Автор Тема: За маргарина  (Прочетена 20130 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен хадзапи

  • Пишещ
  • ***
  • Публикации: 808
Re:За маргарина
« Отговор #30 -: Март 20, 2009, 20:08:03 pm »
Маргарина си е чиста отрова.

Неактивен bogoizbrania

  • Пишещ
  • ***
  • Публикации: 931
  • Homo Supermenos!
    • Олтар на непознатия Бог
Re:За маргарина
« Отговор #31 -: Ноември 02, 2010, 17:07:08 pm »
Интересно изследване за разликите между добавките на палмово масло и слънчогледово;

http://fanaticcook.blogspot.com/2010/11/saturated-fat-increases-insulin.html

Изглежда се вкарва масово навсякъде.
Soli Deo Gloria!

Неактивен bogoizbrania

  • Пишещ
  • ***
  • Публикации: 931
  • Homo Supermenos!
    • Олтар на непознатия Бог
Re:За маргарина
« Отговор #32 -: Ноември 20, 2010, 01:18:11 am »
По разгледах някои неща за технологията и на рафинираното слънчогледово олио и маргарина.

Рафинирането на олиото е с цел да се изкара повече мазнина от кюспето. Фактически студено пресованото олио е много по опасно, защото то съдържа естествена вода и много бързо се разваля и напада от всевъзможни бактерии и буболечки, което значи че със сигурност му се слагат консерванти иначе никой търговец няма да рискува.

При маргарина нещата са по-сложни, защото соевото или палмово масло се разбухва с водорода, за да стане на пяна. Получената субстанция поема огромно количество вода, над 80% от маргарина е всъщност вода, колкото и странно да звучи обаче получената субстанция не съдържа пластмаса, а само разградена мазнина, която дори се усвоява по бързо от организма. Стомаха чрез киселините прави същото, което и водорода. Гадното е разбира се че маргарина се пъха навсякъде особено в сладоледа, сладкарските изделия и шоколада.

Така се стига до извода "консумирайте умерено и с мярка".
« Последна редакция: Ноември 20, 2010, 01:44:24 am от Black Adder »
Soli Deo Gloria!

Неактивен bojinkata

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 134
Re:За маргарина
« Отговор #33 -: Ноември 23, 2010, 19:16:25 pm »
От десетина години маргарина, кремвирши, олио, бяла захар и още някои храни е мръсна дума у дома. Основно употрябаваме шарлан и за салатите зехтин-помаче.Скъпичък е. За шарлана пише, че е получен чрез студено пресоване на "отбрани слънчогледови зърна". Действително ли е така? Има ли химична обработка? Би следвало и да е по-евтин от олиото, т.к. минава по-малко операции, съответно по-малко енергия, труд и т.н., но за БГ- нормално.Три пъти по-скъп. Здравослоното е по-скъпо у нас, а може би навсякъде. Нерафинираната захар/кафява/ е пет пъти по-скъпа. Може ли малко информация за шарлана и кафявата захар? Благодаря.

Неактивен bogoizbrania

  • Пишещ
  • ***
  • Публикации: 931
  • Homo Supermenos!
    • Олтар на непознатия Бог
Re:За маргарина
« Отговор #34 -: Ноември 23, 2010, 21:01:20 pm »

В предаането "Как се прави" даваха как се получава студено пресовано олио от слънчоглед и обясниха какви са задължителните белези на истинското, зпомнил съм ги добре;
1. задължително в продукта има капки вода и мътен цвят, едва нагряването го прави светло и изпарява водата
2. задължително се съхранява на тъмно
3. трайност три месеца и то при съхранение в хладилник !
4. минимална цена на едро и то в Канада $20 !

« Последна редакция: Ноември 24, 2010, 07:26:34 am от Mirotvorec »
Soli Deo Gloria!

Неактивен silversmith

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 15
Re:За маргарина
« Отговор #35 -: Ноември 24, 2010, 08:26:00 am »
Да студено пресованите масла са нещо много хубаво и полезно,скъпички са но има начин да си ги осигуряваме и то на няколко пъти по-ниска цена.Как става тази работа ,ами като сами си ги правим с домашна преса за студено пресоване.Аз от 2 месеца се сдобих с такава и съм възхитен ,досега съм правил от орехи,слънчоглед, сусам,бадем,тиквени семки,лен вкусът няма нищо общо с този от магазина,а има и удоволствие от самата работа.Самата пресичка е много удобна за работа,ако някой желае може да си я поръча,струва 100 евро,ето оттук:www.piteba.com

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27