Автор Тема: Каква алтернатива предлагате?  (Прочетена 51063 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 465
Re: Каква алтернатива предлагате?
« Отговор #105 -: Май 30, 2012, 03:03:45 am »
Съзнанията на хората съвсем скоро ще се променят.
Голямо замисляне пада. Седнали са хората и са се замислили.
http://off.net.mk/zezalici/kanta/bugarija-odi-na-matura
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен mitko

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 843
 • Не прави това, което не искаш да ти се случва
  • профил
Re: Каква алтернатива предлагате?
« Отговор #106 -: Май 30, 2012, 12:40:14 pm »
            А  нии  кви  беме?
"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

Неактивен shoguna

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 37
Re: Каква алтернатива предлагате?
« Отговор #107 -: Май 30, 2012, 18:49:10 pm »
Рибата се вмирисва откъм главата.А някой учени си спорят кои бактерии я разлагали, стафилококите или ентерококите.Едните правят проекти,другите програми да изчистим уж бактериите ,ама жестоката истина си остава-рибата е умряла.

Неактивен konstantin2007

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 321
Re: Каква алтернатива предлагате?
« Отговор #108 -: Май 30, 2012, 20:06:46 pm »
            А  нии  кви  беме?

Бе чак голи не ходехме по улиците..

Неактивен Passiflora

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 215
Re: Каква алтернатива предлагате?
« Отговор #109 -: Юни 14, 2012, 12:40:29 pm »
      Развитието  на  регресията  върху  строга  научна  основа,  защото  всеки  докоснал  се  на  практика  до  ирационалното  вече  не  може  да  бъде  лош  човек  (алчен).
      Какво  би  станало,  ако  всеки власимащ  премине  курс  по  регресивна  терапия?
      И  това  не  е  утопия!! 
      Да,  прав  си  промяната  на  съзнанието  ще  промени   коренно  нещата  и  то  задължително  към   по-добро !  Всичко   друго  е  утопия.       
Много е прав Митето, когато човек осъзнае тези неща, съвсем му се променят възгледите и намеренията!  :hi:

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Re: Каква алтернатива предлагате?
« Отговор #110 -: Юни 21, 2012, 19:33:44 pm »
Като става дума за алтернатива, съвсем неслучайно попаднах на един доста добър филм с разсъждения. Програмист, киевчанин, шеф на отдел от програмисти, през 2003 решил да отиде на 70 километра от Киев и да живее на село. Осъществил го е през 2004. Причините? Целият филм е основно за причините. Човекът има много интересни прогностични разсъждения.

Приятно гледане! Абстрахирайте се, че езикът е руски. Човекът използва толкова познати думи, че всеки българин, който не е учил руски, ще го разбере над 80%.

<a href="http://www.youtube.com/v/QPWow_oOEfs?version=3&amp;feature=player_detailpage" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">http://www.youtube.com/v/QPWow_oOEfs?version=3&amp;feature=player_detailpage</a>
« Последна редакция: Юни 21, 2012, 19:51:28 pm от SMSI-H »

Неактивен sidereal

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 23
Re: Каква алтернатива предлагате?
« Отговор #111 -: Октомври 28, 2012, 23:14:27 pm »
Тангра, съжалявам, че чак сега отговарям, но последните месеци нямам абсолютно никакво време.

Така, във връзка с коментара ти за метеорологията – не не съм в тази сфера, но се интересувам значително. Как може да кажеш, че параметрите които трябва да се въведат, за да се предвиди времето, са сравнително малко и, че атмосферното време има изключително малки вариации???? Времето е толкова комплексно, и с толкова променливи и неизвестни, че ти е бедна фантазията. Тук във Великобритания с най-модерните машини и софтуер, точността на прогнозите от ДНЕС ЗА УТРЕ е няма и 50%, камо ли в по-дългосрочен план. Времето е производно на цялата околна среда, която е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО сложна система...да твърдиш, че параметрите за изчисление на тази околна среда  са сравнително малко, и че това е по-лесно от това да се напише алгориъм, който да изчислява риск към полза от определени политически и икономически решения, е безумно. Наистина досега мислех, че малко или много коментарите ти са базирани на факти, но глупостите които  си писал за атмосферното време са си абсолютна въздухарщина. Ироничното е, че точно ти си този, който прави забележка на другите да не пишат неща, за които си нямат хал хабер понятие.

