Автор Тема: Сероводородът в Черно море като източник на енергия  (Прочетена 2993 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Peacekeeper

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 2 136


Намирането на икономически изгодни методи за добив на водород е от изключителна важност за добавянето му към „портфолиото“ на чистата енергетика на бъдещето.

Част от решението може би се намира на дълбочина от 200 метра под повърхността на нашето Черно море. Отдавна е известно, че в своите дълбини то съдържа големи количества сероводород. Това е отровен газ с миризма на развалени яйца.

Наличието на сероводород в такива големи количества се дължи на разлагането на неорганични материали, при което отделяният газ обаче е като хванат в капан между слоевете солена вода, която се влива от Средиземно море и сладките води, които постъпват от реките. Сероводородът е изключително токсичен. Според геолозите и палеонтолозите високи концентрации сероводород, в резултат на интензивни вулканични изригвания,са причина за няколко масови измирания на живи организми в историята на планетата.

Учени от Турция третират токсичния газ обаче не като опасност, а като потенциален ресурс. Екип от TUBITAK Marmara Research Center в Gebze-Kocaeli изследват методи за разлагането на сероводорода до водород и сяра, която също може да се ползва в индустрията.

Разлагането на сероводорода е много по-лесно от разлагането на вода. Разработката на турските изследователи предвижда производството на 500 тона водород от ежедневно постъпващите в Черно море 10 000 тона сероводород. За да бъде проект още по-екологичен, те предвиждат използването на слънчева енергия за осъществяване на процеса.

Очаква се скоро резултатите от научните изследвания на турския колектив да бъдат публикувани в International Journal of Nuclear Hydrogen Production and Applications.

Ако този процес наистина се реализира, той ще донесе няколко ползи на околните страни—освен да осигури източник на възобновяема енергия, процесът ще намали потенциалния риск от „изригване” на сероводород от морските дълбини, което би било екологична катастрофа и би застрашило здравето на милионите хора, които живят по бреговете на Черно море.

http://greentech-bg.net/?p=3074#comments

-=-=-=-=-=

Ей това е наистина добра новина :)
А нашите къде са?! 100 млн. лева годишно отиват в БАН, полза - никаква :-X

Неактивен Alien

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 6 675
  • WATCHER
Peacekeeper, ако говорим теоритично  трябва да отиват много повече пари в БАН а оттам да предоставят достатъчно на брой иновативни предложения във всички сфери на живота които да са от полза на всички. Много повече при това от тези 100 милиона които са капка в морето на фона на кражбите и измамите които се правят. Обаче понеже умишлено по една или друга причина не се постигат някакви особени продуктивни идеи в крайна сметка ще се стигне до "брилянтния" извод че е най-добре всичко да отиде в частни ръце за да могат после частни монополи да изнудват всички вместо идеите да се предлагат и реализират точно от тези които трябва - учените подкрепени от държавния бюджет - за да може след това и постиженията да са на всички а не да се правят разни патенти и всякакви други машинации за монопол над идеите!

Неактивен teni

  • Пишещ
  • ***
  • Публикации: 719
Пийс, след две години има ли развитие от страна на турските учени? От нашите не очаквам нищо. :hi:

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27