Автор Тема: Ирационалното и ние човеците  (Прочетена 117159 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Активен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 433
Re: Ирационалното и ние човеците
« Отговор #330 -: Октомври 02, 2012, 15:41:21 pm »
Защото има хора на 20 години са с акъл на 50 години.
А, аз бях така ... Голям дефект!
Сега пък съм на 36, с акъл като за 16.

Принцесо, ако нещо не съм разбрал, не приемай каквото съм казал лично.
Но пък, пак ще кажа, опитът може за всеки да е индивидуален, и всеки да има нужда от различен опит, но това не означава автоматично, че ценноста му е еднаква. Напротив! Човек, който си е поставил за цел събирането на опит, използва интелигентността си, за да избере най-ефективните методи за събиране на опит, а от там и повишаване на енергията в дългосрочен план.
На фона на личната светимост, това да знаеш откъде да пускаш компютъра няма да ти даде точки. Иначе не е лошо. Хубаво е човек да е любознателен.
Затова и аз навремето бях поставен пред избор. (или по-скоро аз си го виждах като такъв). Да ида на село и да се посветя на личната работа при някой майстор, и да рискувам бедност, изнемога и липса на лекарства и лекари, и да ида в голям град, да уча, да работя и да оправдая желанията на родителите ми. Ако родителите ми ги нямаше от уравнението, може би щях да избера първото. Но иначе щяха да направят всичко възможно да ме убедят, че съм луд, глупав, безотговорен и съм решил да си пилея времето и живота напразно. Надявах се да събера бързо пари с вариант 2, и после да мина на вариант 1. Но се оказва, че, дали заради наставници, лоша карма, добра карма, или по друга причина, пари не е чак толкова лесно да се натрупат. А и с времето, идеята да живея на село и да ям само боб съвсем почна да не ми допада.
Това, обаче не означава, че и по двата пътя бих събрал еднакъв по ценност опит. По другия, сигурно вече щях да светя целия.

Независимо дали има или няма прераждане, сегашния живот, сегашната инкарнация винаги е от огромно значение. "Тук и сега" означава именно това (виждам, че обичаш да го ползваш). Означава да направиш максимума, колкото можеш от себе си, "тук и сега"!!!
Т.е., не хаотично да си събираш опит, кой модел пералня е по-добър, а говорим за друг тип опит. И неговото събиране става със сериозна организация и дългосрочно планиране/посвещаване.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Princess_Deja

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 581
Re: Ирационалното и ние човеците
« Отговор #331 -: Октомври 07, 2012, 22:03:55 pm »
...

Но пък, пак ще кажа, опитът може за всеки да е индивидуален, и всеки да има нужда от различен опит, но това не означава автоматично, че ценноста му е еднаква.


Ето първото неразбиране. Никъде не съм написала, че ценностната система на всеки е еднаква. Все пак не сме роботи, да ни заложат една програма "Морал" и от там насетне да ни пуснат да си "събираме, сърбаме" различния опит.
Мисълта ми е, че дори да си имал много възможности и потенциал да станеш и да се развиеш в различни области, ти така или иначе като си избрал нещо конкретно, си се развил до определена степен. Това въобще може да няма допирни точки дори с опита и способностите на повечето. Но независимо от възрастта, не може опита, на който и по-възрастен човек, да се определя като по-съществен и ценен, отколкото на някой по-млад човек, който е искал и е учил повече, опитвал повече и респективно знае повече и има по-богат опит.
Доколкото знам навремето миньорите ги пенсионираха на доста ранна възраст. Знам, че има и други такива професии.


Цитат
Напротив! Човек, който си е поставил за цел събирането на опит, използва интелигентността си, за да избере най-ефективните методи за събиране на опит,

Кои са тези най-ефективни методи? И сигурен ли си, че всеки има възможност да избира сред методите, ако си роден и израстнал в бедност и в другата крайност като напълно задоволен, без грам да си помръднеш и една гънка, за да направиш и свършиш нещо сам. За да имаш опит, нима наистина зависи от мен да си ги избирам тези методи?
Когато сравнявам нещо подобно, с бабите и дядовците живеещи на село или хора от по-старо поколение, които нямат опит и знания с много нововъведения и развитие в живота, аз не визирам някаква ниска интелигентност. А цялостен светоглед и разбиране, които дори с качествена ценностна система, не са пример за развитие на съзнанието.
Преди време една професорка ме караше да запиша докторантура, аз й обясних, че не ми се учи и чете вече. Има си по-млади хора, които имат по ненатоварено съзнание, което да използват и с което да се развиват.
Аз собственото си развитие на теория съм го приключила, сега единствено трябва да се оправя и да се развивам в практиката с това което имам и съм научила до тук. Да, ще има неща, които ще научавам, други, които ще разбирам, че грешно съм научила, трети, за които ще се изненадам, че никъде няма да ми послужат, но в крайна сметка, аз за себе си си имам ...три цели: една невъзможна, една съвсем тривиална и постижима, и трета, която само аз ще постигна /без помощ, без наставници и само със собствени усилия/. И това ми е достатъчно.