И какви са тези тъпи примери “ще можеш ли да използваш този компютър да заведеш приятелката си на обяд и да помогнеш на приятеля си да си намери работа”. Направо не ми се коментира, но въпреки всичко - да аз използвам компютър за да заведа приятелката си на ресторант. Първо чрез компютър намирам хубав ресторант в желаната от мен локация, чета ревюта на други клиенти и после правя резервация. А във връзка с работата – всичките работни места за които досега съм апликирал съм ги намерил чрез компютър. Да естествено, компютърът неможе да изчисли, дали няма да стане пожар в ресторанта 10 минути преди да пристигна там, но той ще ми даде най-доброто решение базирано на информацията с която разполага. По същия начин ако компютър има достатъчно голяма датабаза с информация, той ще може да генерира обективни решения в много по-голям мащаб.

И да ми кажеш, че гледам на тези компютри като на черна кутия – вкарваш нещо и имаш резултат без въобще да знаеш какво се случва вътре показва, че въобще не си чел какво съм писал досега. Обясних от какъв тип ще е алгоритъмът и горе-долу как ще работи и какъв вид параметри ще съдържа. Добре – ако приемем, че на този етап не е възможно компютър да взима по-безпристрастни политически и икономически решения от човек, така ли ще е след 10 години? А след 20? Предполагам, като програмист, си чувал за Закона на Мур и за експоненциалното развитие на технологиите. А примера ти с тотото....1000 пъти казах, че компютъра няма да е врачка, но със сигурност ще взима по-голям процент правилни решения от човек. Сглобката на подобна машина няма да е лесна. Първо ще има прототипи естествено, но ако все пак се работи върху нещо такова, със сигурност ще има добър резултат в близките 30-40 год. Но естествено политизираната наука в момента няма да допусне разработката на нещо, което би променило взимането на пристрастни решения.

“Не четеш и не мислиш какво ти пиша.
Казах ти, "автоматичният" касов апарат няма и на косъм повече електроника и софтуер от един обикновен касов апарат. ЕДИНСТВЕНАТА разлика е, че КЛИЕНТА, върши труда на КАСИЕРА. Тоя труд не е автоматизиран. Той е прехвърлен да се върши от клиента. Софтуера е 100% същия.”


Няма и косъм повече електроника? Апарата също приема пари и автоматично ти пресмята и връща ресто и в банкноти и в монети, така че, предполагам, софтуера не е 100% същия. И каквото и да ми говориш - че не било творческо решение, и че работата просто се прехвърля на клиента от касиера – ФАКТ е, че заради този апарат вече няма нужда от касиери.

Така, не знам за образованието в Квебек, но сега карам магистратура в Лондон, която струва 12к паунда за 1 година. Няма правителствени заеми за магистратура, няма и стипендии. Трябва да си ги плащам сам. Имах заеми за бакалавър които в момента, в който завърших, започнаха да ме преследват да ги връщам. Значи от твоя коментар останах с впечатление, че в Квебек учиш 3-4 години, каквато и да е специалност и после автоматично ти дават работа за 55к на година...Ако това е така, веднага идвам да живея в Квебек. Тук в Европа 55к на година първоначална заплата взимат единствено хора завършили Инвестмънт Банкинг да речем. А наплива за такива работни места е толкова голям, че ти трябва минимум 1 година да си намериш нормална работа след като завършиш, но в Квебек явно става на секундата и вече на 2рия месец можеш да си позволиш да си върнеш целия заем. Имам приятел завършил едно от най-добрите училища за икономика във Великобритания преди 1 година и в момента работи в кварталния пъб, понеже няма работни места. Хората в твоето обкръжение явно са големи късметлии...от моето едва половината успяват да завършат. Причините – няма работа => няма пари; парите от парт-тайм работа не достигат да покрият разноските им и прекъсват ученето за да почнат да работят фул-тайм. Ще им препоръчам да дойдат в Квебек...

Инструктор по бойни изкуства – като всеки друг бизнес. С подходящ маркетинг можеш да имаш печалба. Тук в Лондон съм тренирал на 7-8 места, навсякъде бяхме група минимум 20 човека. Плащал съм най-малко 60 паунда на места, където можеш да ходиш да тренираш всеки ден. На последното място плащах 80 на месец. Понеже винаги когато ходех бяхме горе-долу различни 20 човека, питах инструктора колко общо хора са се записали на месечна такса и той ми каза към 100. 100х80 = 8000 паунда. Като махнем наема и мизерните годишни такси, пича си има една съвсем прилична чиста печалба всеки месец. ФАКТ е, че има хора, които се изхранват от това, независимо колко отричаш. В България, естествено, няма как да стане това, но за всеки бизнес си има място. Някакъв си майстор ти е казал, че трябвало да посветиш 8 часа на ден всеки ден 20 години незнам си кво си...Това няма никакво значение ако искаш да правиш бизнес с бойни изкуства. Единствено реклама и маркетинг ще ти помогнат, а не да седиш в една стойка няколко часа. Както казах – като всеки друг бизнес е. Само дето шанса да те заменят с робот в този случай е по-малък =).


