Автор Тема: Българската бойна тактика  (Прочетена 4279 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен baradj

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 440
  • „Нишката на Ариадна”
Българската бойна тактика
« -: Януари 30, 2010, 15:06:16 pm »
Българската бойна тактика - фактор за безспорното българско превъзходство и доминация над своите съседи

Това племе (Българите) е многочислено и свободолюбиво и има само една грижа пренебрегвайки останалите удобства и
благолополучие - да проявява мъжество спрямо своите врагове. - /Лъв Философ/
Бранната техника на древните българи, е един от ключовите фактори за създаването на Дунавско-Българската империя, а също така и почти 4те века доминация в земите почващи от полите на Южен Кавказ и Балкар-Балк, простирайки се от двете страни на Кубан, и стигайки чак до Дрепър а и по на юг. За ратните умения на българите научаме както от редицата битки, който нашите деди са водили, така и от исторически извори. Особено впечатление правят и сборниците на Псевдомаврикий, и Лъв Философ(който частично е преписвал от първия). Ценни сведения за някой оригинални български черти, научаваме и от други автори...

В началото на своята творба Лъв Философ, прави сравнение между Българите и Унгарците от една страна, и останалите скити:

Прочее скитските племена имат един и същ ред и строй. У тях има многовластие и живеят безгрижно. Само племето на българите, а също и това на турките(унагрците), имат подобрен военен строй, по-здрав отколкото у другите скитски племена, понеже се бият в редовните сражения и се управляват еднолично.


Нека разгледаме и сведението на Псевдомаврикий:

Придружава ги и много добитък, мъжки и женски, който едновременно им служи за храна и ги прави да изглеждат по-многобройни . . . Поставят стражи на разстояние едни след други, за да не бъдат лесно изненадани. За сражение не нареждат войските си на три редици, както персите и ромеите, но вкупом в различни отряди, като съединяват отрядите едни с други, та изглеждат като една само редица. Те имат в запас вън от строя известна войскова част, която изпращат в засада срещу непредпазливия противник или я пазят в помощ на оная част от войската, която изпада в тежко положение. Военния си багаж държат зад войската, а наблизо — също и обоза, наляво или надясно от бойните редици на една-две мили разстояние, с неголяма охрана. Често пъти те свързват излишните коне в тила на боевия строй и ги превръщат в негова охрана. Дълбочината на бойните им редици не е определена, а е в зависимост от случая. Но те обръщат по-голямо внимание на дълбочината и правят равни и сгъстени челните редици. Те предпочитат да нападат отдалеч, да устройват засади, да обкръжават противника, да правят мними отстъпления с обръщане за ново настъпление и клинообразен,
т.е. разпръснат боен строй. Когато пък обърнат в бягство враговете си, те, като пренебрегват всичко друго, не се задоволяват, както персите и ромеите и другите народи, с кратко преследване и разграбване на имущества, но преследват дотогава, докато напълно унищожат противниците, като си служат с всички средства Ако някой от неприятелите им, когато бъдат преследвани, се приютят в укрепление, те се стремят да разузнаят точно какъв недостиг имат, та поради него да надвият неприятелите си или да ги доведат до какъвто желаят договор. Отначало те предлагат някакви по-леки условия, а след като неприятелите им се
съгласят те предявяват и други, по-големи.
Лъв Философ
 
Това описание е било важно четиво за всеки ромей дръзнал да се изправи срещу българите. Въпреки това, векове след написването му, ромеите все още не успяват да надвият българите и нашите изненади.

Конят е бил основният боен другар на нашите предци. Умелото ни боравене с него, ражда редица византииски легенди, като най-фрапиращата е тази че българите не могли да стоят на краката си, защото цял живот са били на конете си:

Обръщат голямо внимание да се упражняват да стрелят от конете си.Не само самите те са въоръжени, а и конете на знатните са покрити отпред с желязо или плъст. По време на сражение за тях е много вреден сбитият пехотен строй. Той е опасен за тях, понеже са конници и не слизат от конете си. Те дори трудно могат да стоят на краката си, понеже са свикнали от малки да се движат на коне...Вредна е за тях и липсата на пасбища поради многото коне който водят с себе си. Опасна е за тях също равна и открита местност(Само няколко векове по-късно последното изречение се доказва като невярно в битките на Втората Дунавско - Българска Държава бел.ред)  - /Лъв Философ/

Въоръжението на българите също бива описано от византииците, като Лъв Философ, особено набляга на Конните Стрелци - елитната част от българската армия.

Въоръжени са с мечове, ризници, лъкове и дълги копия. Поради това повечето от тях имат двойно въоръжение в битките като носят копията на рамената си и държат лъковете в ръце, служеики си и с едните, и с другите, според случая. Когато преследвани, те надвиват главно с лъковете си.

