно е посещавала Кнесета. Изнасяла е доклади и е участвала в работата AJC (Американско-израелски конгрес) и AIPAC (Американско-израелски комитет по обществени въпроси) - двете най-големи организации, които обсъждат проблемите на еврейските общности и обединяват хората, които ги подкрепят от цял свят.
 
“Подобна организация се създава за първи път и събитието ще играе важна историческа роля”, заяви д-р Първанова.
 
Европейският еврейски парламент представлява 3,5 милиона граждани на Стария континент. Депутатите в него са 120 и са избрани от 40 европейски страни чрез електронно гласуване. Като функции, ЕJP ще наподобява Съвета на Европа, но на едно по-високо ниво. Основната му задача ще е да търси единодействие в решаването на въпроси от гражданско-правен характер. Седалището на ЕJP ще е в Брюксел.
 
На историческото събитие ще присъстват представители на Европейския съюз на евреите, на Американския еврейски конгрес (AJC), на Конференцията на президентите на големите американски еврейски организации и представители на всички европейски еврейски организации.  Денят ще завърши със среща на лидерите на еврейските организации по света. Всички те, на следващия ден, ще заминат от Брюксел за Израел, където ще бъдат посрещнати от премиера Бенямин Нетаняху и от президента Шимон Перес, автор на идеята за създаването на Европейски еврепйски парламент.
 
 
http://www.ndt1.com/article.php/2012021512591196
« Последна редакция: Февруари 17, 2012, 08:56:19 am от daskala »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27