“За преуспелите със спорт и изкуство,
фантазии абслютни. Можеш ли с примери да посочиш какъв % от хората си вадят хляба с това?
И ако всички са спортисти кой ще вади картофите от нивата? Това продуктивна професия ли е?”


С примери да ти посоча какъв процент от хората си вадят хляба с това???? Това изречение е лишено от всякакъв смисъл. Примери определено мога да ти дам много, но как по дяволите ще знам какъв процент от хората си вадят хляба с това. Ти можеш ли да ми кажеш какъв процент от хората си вадят хляба с програмиране. Аз съм в музикални среди. Повечето ми приятели си вадят хляба с музика. АЗ ЛИЧНО си вадя хляба с музика, така че незнам за какви фантазии ми говориш. Ако всички били спортисти незнам си кво си........абе пич що реши, че всички ще искат да са спортисти??? Аз не искам да съм спортист, аз искам да се занимавам с музика и това правя. И 1000 пъти ти казах, че назначаването на определена професия в системата за която ти говоря ще е базирано на ОБЕКТИВНО ПРОФИЛИРАНЕ...демек ще се търси златната среда между това което можеш да правиш и това, което искаш да правиш....престани да си извличаш най-повърхностните изводи от това, което говоря. Въпроса не бил в страх и смелост а в реализъм...добре явно не съм реалист, но това не ме спира да правя по 5-6 бона на месец от нещо, което харесвам. Имам колеги, които правят по 20 на месец от музика, а са едва на по 30 години.


“А и може и да се занимавам за развлечение, но може и да се занимавам с най-сериозната цел за един човек - лично усъвършенстване. Това няма как ти да ми го отсъдиш. Не си ми никакъв, че да ми държиш сметка.”


Не го приемай толкова лично…Аз не съм ти никакъв, но мога да те коментирам колкото си искам и ти не си ми никакъв, че да се опитваш да ми отнемаш правото на мнение. Ако имаш някакъв проблем, ме съди за клевета…


“За материалните и нематериалните ресурси.
Аз ти говоря за НЕ-материалните, учители и лекари главно, а ти ми говориш как богатите притежавали 50% от ресурсите.”Я сега ми кажи един циганин от факултета ще може ли да си позволи лекарския екип на Кралското семейство????? Въобще мислиш ли преди да кажеш нещо. Нали качествения не-материален ресурс като добър учител и лекар е много по-скъп от некачествения, което практически пак го прави материален ресурс. Тенденцията сочи, че качествения не-материален ресурс е по-скъп от некачествения. Точка.


“Прочети ето тази тема. Всъщност темата, в която пишем и тази са много близки и свързани. Именно другата тема беше причина да се отвори тази. И да се започне на чисто.”Вече ми казваш какви са причините да отворя собствената си тема ли??? Явно и това знаеш по-добре от мен. И говориш за златна среда, но досега не си дал едно предложение как да оправим проблемите реалистично, а само се чудиш как да опровергаваш, хващайки се за най-дребните неща като примера с ферарито, понеже, виждаш ли, си човек с математическо мислене...


Поздрави ☺
« Последна редакция: Октомври 28, 2012, 23:33:06 pm от sidereal »

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 465
Re: Каква алтернатива предлагате?
« Отговор #112 -: Октомври 29, 2012, 00:03:45 am »
Ама това всичкото трябва да го коментирам ли? Няма да стане :)
Само някои работи.

Сега, тия касови апарати които работят с банкноти са малко по-различни. Но пък машината в офиса дето продава пакетчета с бадем и чипс го може.
Тия машини, които съм виждал са работели само с кредитни карти. И да, за 3 път повтарям, софтуера е точно същия, какъвто има и в нормален касов апарат. Само дето клиента върши работата на касиера. Сканира си стоките с баркод четците, и си сканира кредитната карта.
Ти говореше за роботи. Ако е робот, ще ти вземе стоките от количката, ще ти ги нареди в чантичката, ще ти вземе кредитната карта от ръцете и ще я сканира сам. А след това може и да ти полжелае приятен ден.
Всичко друго няма нищо общо с робот.
А това, че труда на касиера се отменял, за това изобщо не споря.

