Автор Тема: Американските военни за пръв път свалиха балистична ракета с лазер  (Прочетена 1906 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Peacekeeper

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 2 131
Американските военни за пръв път свалиха балистична ракета с лазерна установка с въздушно базиране, оповести Агенцията за противоракетна отбрана на САЩ (USMDA), цитирана от Reuters. Лазерът с висока мощност унищожил ракетата “във възходящия етап от нейната траектория”.Първото успешно изпитание на перспективното оръжие с насочена енергия, било извършено в 20,44 ч. централно тихоокеанско време вчера или 6,44 ч. българско време тази сутрин на военния полигон Пойнт Магу край бреговете на Тихия океан в окръг Вентура в Централна Калифорния. 

“Това беше първата демонстрация на успешно прехващане и унищожаване на балистична ракета на течно гориво по време на възходящото  й ускорение с помощта на насочена енергия от платформа с въздушно базиране (Airborne Laser Testbed; ALTB)”, се посочва в изявлението на Агенцията.

“Революционното използване на насочена енергия е изключително примамливо в областта на противоракетната отбрана, тъй като позволява потенциалното прехващане на множество цели със скоростта на светлината на разстояние от стотици километри при ниски разходи за проследяване и прехващане в сравнение със съществуващите към момента технологии”, посочва подразделението за Противоракетна отбрана на Пентагона. Използваната лазерна установка била разположена на носа на модифициран за целта самолет Boeing-747-400F. В създаването на лазерното оръжие са задействани корпорациите Boeing, която осигурява самолетите за въздушно базиране; Northrop Grumman, чието дело е лазерната установка с висока мощност и Lockheed Martin, разработила системата за управление на лазерния лъч и насочване на огъня.

Първото успешно летателно изпитание на лазера с въздушно базиране бе осъществено през август 2009 г., когато инфрачервените датчици на лазерната система проведоха успешно прехващане и съпровождане на летящата ракета-мишена.

http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=3&id=21544
 :bomb:

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27