Цитат
... А и с времето, идеята да живея на село и да ям само боб съвсем почна да не ми допада.

Животът на село лично за мен е ненужно труден. Това е да се върнеш две степени назад в еволюцията, за да се трепеш по цял ден за литър мляко малко хляб и бутче агнешко. Ами зеленчуците, садене, копане, бране- това си е каторга за мен. Може и според някои теории физическият труд да облагородява, но аз не мисля така. По-скоро оскотяваш и ставаш роб на флората и фауната само за да оцелееш физически.
За мен културата и образованието са основното, което помага за развитие на човешкото съзнание. Разбира се трябва да има и хора, които умеят и правят и подобни неща, но аз не смятам, че те имат или искат да се развиват, а остават на онова ниво, когато след 40 няма да ги видиш да се усмихнат и зарадват. Душата им сякаш умира ... и нещо от искрата на живота се загубва.

По селата е пълна мизерия и нищета. В такива условия няма как да "светиш"... защото на теб мислити и времето ще са ти непрекъснато и само заети да нацепиш дървата, да острижеш овцете, да заколиш прасето и да седнеш си сипеш една ракия преди лягане. Я дойдат внуците, я не да оберат сливата или да напълнят колата с яйца и малко стока, я са заминали за чужбина и освен да си дишаш чистия въздух и да обсъждаш със Сотир, Вълкан и Ефтим шибаните политици, друго няма какво да направиш.

Цитат
Независимо дали има или няма прераждане, сегашния живот, сегашната инкарнация винаги е от огромно значение. "Тук и сега" означава именно това (виждам, че обичаш да го ползваш). Означава да направиш максимума, колкото можеш от себе си, "тук и сега"!!!
Т.е., не хаотично да си събираш опит, кой модел пералня е по-добър, а говорим за друг тип опит. И неговото събиране става със сериозна организация и дългосрочно планиране/посвещаване.

Както уточних вече, не вярвам в прераждането. Опит, пак ще повторя, не "събирам". Събирам круши, домати, някоя стотинка като нямам ... но опита ми се случва като опитвам. Гледам, че е някакво готино като се целуват по филмите и решавам, че това трябва да се опита. Целувам се с някакви хора, но с едни е по-приятно, с други нищо особено. Разбирам, че от опита си в целуването предпочитам Стефан, примерно, и? какво правим- написвам книга "Как да разберем качествената целувка"  :writer:
Последното е шегичка  :P
Мисълта ми е, че от един момент всеки си има някакъв капацитет. Граници и да опитваш и да знаеш. Това развитие не е безкрайно. Дори да намесите отново инкарнирането, аз мисля, че като вземем едно BMW 2001 и друго 1991 са с различен капацитет. И по-новото ще е по-напред при надпревара, независимо на колко хиляди километра са.
« Последна редакция: Октомври 07, 2012, 22:08:38 pm от Princess_Deja »
"These are the times that try man`s souls" Thomas Paine