Цитат
Я сега ми кажи един циганин от факултета ще може ли да си позволи лекарския екип на Кралското семейство????? Въобще мислиш ли преди да кажеш нещо. Нали качествения не-материален ресурс като добър учител и лекар е много по-скъп от некачествения, което практически пак го прави материален ресурс. Тенденцията сочи, че качествения не-материален ресурс е по-скъп от некачествения. Точка.
Аз мисля, ти не мислиш.
Нали точно това казвам, че нематериалния качествен ресурс е СКЪП И ДЕФИЦИТЕН.
Само дето ти не го взимаш под внимание. Абе защо така извърташ примерите и тезите?
Именно понеже е дефицитен, се налага някакво ограничение за ползването. Понеже няма за всички. Циганина от факултето няма да може да ползва, щото цял живот не е работил.
А ако работиш и изкарваш, ще можеш да заделиш за ТОЗИ ресурс, който за тебе е от най-голям приоритет. Ако си човек на изкуството, ще заделяш за уроци по музика, за театър и тн.
Може и да не е съвършена тая система, но е по-добра от тая която предлагаш "който свари, той да кара ферарито".

Цитат
И какви са тези тъпи примери “ще можеш ли да използваш този компютър да заведеш приятелката си на обяд и да помогнеш на приятеля си да си намери работа”. Направо не ми се коментира, но въпреки всичко - да аз използвам компютър за да заведа приятелката си на ресторант. Първо чрез компютър намирам хубав ресторант в желаната от мен локация, чета ревюта на други клиенти и после правя резервация. А във връзка с работата – всичките работни места за които досега съм апликирал съм ги намерил чрез компютър. Да естествено, компютърът неможе да изчисли, дали няма да стане пожар в ресторанта 10 минути преди да пристигна там, но той ще ми даде най-доброто решение базирано на информацията с която разполага.
Примерите не са тъпи. Ами ти не мислиш.
Просто не всяко събитие и проблем в нашето битие могат да се решат с компютър. Ако ти се допикае, ставаш и отиваш в кенефа. Не можеш да изобретиш софтуер за пикаене, който ще те отмени.
А ти такива заявления правеше. Че ще се изобретят софтуери, които ще правели едва ли не всичко.
Е, няма как всичко да можеш да направиш с компютър.

Цитат
Така, във връзка с коментара ти за метеорологията – не не съм в тази сфера, но се интересувам значително. Как може да кажеш, че параметрите които трябва да се въведат, за да се предвиди времето, са сравнително малко и, че атмосферното време има изключително малки вариации???? Времето е толкова комплексно, и с толкова променливи и неизвестни, че ти е бедна фантазията. Тук във Великобритания с най-модерните машини и софтуер, точността на прогнозите от ДНЕС ЗА УТРЕ е няма и 50%, камо ли в по-дългосрочен план. Времето е производно на цялата околна среда, която е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО сложна система...да твърдиш, че параметрите за изчисление на тази околна среда  са сравнително малко, и че това е по-лесно от това да се напише алгориъм, който да изчислява риск към полза от определени политически и икономически решения, е безумно. Наистина досега мислех, че малко или много коментарите ти са базирани на факти, но глупостите които  си писал за атмосферното време са си абсолютна въздухарщина. Ироничното е, че точно ти си този, който прави забележка на другите да не пишат неща, за които си нямат хал хабер понятие.
Ироничното е, че точно този пример го бях дал за да се покаже колко трудно е да се напише софтуер за прогноза на бъдещи събития. А ти ми обясняваш колко сложно било, и че не можело да се предвиди всичко във софтуера.
Ами пак ти казвам, в икономиката неизвестните са в пъти повече и техният диапазон е с пъти по-голям, отколкото в метеорологията.
Щом ти се струва иначе, твоя воля. Всеки може да си вярва в каквото си иска. Хайде покажи кой е правил дори и опити за такъв софтуер (за предвиждане на икономиката)(който да отмени статистиците и прогнозаторите). Или поне анализ дали си струва. Защото си остава празни приказки.
Колкото за Квебек, очаква те. С магистратура ще можеш да взимаш и над 60к начална. Гледам обаче, че с музика ги докарваш повече даже. 6к  паунда дето изкарваш х 12 месеца са 72000 паунда на година.  Дай Боже всекиму!
Другите глупости за маркетинга и бойните изкуства какво да ги коментирам. Тия тези са недоказуеми.
Имало било 100 записани,  идвали 20. Това някоя пишман-школа ще да е.
А тия 60 паунда, луд трябва да е човек за да ги дава. Тук за 50-60$ (40 ако си студент) се абонираш в цялата верига YMCA. Можеш по цял ден всеки ден да ходиш на 100 различни бойни изкуства, спортове, йоги, фитнес и каквото се сетиш. Не знам кой ще е, да дава 60паунда само за един единствен курс.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Passiflora

