Приятелю Ирис,
Аз владея емоциите и чуствата си съвършенно! Направих тази грешка навремето и ги овладях, за съжаление грешката се оказа непоправима (превърнах я в бъдещо кармично проблемче)! Моята половинка когато й избият чивиите ме нарича
кютук. Защо ли?
Когато се роди внука бабите се прегърнали и плачат от радост, сватанака отиде в съседната стая, но когато се върна очите му бяха зачервени, само, аз "великият" стоях настрана и наблюдавах ситуацията като .....!
Когато почина майка ми - знаех какво да правя, но емоцията я нямаше, абе "....."!
"Да овладееш чуствата и емоциите си означава да ги пропъдиш (изкорениш) от душата си! Не повтаряйте моята грешка!
Въпрос: Кого устройва факта да бъдем безчуствени консуматори?
Ще си позволя няколко думи. Първо, добре е да разграничим чувствата от емоциите. Емоциите, както написа, са спонтанни, стихийни, докато чувствата са нещо постоянно, дълбоко, неизменно. При изразяването на емоция човек владее всичко друго, но не и енергиите си. За каква свобода на избора говорим в този случай?
Оставете емоциите и чуствата да клокочат и бушуват във вас! Колкото повече чуства и емоции, толково повече и по-силни енергии! Колкото повече емоционалност толкова повече сме човеци, а не биороботи и оттам по-мили Богу!
Какво трябва да се контролира? Не бива емоциите и чуствата да се превръщат никога и в никакъв случай в страсти, защото тогава ще залитнем в крайности!
Какво ще стане със свободният ни избор? Има една граница между чуства и емоции от една страна и правенето (действието) от друга! Полосата на тази раница е полето на действие за правото ни на свободен избор!
Свободният ни избор се изразява във възможноста да преценим това което ни диктуват емоциите и чуствата дали да го превърнем в дела или не! Свободната ни воля се намира между двата полюса на дилемата искам - трябва Дали ще реагираме правилно зависи от нашата осъзнатост и силата на волята ни.
При чувствата човек владее енергиите си, направлява ги чрез волята си, докато при емоциите става точно обратното – емоциите засенчват и изместват човешката воля и разумен избор. Освобождението от прераждане няма нищо общо с преставането да мислиш и да вземаш решения. Освобождението означава да си овладял напълно мислите и емоциите си, т.е. ти да решаваш в каква посока ще се проявят.
Владея Чи енергията си, мога да я насочвам в която част от тялото си пожелая и какво от това, че мога да поддържам физическото си здраве, като емоционалното съм го изгубил? Какво искам - В мен да бушуват емоции и чуства (не страсти) и в същото време въпреки тях да вземам правилни решения, тоест нивото ми за осмисляне, осъзнаване на преценката да бъде високо! Да мислиш не е достатъчно, трябва да изживееш резултатите от твоите мисли емоционално!!!!!!!!
И докато емоциите са ненужни във висшите светове и е необходимо да бъдат заменени от духовните чувства, то мисълта (разбира се също причистена от наслоявания като предразсъдъци и мисловни шаблони) е основополагаща за живота във висшите светове, тъй като там всичко се осъществява чрез нея.
Живот без емоции равно на съществуване! Аз искам да живея, а не да съществувам! Ще се прераждам винаги, защото тук на Земята ми харесва (чуство) повече!
Колкото до виновността на егото, това са глупости. Това делене е само условно. Човека е едно цяло, всъщност той е нещо над различните си съставни части, чрез които само проявява отделни свои аспекти.
Хайде да разглеждаме човека в неговата цялост - тяло и душа. Частите са предмет на разглеждане и осъзнаване от позицията на ирационалното, тоест когато си отидем от този свят и се намираме на съответното ниво!