Неактивен mitko

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 832
 • Не прави това, което не искаш да ти се случва
  • профил
Re: Ирационалното и ние човеците
« Отговор #332 -: Октомври 08, 2012, 00:03:24 am »
      1/  Но независимо от възрастта, не може опита, на който и по-възрастен човек, да се определя като по-съществен и ценен, отколкото на някой по-млад човек, който е искал и е учил повече, опитвал повече и респективно знае повече и има по-богат опит.
      2/  Когато сравнявам нещо подобно, с бабите и дядовците живеещи на село или хора от по-старо поколение, които нямат опит и знания с много нововъведения и развитие в живота, аз не визирам някаква ниска интелигентност. А цялостен светоглед и разбиране, които дори с качествена ценностна система, не са пример за развитие на съзнанието.
     3/  Животът на село лично за мен е ненужно труден. Това е да се върнеш две степени назад в еволюцията, за да се трепеш по цял ден за литър мляко малко хляб и бутче агнешко.
     4/  За мен културата и образованието са основното, което помага за развитие на човешкото съзнание.
     5/   Гледам, че е някакво готино като се целуват по филмите и решавам, че това трябва да се опита. Целувам се с някакви хора, но с едни е по-приятно, с други нищо особено. Разбирам, че от опита си в целуването предпочитам Стефан, примерно, и? какво правим- написвам книга "Как да разберем качествената целувка"  :writer:
Последното е шегичка  :P
      1/   Опит  е  всичкото  онова  знание  което  е  минало  през  огъня  на  емоциите!
      2/  Да,  бабите  и  дядовците  се  затрудняваме  с  техниката,  но  знаем  много  други  неща,  не  ни  подценявайте!
      3/   Трудностите  и  преодолаването  им  са  критерия  за  силен  характер!  Аз  живея  на  село,  занимавам  се  с  електолиза  на  водата,  имам  публикации  в  пчеларството,  сега  ще  правя  магнитен  мотор,  занимавам  се  с  отглеждане  на  зеленчуци,  и  гълъби,  и  забележи  пиша  във  форума!  Така,  че  градът  и  кутииката  наречена  жилище  не  ви  правят  нещо  по  по  най!   А  имам  и  апартамент  в  града.
      4/   Какво  разбираш  под  понятието   култура?
      5/    Не  е  шегичка,  ти  имаш  проблеми  с  общуването.
"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

Неактивен Princess_Deja

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 581
Re: Ирационалното и ние човеците
« Отговор #333 -: Октомври 08, 2012, 14:47:42 pm »
Отзад напред.

1 (5)- шегичка е, защото можех да дам пример с много други неща, като опит в живота. А точно това за целувката, мислех, че най-лесно ще се разбере, без да знам как от това последва, че "имам проблем с общуването" ?  ::) Поне уточни, че си психиатър или някакъв друг антрополог или психолог, който от чисто научен и алтруистичен интерес дава диагнози на потребители-непознати по форумите. Така или иначе, отговорът ти не е свързан с темата ти ... за ирационалното.

2(4)- под култура разбирам, не само възпитанието като теб, а една много прецизно изплетена схема от възпитание, естетически ценности, способност за възприемане на различните видове изкуства, като музика, театър, рисуване, литература и тяхната роля в облагородяването и култивирането на една човешка същност. От елементарните възможности за въздържание да не пърдиш и да не се оригваш на обществени места, до способността да напишеш убедително писмо до Министър-председателя, за да ти асфалтира центъра на селото за есенния събор. Благодаря, че не ме попита какво разбирам под "образование", защото както и да бях ти го обяснила това да можеш да четеш и пишеш, не е образование.
Дълго време, още много малка като си ходех ваканциите на село не можех да разбера това обръщение на "МА". Все едно съм някакъв добитък, на който говорят. И като цяло отношението и общуването между хората на село.

3(3)- силен характер ... казваш. За това дават ли някакъв бонус към пенсията или да ти приспадат от цената на тока? Силен характер не означава "развитие", за което аз говоря. Аз живея в града- занимавам се с това да си плащам редовно сметките за вода и ток. Да пестя, от каквото мога. Написала съм разни неща, но са свързани с литературата и за сега няма да се изтъквам, ако не се случат публично и реално, да се издадат, а някои да се гледат на сцена. Мисля да запиша една докторантура по философия, ама нещо ... чакам последния момент. Зеленчуци не мога да отглеждам, но за щастие има достатъчно предлагане по магазините и не ми се налага да влагам средства и труд в посеви и несигурна реколта. Гълъби... ако поискам мога да почна да гледам, но си мисля, ако реша да правя някакъв бизнес с Цирк или друг вид зоо-институции- и наистина е забележително това, че пиша в някакъв форум!
Никъде не съм написала, че кутийката и животът ми в града ме прави "нещо по" от теб или съседът ти, който ако се окаже и кмет на селОто, вече ще съм разбита от аргументи, хората на село пък колко са "по". Обясних, че животът на село не ми харесва. Имам си достатъчно наблюдения и опит и поради тази причина не считам, че съм длъжна само заради чистия въздух да живея някъде, където ми е неприятно. Дори да се окаже, че някой "инкарнирал" се месия е в някое селО, пак и от любопитство не бих отскочила. За ден два, докато имам жива баба бих отишла. Детето ми по никакъв начин не бих искала да прекарва ваканциите си по такива места. Въпреки добрите и гостоприемни хора, те няма на какво да го научат. Без по никакъв начин от мен да е взимал пример или аз да съм обръщала внимание на два пъти тихо ми е споделяло, че еди кой си говори на селски. А веднъж дори поправи един чичко на дюнера. Разбира се, казах му, че е още малък да показва по този начин претенция към некнижовния говор и да избягва да прави забележки на хората, защото се обиждат и озлобяват. Да гледа себе си, да си говори той правилно, пък те както им харесва.

