Аз все не разбирам как така луната винаги е с едната си страна винаги обърната към нас. ПРосто не съм намерил адекватен модел който да ми го демонстрира. Както го разбирам аз, за да не се вижда едната страна на Луната, то тя НЕ трябва да се върти около оста си, обаче тя се върти. Как тогава от никоя точка на земята луната не се вижда като се върти около себе си.
Ако някой има линк към картинка или анимация която обяснява на невежите като мен ще е полезно
п.с. Аз не твърдя че НЕ СЕ върти около себе си, просто искам да видя как става номера понеже не мога да си го обясня 
laugh
Дължи се на това че времето за което Луната обикаля около Земята е равно на околоосното и въртене(синхронна орбита) т.е. всеки път по-време на обикалянето си около Земята премине през точка при която е видима от земен наблюдател,тя ще е обърната със същата страна,което би видял и следващият път когато мине през тази точка.Разбира се по време на въртенето си тя се обръща и с обратната си страна,но тогава не е видима.Но има леки отклонения дължащи се на лунната либрация,което е причина да се наблюдават различни пейзажи.
1.Либрация по дължина-дължи се на ексцентритета(скоростта на въртене около Земята не е постоянна но околоосната й,е) на лунната орбита или по-конкретно,ако е изминала някаква част от орбиталният си път да речем една десета то тя няма да се е завъртяла около себе си с една десета.Ако този момент е на малката полуос то тя ще се е завъртяла малко по-малко от една десета т.е. ще я виждаме малко повече от към изток,ако е на голямата полуос тя ще е завъртяна малко повече от една десета и ще я виждаме малко повече от към запад.
2.Либрация по широчина-дължи се на наклона на лунната ос спрямо еклиптиката.Според това дали е под или над еклиптиката се вижда северният или южният й полюси.
3.Денонощна либрация-дължи се на околоосното въртене на Земята и може да отклони наблюдателя до един земен радиус.
Но най-голямо отклонение идва от либрацията по дължина.