Интересно е и сведението за лагеруването на българите. То описва родовата система у първата ни ДунавскоБългарска държава:

Прочее това племе се управлява еднолично и храбро понася мъките и лишенията. Издържат на жега и студ и на липсата на други необходими неща...Те стануват не в укрепен лагер както ромеите, но разпръснати по родове и колена чак до деня на сражението... и са съставени от много колена...

Това сведение което отново ни оставя Лъв Философ, затвърждава изградената представа за йерархията в Българският Саракт, където дори самият Кан е бил подчинен на родовият закон, който описва Йоан Екзарх:  "И у българите князете стават според техния род, синът на мястото на бащата, братът на мястото на брата"... Интересно е и сведението на Теофан за съдбата на родът на Кан Винех: "Като въстанали Българите избили господарите си които произхоцдали от владетелския род". По-късно в превратностите на историята ни, Предател избива тези, който би трябвало да го накажат(52та български боила, и техните родове). За сведение - 1 род наброява до 100 души, а коляното(няколко рода), е можело да достигне до 500.

Друг важен елемент от военните кампании на древните българи, са били сплашванията на елините със заклинания и кукерски игри. Още за 515 година Йоан Зонара пише:


Българите отново нападнали ИЛирик и някои от ромейските военноначалници им се противопоставили със своите отряди. Но понеже онези си послужили с магии и заклинания, ромеите претърпели позорно поражение и освен малцина всички загинали. Звезда-комета предсказала тяхната гибел и гарвани летели над тях...

Пред стените на византийската столица Крум извършва внушителни езически ритуали. Това прави голямо впечатление на жителите на Константинопол и дори е описано в Скриптор инцертус... Ефектът на тези деиствия е било вземането на страха на враговете, и то напълно ефикасно. Борис I, изпратва запитване до папа Николай I, питайки го дали тази практика трябва да бъде прекратена:

Вие разправяте че сте били свикнали, когато отивате в сражение, да съблюдавате дни и часове и да извършвате заклинания, игри, пеения и някакви гадания, та желаете да ви поучим какво трябва да вършите сега в подобен случай... Но ония неща, които сте споменали, тоест съблюдаването на ден и час, заклинанията, игрите, нечестивите пеения, и гадания, са дела дяволски, които благодарение на бога вече при кръщаването сте се отрекли и напълно. - /Глава 35 от отговорите на папа Николай I/

След като папата съветва Борис I Михаил да забрани съблюдаването на движението на небесните тела, заклинанията, кукерските игри, народните песни и гаданията, последният наистина го прави, и то официално в издаденият от него "Закон за съдене на людете", който има специален член гласящ:

Когато някой излиза на бой с неприятели, трябва да се пази от всички дяволски думи и дела, да има мисълта си у Бога, да прави молитви и да се съветва за боя; защото помощ се дава от Бога на съветливите сърца, защото не е победата на боя в премногото сила, но в крепост от Бога, който дава победата.

По този начин се слага край на тази част от българската бранна тактика и умение.


/Български Воин/

http://samoistina.com/2/taktika.htm
С намръщено чело, загърнат в плащ мъглив, възправя се далеч Балканът горделив в хайдушкия си блян

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re:Българската бойна тактика
« Отговор #1 -: Февруари 03, 2010, 14:45:07 pm »
Мерси за хубавата статия.
Имам два коментара: Лъв философ доколкото знам не прави разлика между Българи и Унгарци,и нарича и двата народа маджари. Но пък прави разлика между маджари и турки.
И второто - през ВБЦ вече има и доста силно застъпена пехота. А ми е малко странно,че за конска войска е опасна откритата и равна площ, тъй като именно там конницата има голям превес над пехотата - справка битките на монголците с Тевтонския орден.

Едит: АКо не се лъжа за бойните тактики на българите трябва да има и в Стратегикон на Кевкаменос. Нея обаче не съм я чел и я издирвам то доста време
« Последна редакция: Февруари 03, 2010, 14:46:37 pm от Gil-Galadh »
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен %00

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 126
  • organic SEO
Re:Българската бойна тактика
« Отговор #2 -: Февруари 03, 2010, 16:56:55 pm »
А днес светът е изпедерастял до изприщено изнежване...
╟╩╦═╬╧╩╦═╬╧Оrgаnic SEO NinJah╩╦═╬╧╩╦═╬╧╩╦═╬╧╩╦═╬╧╩╦═╬╧╩╦═╬╧╩

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
44 Отговора
45126 Прегледи
Последна публикация Март 16, 2011, 00:35:15 am
от fishbone
10 Отговора
10933 Прегледи
Последна публикация Ноември 16, 2011, 00:08:36 am
от Нова Ера
29 Отговора
23054 Прегледи
Последна публикация Март 14, 2010, 22:44:18 pm
от Raw Deal
10 Отговора
8212 Прегледи
Последна публикация Септември 08, 2010, 09:44:08 am
от Sangre
7 Отговора
6683 Прегледи
Последна публикация Януари 15, 2012, 20:27:38 pm
от ети

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27