4(2)- сигурно знаете, но доколко са ми полезни на мен и моя живот и опит занапред, за да сравняваме и аз да съжалявам поне, че не ги знам всички тези неща. Не знам да тъка на стан, но все ще си взема от някъде килим или пътека. Не отглеждам зеленчуци, но едва ли няма да опитам каквото ми се дояде. И да поентя, никого не подценявам. Обяснявам, колко си харесвам моя си опит и развитието си, без да имам грам колебание и съжаление, че не живея на село. Е! в някое швейцарско селце може някой ден да поживея, но до тогава градът си ми харесва.

5(1)- не е така. "Онова" по-добре като не се намира точната дума за определение или значение на нещо да се провери какво и как. Емоциите днес ги има утре не. Всичко е въпрос на желание... в смисъл, че ако идеята е да трупаш опита, заради трупането без значение дали си шофьор на боклукчийски камион или на автобус международни превози, ок. Все си е опит като на шофьор. Ама на кой ли му е бил по-полезен опита и по-интересен животеца.
Те тия наставници, къде наставляват, могат ли някой път да си "почиват" и въобще да не приемат мисията по наставляването?
« Последна редакция: Октомври 08, 2012, 14:52:39 pm от Princess_Deja »
"These are the times that try man`s souls" Thomas Paine

Неактивен shoguna

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 37
Re: Ирационалното и ние човеците
« Отговор #334 -: Октомври 08, 2012, 16:26:26 pm »
Принцес отговор 331 ме накара и аз да си дам мнението,което е различно от твоето но ще се опитам да бъда максимално кратък,едно че нямам време и второ че и другите хора МОЖЕ БИ също нямат време да четат дълги коментари.Като краен резултат мисля че всеки се стреми да бъде щастлив в този живот,НО това как го постига си е негов проблем и избор.Аз предпочитам БМВ от 91год.защото е направено много по-здраво, с тенденция за по-дълъг живот, вози по-меко,много по-лесно се ремонтира и по-малко ти бърка в джоба и още куп други предимства +скорост 200кмч.Предпочитам вкусен сочен розов месест домат пред тези пластмаси дето ги ядете от турския пазар.А за отношенията между хората няма да си правя труда да говоря-в целия свят ,а не на село ОСНОВНАТА ФОРМА НА ОБЩУВАНЕ Е ЛИЦЕМЕРИЕТО ,за да можеш да "прогресираш"Преместих се да живея по-точно да спя на село защото този прогрес за който говориш взе да ми идва в повече.Този интелигентен народ който се движи като зомби по улиците е точно тези роботи за които говориш че не сме.На които им е заложена някаква програма и някои като тебе се справят по-добре с програмата а други по-зле,но какво от това.Много ми харесва една фраза-ДА СПАСИМ ПРОГРЕСА,но това е дълга тема обречена на провал,поради което те моля да приемеш поста ми като лично мнение неангажиращо и не толкова рационално, а по скоро емоционално,което според мен е по-истинско защото идва от сърцето а не от мозъка.

