Според мен в тази ситуация Турция се държи по-адекватно от Израел. Защо мисля така? Защото изпращането на тази хуманитарна флотилия към Газа беше обявено на всеослушание близо два месеца преди тези събития - предостатъчно време за планиране на възможно най-прецизна и дипломатична реакция на тази (може да е малко смешно, но..) отрано обявена провокация. Както се видя впоследствие, израелците или не са взели насериозно това и не са се подготвили (по вероятната възможност), или умишлено са решили да саботират имиджа на собствената си държава (който и бездруго е достатъчно лош в очите на света). Много бързо след това Израел осъзна грешката си и предприе редица положителни външнополитически ходове (най важният от които е признанието, че са сгрешили). Това, според мен, е силно в полза на ускоряване на мирния процес в Бликия Изток, ябълката на раздора в който се явяват палестинските територии. Затова мисля, че Турция, с тази добронамерена (явна) провокация цели не да опвиши, а да понижи напрежението в региона, за което настояват междувпрочем и всички останали големи сили (САЩ, Русия, Китай, ЕС). Позицията на САЩ по въпроса е продиктувана от това, че не може да взема страна в този конфликт, тъй като ще изгуби най-малко един съюзник в региона (а ако избухне истинска война, ще изгуби и двата съюзника).