Автор Тема: Патентоваха нов начин за контрол на авторски права в Интернет  (Прочетена 3447 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Патентоваха нов начин за контрол на авторски права в Интернет

01/03/2007 | TechNews.bg

Видео и аудио файловете ще се движат свободно онлайн, без DRM защита, но собствениците ще бъдат компенсирани   
Водните знаци датират от 13 век, когато производителите на хартия намерили начин да „маркират” листовете с траен, едва забележим подпис, за да обозначат или произхода на хартията, или собственост на кого е, а понякога и двете. Водните знаци са изминали дълъг път и компании като Macrovision и Digimarc направиха невероятно постижение, предлагайки технология за дигитално "водно маркиране" на днешните доставчици на съдържание.
Предложението е просто: видео и аудио файловете се движат свободно онлайн, без DRM (Digital Rights Management) защита, но собствениците се компенсират по някакъв начин, когато файловете се пускат или се осъществява достъп до тях. Това е основната идея на най-новия патент на Digimarc.
Според регистрирането му в службата за патенти и търговски марки на САЩ (US Patent and Trademark Office), методът на Digimarc за контрол на разпространението на снимки, видео и/или аудио файлове е мониторингова услуга, която сканира Интернет. Системата даунлоудва аудио, видео и снимки и след това ги сканира за водни знаци. Ако тя открие воден знак, разпознава го и след това се свързва с регистрирания собственик на знака, за да го информира за откритието си.
Digimarc съобщи наскоро за успешното приложение на патента си, но той съществува от доста дълго време. Първоначално патентът беше регистриран през ноември 1998 година, много преди да бъдат създадени YouTube и MySpaces. Сега компанията рекламира своята система за контрол като лек за това, което мъчи въпросните публично достъпни сайтове в мрежата. Според Брус Дейвис, председател и изпълнителен директор на Digimarc, цитиран от arstechnica.com, системата може да помогне да се създадат „осъществими бизнес модели” на една арена, изпълнена с „разрушителни промени в разпространението и потреблението на забавление”.
Голяма част от предложеното съдържание в YouTube, например, съдържа забавление със защитени авторски права. Ако обществените сайтове в мрежата имплементират софтуера да проверява всеки поток от информация, те ще могат да идентифицират материалите със защитени авторски права, да направят доклад, да преговарят за цената на файловете и да продават насочена реклама за свързаните с дадената компания продукти и услуги. Няма нужда да се пречи на потребителите. Всъщност, специфичната идентификация на съдържанието може да доведе до доставка на свързаните с него продукти и услуги, предназначени за увеличаване на ползите за потребителите, смята Брус Дейвис.
За да работи цялата тази система, играчите на всички нива трябва да се включат в нея. Телевизиите ще трябва да добавят идентификационни водни знаци към своите предавания в сътрудничество с притежателите на авторските права и освен това и двете страни ще трябва да регистрират водните си знаци в системата. Така, в случай, че един потребител намери някакво предаване и го качи онлайн, сканиращата система ще го открие и ще докладва къде се намира в мрежата.
Въпреки че системата не е предназначена да се качва на P2P мрежи или частни хъбове за споделяне на файлове, тя е предвидена да търси материали с водни знаци в публични сайтове с огромна аудитория. Като такова, решението е насочено повече към сайтове от типа на YouTube и доста по-малко към случайното пиратство.
По принцип хората намират за несериозни повечето решения за водно маркиране, защото те приличат повече на решения, които търсят проблема, а не го решават. Сега, когато Google се научи по трудния начин, че притежателите на съдържанието искат да им се плаща, когато то се показва в YouTube, е много вероятно да се видят повече подобни решения в бъдеще.

Неактивен Gabaro

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 245
 • Джангър тайфа "Тенеке ханъм"
Тея хора не разбраха ли че няма да стане тяхното. Това с водния знак никога няма да спре хората да си гледат филми и да си слушкат музика. Постоянно излизат нови начини за трансфер на файлове и няма абсолютно никакъв шанс да спрат "пиратството". Да се хванат с наркотиците не с обикновените юзъри.
[/U

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
„Законно-мислещи“ американци откраднаха българска песен
 :o

Родният фолклорен химн „Излел е Дельо хайдутин“ на Валя Балканска беше използвана в документален филм за Афганистан с автор Себастиян Юнгер – американски писател, журналист и режисьор
Отново National Geographic е замесен срещу България, след като преди време успяха да свалят от корицата на списанието снимката и темата за Родината ни


Тогава българи от цял свят им блокирахме уебсайта – сега да видим дипломатите ни дали поне ще попитат „крадеца“ знае ли поне коя е песента

14 юли 2010г.