Неактивен Princess_Deja

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 581
Re: Ирационалното и ние човеците
« Отговор #335 -: Октомври 08, 2012, 18:10:48 pm »
Shoguna, приемам мнението ти съвсем нормално, дори да не беше уточнил, че е емоционално. И те разбирам, че имаш основания да искаш да живееш не сред зомбита, респективно да се развиваш както намериш за добре и ти харесва.
И аз ще ти отговоря кратко на двете неща, за твоите предпочитания- с уточнението, че аз не събирам като в анкета колко са желаещите и колко не да живеят в града. Изразила съм също собствената си позиция, за моя живот и моето дете. Един ден, ако то пожелае да се развива на село не бих го спирала, щом би било щастливо, но и няма да мога да му помагам, защото никога няма да съм водила такъв живот.
За пластмасовите домати толкова вече съм чела и изслушала, че се чудя как хората не са честни и обективни и не признаят, че има достатъчен избор и колкото искаш открити и закрити пазари. Купуваш си един домат, щом е пластмасов, отиваш на друго място. Не навсякъде са пластмасови. За автомобилите, единствено мога да се съглася, че е по-малко разходи за ... гуми примерно. Но с един стар двигател една кола харчи много повече, отколкото новата, която все пак няма да караш за щяло и нещяло да близкия супер за домати, а ти служи за удобно и приятно придвижване. Защото по тази логика, най-добре е с градския транспорт. Имам приятели, които коли от скрап-складове си взимат, еми много се извинявам, ама модел от 91- да вози по-меко ше ме извинявате. На 2001 не чуваш шума на двигателя, все едно летиш, ако няма дупки, въобще няма база за сравнение. И това беше сравнение за "моделите съзнание",а не за предпочитанията ни на коли.
С две думи търсиме основания, че с живот на село човешкото развитие е равносилно и реципрочно на развитието по градовете. Промитите мозъци ... не знам дали резултатите по избори са критерий, но аз съм доста изненадана от изборите в някои малки градове и села, да не уточнявам помашките и по кърджалийско!
"These are the times that try man`s souls" Thomas Paine

Неактивен shoguna

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 37
Re: Ирационалното и ние човеците
« Отговор #336 -: Октомври 08, 2012, 18:19:44 pm »
Ако имаш желание да научиш не
Shoguna, приемам мнението ти съвсем нормално, дори да не беше уточнил, че е емоционално. И те разбирам, че имаш основания да искаш да живееш не сред зомбита, респективно да се развиваш както намериш за добре и ти харесва.
И аз ще ти отговоря кратко на двете неща, за твоите предпочитания- с уточнението, че аз не събирам като в анкета колко са желаещите и колко не да живеят в града. Изразила съм също собствената си позиция, за моя живот и моето дете. Един ден, ако то пожелае да се развива на село не бих го спирала, щом би било щастливо, но и няма да мога да му помагам, защото никога няма да съм водила такъв живот.
За пластмасовите домати толкова вече съм чела и изслушала, че се чудя как хората не са честни и обективни и не признаят, че има достатъчен избор и колкото искаш открити и закрити пазари. Купуваш си един домат, щом е пластмасов, отиваш на друго място. Не навсякъде са пластмасови. За автомобилите, единствено мога да се съглася, че е по-малко разходи за ... гуми примерно. Но с един стар двигател една кола харчи много повече, отколкото новата, която все пак няма да караш за щяло и нещяло да близкия супер за домати, а ти служи за удобно и приятно придвижване. Защото по тази логика, най-добре е с градския транспорт. Имам приятели, които коли от скрап-складове си взимат, еми много се извинявам, ама модел от 91- да вози по-меко ше ме извинявате. На 2001 не чуваш шума на двигателя, все едно летиш, ако няма дупки, въобще няма база за сравнение. И това беше сравнение за "моделите съзнание",а не за предпочитанията ни на коли.
С две думи търсиме основания, че с живот на село човешкото развитие е равносилно и реципрочно на развитието по градовете. Промитите мозъци ... не знам дали резултатите по избори са критерий, но аз съм доста изненадана от изборите в някои малки градове и села, да не уточнявам помашките и по кърджалийско!
Ако имаш желание да научиш нещо повече за колите да минем на лични,с това се занимавам цял живот,за да не спамим.Ако ли не, ти пожелавам всичко най-хубаво според твоя мироглед:)))

Неактивен shoguna

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 37
Re: Ирационалното и ние човеците
« Отговор #337 -: Октомври 08, 2012, 19:42:17 pm »
Забравих да ти кажа за турците и помаците и промитите мозъци както казваш.Разликата между тях и големите граждани е тази ,че те са роби, но знаят на кого–Доган и отиват насила да гласуват,а гражданите са роби които не осъзнават че са такива и се заблуждават че като гласуват ще променят нещо. ;)

Неактивен mitko

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 832
 • Не прави това, което не искаш да ти се случва
  • профил
Re: Ирационалното и ние човеците
« Отговор #338 -: Октомври 08, 2012, 20:09:50 pm »
   Какво  общо  има  с  темата ???
"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27