По разгледах някои неща за технологията и на рафинираното слънчогледово олио и маргарина.
Рафинирането на олиото е с цел да се изкара повече мазнина от кюспето. Фактически студено пресованото олио е много по опасно, защото то съдържа естествена вода и много бързо се разваля и напада от всевъзможни бактерии и буболечки, което значи че със сигурност му се слагат консерванти иначе никой търговец няма да рискува.
При маргарина нещата са по-сложни, защото соевото или палмово масло се разбухва с водорода, за да стане на пяна. Получената субстанция поема огромно количество вода, над 80% от маргарина е всъщност вода, колкото и странно да звучи обаче получената субстанция не съдържа пластмаса, а само разградена мазнина, която дори се усвоява по бързо от организма. Стомаха чрез киселините прави същото, което и водорода. Гадното е разбира се че маргарина се пъха навсякъде особено в сладоледа, сладкарските изделия и шоколада.
Така се стига до извода "консумирайте умерено и с мярка".