Автор Тема: Съветският щурм на Венера  (Прочетена 2680 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Black Adder

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 783
Съветският щурм на Венера
« -: Декември 04, 2010, 00:26:35 am »
Венера - серия от съветски междупланетни космически апарати за изучаване на планетата Венера и космическото пространство.
Тежките условия на Венера, а също така първоначалната липса на достоверна информация за такива параметри като температура и налягане силно усложнявали процеса на изследване на планетата.
  Спускаемите апарати от първата серия имали даже възможност за плаване. Първите им полети не минали успешно, но все пак това са били първите в историята на човечеството автоматични междупланетни полети.
      Първите стартове към далечната планета се състояли през февруари 1961 година. Тогава още не е било традиция, но пусковете били по двойки. На 4 февруари се отправила в полет първата венерианска станция, направена в ОКБ-1 на Сергей Павлович Корольов. Ракетата-носител "Мълния" успяла да изведе Космическият апарат  (КА) в орбита, но ускоряващият модул не сработил и станцията, водена по документи като "Обект 1ВА", не успяла да полети към Венера. Ако излитането е било аварийно за него не биха съобщили - Съветското правителство не обичало да си признава неуспехите - но все пак е имало спътник! И тогава, в съобщение на ТАСС на целият свят е било обявено за изстрелването на тежък спътник с тегло 6488 кг и успешно изпълнените при това научно-технически задачи. Никакво друго име не е и имало (срещащото се в някои източници  име "Спутник-7" е дадено по-късно от западните аналитици, както са казали - 'за спецификация')
      Всъщност, именно неоправданата в много случаи завеса на секретност, обкръжаваща съветската космическа програма, пораждала и огромното количество слухове и измислици. И след изстрелването на "тежкият спътник" на 4 февруари, мнозина на запад смятали, че руснаците са направили неуспешен опит за изстрелване на човек в космоса.
      А на 12 февруари в полет се оправила и втората станция от типа 1ВА. На нея й провървяло повече - ракетата извела станцията успешно в орбита, ускорителният блок също сработил и съветските вестници излезли с огромни заглавия за стартирането на първата в света автоматична междупланетна станция до Венера (По-късно, със задна дата и дали името "Венера-1")Цялата статия във: www.xnetbg.com/new/
« Последна редакция: Декември 04, 2010, 00:28:26 am от Black Adder »
Когато сменят овчаря, само овцете си мислят, че се е сменил и стопанина.

Неактивен MindOrganizer

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 73
Re:Съветският щурм на Венера
« Отговор #1 -: Декември 04, 2010, 01:54:16 am »
Много добре направена статия. Прочетох я само отгоре-отгоре, но ми хареса. Утре ще я прочета цялата, че вече едвам гледам.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27