Автор Тема: Открит е нов физичен феномен – термовълни създават елекричество  (Прочетена 1622 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Peacekeeper

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 2 136


Вчера в Nature Materials беше публикувано научно съобщение от изследователски екип от MIT, относно нов физичен феномен, свързан с генериране на електричество от термични вълни.

Термичните вълни, движещи се по протежение на нанотръбички, могат да задвижат и електрони, предизвиквайки по този начин протичане на електрически ток. Най-важният елемент тук е същността на нанотръбичките – това трябва да бъдат кухи тръбички, чиите стени представляват решетка от въглеродни атоми. Ние сме разказвали вече за buckyballs и графена, които са обект на интензивни изследвания в последните години.

В новият експеримент всяка електро и термо-проводима тръбичка се покрива със слой от реактивно гориво, което генерира топлина при изгаряне. Това гориво се запалва с помощта на високоволтова искра или лазер, в резултат на което се получава бързо движеща се термична вълна по дължината на нанотръбичката. Топлината, движеща се в кухината, има скорост хиляди пъти по-голяма от скоростта, с която се движи в самото гориво. Скоростта на движещия се пръстен от топлина е 10 000 пъти по-голяма от нормалната скорост, с която се разпространява химичната реакция. Това нагряване задвижва електрони по протежение на тръбичката, като създава значително протичане на електричество.

„Combustion waves“ са обект на изследвания от повече от 100 години – посочва Michael Strano – професор по инженерна химия и ръководител на научния колектив — но досега никой не е предсказал и показал, че тези вълни могат да бъдат направлявани в нанотръбички или нанонишки и да доведат до протичане на електричество в тях.

Още при първоначалните експерименти екипът бил изненадан от големината на пиковата мощност, създавана от термичните вълни. При по-нататъшните експерименти било измерено генериране на енергия, която съотнесена към теглото на материала е 100 пъти повече в сравнение с еквивалнтно количество материал в литиево-йонните батерии.

Количеството енергия, която се освобождава, значително надвишава количеството, очаквано на база на термоелектрическите модели на процеса. Много полупроводникови материали могат да произвеждат електричество при нагряване в резултат на т.нар. Seebeck-ефект, но той е изключително слаб при въглерода. „Тук обаче се случва нещо друго – обяснява Michael Strano – нарекохме го „electron entrainment“, тъй като част от генерираното електричество се увеличава заедно с увеличаване скоростта на вълната“.

Термичната вълна изглежда понася носителите на заряд – и електроните, и електронните дупки – както морските вълни увличат и носят на повърхността си различни предмети. Именно това е причината за значителното количество електричество, произвеждано от системата.

Поради факта, че това е съвсем ново откритие, сега е трудно да се предскаже какви са потенциалните сфери на приложение. Вероятно една от областите, където може да се използва е създаването на ултра-микроскопични електронни устройства – например устройства с размерите на оризово зърно, които да се имплантират в тялото, или сензори за контрол на околната среда, които да се разпространяват като прах във въздуха.

На теория подобни устройства биха запазили своята енергия безкрайно, за разлика от батериите, които постепенно се изхабяват, дори и да не се използват. Освен това въпреки, че нанотръбичките са малки, те биха могли да се използват в снопове, така че да захранват по-големи устройства.

Използването на различни покрития би могло да доведе до създаване на осцилиращ фронт на термичната вълна, така че да се получи променлив ток. Това ще даде възможност за използване в доста по-широк кръг от приложения, тъй като променливият ток е в основата на радиовълните, използвани в съвременните мобилни телефони. Подобни осцилации засега са още само прогноза и предстои да бъдат демонстрирани на практика

Greentech bg

-=-=-=-=

Първият термойонен генератор? :o

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27