Автор Тема: Какво е Реалността?  (Прочетена 2124 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен sartorium

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 4
Какво е Реалността?
« -: Ноември 14, 2010, 12:29:51 pm »
Един от най-големите въпроси , който вълнува човечеството днес е какво е реалността . Животът ни реалност ли е или илюзия ? Ако е илюзия , тогава какво е реално ? Ако е реалност - тя единствената възможна ли е ?
За да бъде една реалност определена като такава  тя трябва да отговаря на  две условия :
1. обективност - свойствата , присъщи на дадената реалност , трябва да съществуват , независимо от това дали ги наблюдаваме и измерваме или не .
2.субективност - наблюдението и измерването на една част от реалността не трябва да влияят върху резултата от наблюдението и измерването на друга нейна част .
Основната трудност пред науката е да открие връзката между реалностите , които наблюдаваме , както и причините поради които те съществуват . Тоест , можем да ги измерваме и изследваме , но не можем да отговорим защо изобщо ги има и защо са свързани .
Защо от субатомния свят възниква атомния ? Защо от атомния свят възниква химичния ? Защо от химичния свят възниква биологичния ?
Нямаме представа защо се случва  това . Просто знаем , че се случва .
Още от дълбока древност Човекът се е опитвал да отговори на тези въпроси . Едни са вярвали ,че всичко е плод на Божествения промисъл - други са вярвали , че всичко е резултат от вечни и неизменни закони на Природата .
В 21-ви век ние сме изправени пред още една загадка . Ако на физично , химично и биологично ниво имаме една общо взето добре изследвана реалност , то реалността на  света на елементарните частици срути колоните , подържащи вярата ни в единствената , всеобща и напълно детерминистична природа .
В това , което приемаме за реалност винаги имаме пространственост (място в даден момент) и причинно-следствена връзка (определеност на протичането на времето от зададен начален момент).
В света на елементарните частици въпросите , които задаваме ,за да изследваме и опишем нашия свят нямат смисъл . Там е безсмислено да питате за място (къде) и за импулс (маса и скорост) , защото те са неопределими . И това не се дължи на несъвършенството на измервателните ни уреди , а е свойство на природата на елементарните частици .
Две реалности съществуващи на едно и също място и по едно и също време .
Обективно реалността не се е променила във времето , през което я е наблюдавал Човекът .
Но се е променяла субективно през цялата му история .
Например , реалността от гледна точка на хората живели през 3-ти век е била  различна от реалността на хората от 20-ти век .
Да отворим Библията и да прочетем  началните думи в нея :
"1:2 А земята беше пуста и неустроена; и тъмнина покриваше бездната; и Божият Дух се носеше над водата."
"1:7 И Бог направи простора; и раздели водата, която беше под простора, от водата, която беше над простора; и стана така."
Мислите си , че това звучи тържествено и въодушевяващо .
Но авторът изобщо не е искал да тържествувате или да се въодушевявате . Неговата цел е била да напише сериозна книга . И му е било нужно тази книга да съдържа неоспорими за времето си факти . А какви са били тези неоспорими факти ? Каква е била реалността за хората в тази епоха ?
1. Всичко е дело на един всемогъщ Бог  , който е и причината за всичко съществуващо и случващо се на Земята .
2. Небето е твърдо (често в древните книги се говори за "небесна твърд") , покрито е с вода и по него има безброй малки дупчици .
Субективната реалност за хората е била такава . И всеки ден те са се събуждали в един свят с твърдо небе , покрито с вода и са били убедени ,че всичко , което се случва в този свят е Божие дело .
Бихме ли могли да предпочетем нашата субективна реалност пред тяхната ? И как би изглеждало нашето възприемане на реалността от гледна точка на хората от далечното бъдеще ? Дали ще изглеждаме за тях също толкова заблудени и слепи , както за нас сега изглеждат предците ни ?
При всички случаи , ние се нуждаем от някаква основа , върху която да изграждаме логиката си . А ако основата ни е погрешна , то всички надстройки , които сме построили , колкото и да са правилно доказани , не струват и пукната пара .
Защото математиката не се различава особено от словото - просто използва друг вид символи , за да опише мислите ни .
Бихме могли използвайки тези символи , по безспорен начин да докажем , например че етера съществува , както и използвайки същите доводи да докажем , пак толкова убедително , че не съществува .
Без да имаме 100%-ва обективна реалност е невъзможно да сме сигурни в резултатите от логиката ни . Защото дори мисълта ни да открие някаква закономенрност , която измервайки и наблюдавайки хиляди пъти , установяваме , че е такава , то това не е гаранция , че и основното ни твърдение е вярно .
Като най-прост пример , нека приемем , че твърдо сме убедени , че 1>2 и 1=3 , от това следва , мислейки логично , че 2<3 . И всички измервания и наблюдения , които ще извършим ще потвърдят , че 2 наистина е по-малко от 3 . Но ето , как от две погрешни твърдения можем да достигнем до вярно такова . По същият начин , стоят и обясненията на квантово-механичните ефекти . Ние наблюдаваме някакъв резултат , но само предполагаме за причините , породили го . На практика , нямаме твърди доказателства , че "там долу" в субатомния свят нещата се раждат от кварки и лептони . Също толкова успешно биха могли да се появяват и по Божията воля .

Реших да отворя тази тема , защото как можем да дискутираме по някакъв въпрос , ако дори не сме сигурни , че предметът на дискусията ни изобщо съществува .
Освен това в тази тема мога най-накрая да си позволя да бъда в ролята на оптимиста - нещо което ми се иска отдавна . Досега винаги ми се е налагало да бъда онзи критик , който неизменно цъфва в темата ви и ви обяснява защо предположенията ви са лишени от логика , смисъл и противоречат на една купчина физични закони  :diablo:
« Последна редакция: Декември 30, 2012, 17:22:41 pm от ₪ Eon ₪ »

Неактивен %00

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 129
    • organic SEO
Re:Реалност
« Отговор #1 -: Ноември 15, 2010, 15:03:09 pm »
Реалността е солидно изглеждаща квантова пяна !
╟╩╦═╬╧╩╦═╬╧Оrgаnic SEO NinJah╩╦═╬╧╩╦═╬╧╩╦═╬╧╩╦═╬╧╩╦═╬╧╩╦═╬╧╩

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27