Автор Тема: Забраняват продажбата на чипс и газирани напитки в училищата в Русия  (Прочетена 12668 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Alien

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 6 668
  • WATCHER
Забраняват продажбата на чипс и газирани напитки в училищата в Русия
actualno.com


От новата учебна година в училищата в Русия ще бъде забранена продажбата на чипсове, бонбони и сладки газирани напитки, съобщи радио "Ехото на Москва". Предложението за въвеждане на ограничения при продажбата на тези продукти в детските образователни заведения е направено от руското Министерство на здравеопазването и социалното развитие.

От министерството казаха, че чипсовете и бонбоните не са полезни за здравето на децата. Предлага се те да бъдат заменени от по-полезни продукти - преди всичко мляко и кефир. По данни на АМИ-ТАСС инициативата на министерството вече е била подкрепена от властите в Москва. От московския департамент по образованието казаха, че от няколко години препоръчват чипс, бонбони и газирани напитки да не се продават в училищата.


Почнаха да се сещат най накрая  ;)

Неактивен ultrafutur

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 2 786
  • Amor vincit omnia
Очакваше се това да стане, защото учените започнаха да осъзнават опасността от остатъчните токсини в храните, тази забрана не е неочаквана...Лошото е, че това са "малки прозрения" - нужна е още доста енергия за отказване от навиците в храненето - какво ако в училищата забранят чипса и пуканките, след като децата продължават да се тъпчат с бейк ролс, севън дейс, дънкин' донътс, снийкърс, мура, солетки и прочее...?
musica universalis

Eon

  • Гост
Имам въпрос!

Ако седна вкъщи и си направя с картофи от градинката на баба (вече стана прословута) чипс

Има ли токсини?

Или тиквички?  :P

Неактивен Alien

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 6 668
  • WATCHER
Едно е чипс друго е пържени картофи  :P ъпреки че и те не са особено полезни ама не им прощавам  ;) ;) . В чипса има мононатриев глутамат, който е много опасен.

Eon

  • Гост
Разликата между чипс и пържени картофи (и двете приготвени вкъщи) според мен е около 1 см.

Дали в едното или другото??...

Неактивен ultrafutur

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 2 786
  • Amor vincit omnia
Разликата е огромна !
Въпросният глутамат се разгражда, ама не напълно и остават някакви микрочастици от него които са свръхтоксични и примертно 0.0001 гр от тях в организма може да доведе до развитие на рак
musica universalis

Eon

  • Гост
Разликата е огромна !
Въпросният глутамат се разгражда, ама не напълно и остават някакви микрочастици от него които са свръхтоксични и примертно 0.0001 гр от тях в организма може да доведе до развитие на рак

Ултра, аз ли не разбирам или питам грешно. Значи според думите ти зависи в каква дебелина ще си ги изпържа и тогава ще се разгради това токсичното така ли???

justbboy

  • Гост
Няма ли някаква разлика при приготвянето на пържени картофи и на чипс ? Това би обяснило разграждането на този глутамат , ако се правят по различен начин  8) :)

Неактивен lss

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 90
и чипса и обикновените пържени картофи са много вредни
някъде бях чул защо чипса е по-вреден, но не си спомням точно обяснението... също така много популярни са чипсовете със някакви определени вкусове(чушка, сирене и тн.)... те са още по-вредни

иначе поздравления за руснаците... добра 1-ва стъпка
е, не

viryska

  • Гост
Чипсът,който се продава по магазините е вреден
защото съдържа консерванти.

Ако си изпържиш чипс в къщи,той ще е вреден,
колкото са вредни пържените картофки.

Дано и в Бг скоро забранят продажбата на чипс и подобни
в училищата.Ще подкрепя с две ръце :)

valer4o

  • Гост
доколкото имам информация от познати в " Чипита"- София, чипсът го правят от картофи на прах т.е. изсушени заради ниското им качество. след това се добавят редица добавки, като : оцветител, овкусител, стабилизатор, консерванти и много други. именно по този начин се постига желаната форма, вкус и цвят.
 Но по-важното е че това са пълни боклуци, и не знам ама много ги обичам. кво да направя?????

Неактивен ultrafutur

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 2 786
  • Amor vincit omnia
Ултра, аз ли не разбирам или питам грешно. Значи според думите ти зависи в каква дебелина ще си ги изпържа и тогава ще се разгради това токсичното така ли???

Оф, кво да ти обяснявам  - това токсичното го слагат на още неизпържените чипсове, после то минава през фритюрника и се изпържва заедно с другите вещества. В резултат се получават канцерогенни картофки, които странно защо не се развалят, може би с години...
musica universalis

Неактивен asdfghjkl

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 2 783
  • Невъзможно е нищо
От градината на баба, ако вземеш картофи и си изпържиш чипс или картофи не е опасно, опасни са тези от магазина.
« Последна редакция: Август 12, 2006, 04:28:12 am от asdfghjkl »
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен ultrafutur

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 2 786
  • Amor vincit omnia
Точно така!
Ако знаеш в какви количества да пържиш, можеш дори да си устроиш приятна вкусна и здравословна госба..
musica universalis

Неактивен ultrafutur

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 2 786
  • Amor vincit omnia
Сладките газирани напитки- основна причина за затлъстяването

11 Август 2006


Американско проучване доказа, че по една бутилка допълнително на ден води до напълняване със 6.8 кг на година

 
      Американски учени доказаха, че основната причина за епидемията на затлъстяването, нападнала САЩ в последните десетилетия, се дължи на повишения ръст продадени сладки газирани напитки.

      Около една трета от всички въглехидрати в диетата на средностатистическия американец се падат на различни заместители на захарта, половината от които потребителят получава от газираните напитки, отбелязват учените. В същото време всяка допълнителна бутилка сладка газирана напитка на ден може да доведе до напълняване с 6.8 кг за година.

      Изследването, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, е проведено с подкрепата на American Heart Association / Американска кардиологична асоциация/. Според координатора на изследователския проект Франк Ху, изводите се основават върху подробния обзор на данните от 30 научни труда, посветени на проблемите на храненето в САЩ, издадени през последните 40 години.

      “Опитахме се да разгледаме случващото се в цялост, без да се доверяваме на отделни изследвания” – отбелязва Франк Ху, добавяйки, че получената картина потвърждава уместността на предприеманите в последно време усилия за ограничаване на рекламата и разпространението на сладки газирани напитки в САЩ.

      Основният подсладител, включен в състава на повечето безалкохолни, е царевичният сироп, който съдържа прекалено голямо количество фруктоза. За разлика от глюкозата, този монозахарид не е в състояние да стимулира организма да произвежда инсулин, който участва в метаболизма на въглехидратите и , освен това, подтиска производството на лептин, отговорен за чувството на насита.

     
musica universalis

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27