 Голяма излагация цъфна в САЩ, след като се оказа, че иначе „законно-мислещите“ американци буквално са откраднали наша народна песен, и то не коя и да е, а символ-химн изпратен именно от тях през 1977г. в Космоса, и не изпълнена от кой и да е чалгаджия, а от най-известният български фолклорен глас в света за последните 40 години. Гласът, който изпратен от земята тогава, вече от 2004г. е извън Слънчевата система.
Българската песен „Излел е Дельо хайдутин“ на Валя Балканска беше използвана в документален филм за Афганистан, съобщи ДАРИК РАДИО. Негов автор е Себастиян Юнгер, който е американски писател, журналист и режисьор. Той е най-познат като автор на книгата „Перфектната буря“, по която беше сниман и филм с участието на Джордж Клуни.
Сами се убедихме в истиноста на информацията след като изгледахме лентата „Рестрепо“, която се върти от 2 юли, и в момента по кината „Лемли“ в Лос Анджелис. Ужасно чувство те обзема някак си, като слушаш и знаеш, какво са направили, а иначе колко са взискателни към авторските права и преследват хора по целия свят! Ами я се вижте вашата „кошарка“ драги каубои! Да ви припомня и други заглавия, където пак крадохте, например филмът „300″.
Юнгер не е поискал авторски права, за да сложи песента към саундтрака на филма, който се разпространява от „National Geographic Entertainment“. Документалният филм е получил и най-голямата награда на международния фестивал на независимото кино „Сънданс“ в този жанр.
„Бил съм на повече от 4-5 вида приспивателни хапчета, но никое от тях не помогна… Предпочитам да не спя, нито пък да сънувам, отколкото в съня си да виждам тези ужасни картини, които са в главата ми…“ Така започва един от трейлърите на филма „Рестрепо“ на Себастиан Юнгер. Той е направен съвместно с фотографа Тим Хедърингтън, който също се води режисьор. Двамата прекарват една година с взвод войници в Афганистан, наблюдавайки всекидневния им живот.
В документалния филм обаче неясно защо те използват българската песен „Излел е Дельо хайдутин“, за да представят обстановката в Афганистан. Може би „загубата на сън“ е повлияла на „твореца“. Или е взел „грешните хапчета“ – да вземе от тези за опресняване на мозъка и за уважение.
Това се разбира и от репортаж на канадската телевизията CBC, където ясно се чува гласа на Валя Балканска, под този на репортерката, която обяснява: „В продължение на година двама американски журналисти заснемат живота на военнослужещи в Афганистан. Те описват историята на войниците, а не тази на генерали и политици“.
За използването на песента обаче никой не е поискал позволение от самата Валя Балканска, обясни тя пред Дарик Радио: „Нищо не съм уреждала и не е плащано. Гаврят се с песните и аз не знам по какъв недостоен начин може да използват и име, може да използват песни, и който го ползва с каква смелост като има и гайдар, има и глас – не знам. Ако някой лично ме попита, нямам нищо против, но поне едно отношение към един човек, да кажат може ли, г-жо Балканска, или не може“.
Открихме Валя Балканска по телефона в София от Лос Анджелис, като тя силно възмутена потвърди неприятната вест и помоли да предадем на нашите сънародници в САЩ „да останат българи и честни хора, макар че се случват подобни неща в държавата в която живеем.“ „Болката ми е голяма – ти Евгени поне ме познаваш добре – нямам нищо напротив – нали е за България! Ама няма никакво уважение към музиката ни, към изпълнителя. Ами ако това се случи с техен изпълнител. ти си там, кажи ми какво ще стане?“
„Гласът на Космоса“ е не само народна певица, но и много народен човек и страхотна българка! Винаги е била и сърце и душа за свои и приятели. Гласът и не само отлетя в Космоса, но летя от Мадрид до София в самолета пълен с български журналисти след Световната среща на родните медии през май 2008 година. Тогава на цигулка й акомпанираше Владимир Владигеров, син на Панчо Владигеров и нейният гайдарджия. Страшна българка – и „Тих бял Дунав“ пя, /вижте уникално видео/


Себастиян Юнгер съобщил за Дарик Радио, че песента „Излел е Дельо хайдутин“ на Валя Балканска е била открита от съпругата му, която е българка. Той използвал песента, защото е хубава, пише в имейл до Дарик журналистът. Той твърди, че авторските права на тази песен, както и на останалата музика във филма, са уредени, тъй като такова е било изискването на National Geographic, за които е предназначен филмът.

http://www.bulgarica.com/2010/07/15/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B5%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BD/

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27