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 215
Re: Каква алтернатива предлагате?
« Отговор #113 -: Декември 09, 2012, 22:33:00 pm »
Алтернативата, която избрах за себе си е: да спра да се притеснявам и да живея живота си пълноценно в настоящия момент.
Какво ще ми поднесе утре..?  -  Ами утре ще го мисля!  :dance:

Неактивен watchman

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 22
Re: Каква алтернатива предлагате?
« Отговор #114 -: Януари 07, 2013, 13:28:14 pm »
Преди всичко ако ще се говори за излизане от системата и алтернативи на системата, то човек първо трябва много добре да си изясни въпроса за това:

- Какво е системата?
- Как функционира системата?
- Какви са нейните цели?
- Кой стои зад нея и чии интереси обслужва?
- Какви са частите на системата и кое е сърцето(двигателя) и фундамента на тази система?
- Кога се е появила настоящата система и как се е живеело преди това?

Изясняването на тия въпроси не е никак лесно и не е за хора, които само си правят гаргара с тази тема. Това са много сериозни въпроси за още по-сериозни хора, а такива не са много, защото ако бяха били много - тази система нямаше да може да бъде изградена и впрегната в експлоатация.

Никой човек не може дори да започне да мисли относно алтернатива на системата, ако не познава системата и не разбира докъде тя се е разпростряла. Нещо повече системата се е погрижила да формира и моделира мисленето на хората, мирогледа им, желанията им, ценностната им система и никой не е в състояние стъпвайки на моделите на системата да измисли нейна алтернатива, защото тези модели са част от нейния защитен механизъм.

Т.е първата стъпка към излизане от системата е излизането от нейните модели на мислене, поведение, вярвания, мотивация и начини на живот. Човек трябва да бъде освободен отвътре, преди да започне да бъде освободен и отвън.

Например да вземем един затвор, пълен със затворници. Обаче на тия затворници им е било внушено и те са се убедили, че всъщност те са си свободни хора, които живеят както си искат и стените на затвора са всъщност стените на реалността и отвъд тях просто нищо не съществува, освен, че има някои много луди, антисоциални отрепки, които твърдят, че имало нещо отвъд тези стени. Разбира се всеки уважаващ себе си затворн... хм, т.е свободен и еманципиран човек стои много далече от идеите на тези луди, които се занимават с някакви абсурдни конспиративни теории.

Интересен би бил резултата от една анкета пусната сред тия затворници на тема "как да излезем от системата и каква алтернатива има тя". Разбира се всеки затворник има него ви представи за "системата". Единия счита че проблема на системата е недостатъчната хигиена в затворническия стол. Просто има проблеми с начина по който е измислено почистването, дежурствата по стол, доставката на храна, складирането и въобще цялата система е много сбъркана. Друг ще смята, че проблема на системата е че надзирателите... хм, да де полицаите имат ниски заплати и затова нещо куца в реда на затвор... това де държавата, и поражда корупция от която страдат всички. Трети може дори да счита че има заговор (сиреч конспирация) между директора на затвора, т.е премиера и надзи... ъъ полицаите.

Сами разбирате, че подобна "анкета" е много безсмислена, защото то е все едно да питаш системата за алтернативи на системата или да попиташ министъра на пропагандата (т.е  на образованието) за алтернативи на тяхната версия на случващото се по света и у нас.

Ако въобще един такъв затворник има някакъв шанс да излезе от затвора, на първо място той трябва да разбере без капка от всякакво съмнение, че той всъщност живее в ужасен затвор, и че истинския живот е отвъд стените му. Без подобно проглеждане не можем дори да започнем да говорим за алтернативи. Ако затворника прогледне по отношение на системата, която го е превърнала в затворник и в същото време го е убедила, че е свободен човек, то най-естествено в него ще се роди много силна омраза към системата, лъжите й, стените й и начина й на живот. Без тази чиста и непримесена омраза към оковите, никой няма да започне истински да търси алтернатива, нито ще схване за какво става въпрос ако съвсем реална алтернатива му бъде представена, защото тя ще бъде извън единствените категории с които той смята, че реалността се изчерпва.

Колкото повече един човек разбира системата, която му е наложена, толкова повече ще я мрази. Колкото по-малко я мрази толкова малко му е разбирането за нея.

Другия момент, който е важно да се отбележи е че алтернативата на системата не е нещо унифицирано, нито е възможно да бъде. Ако искаме унифицирана алтернатива, това означава, че искаме да сменим една подтисническа система с друга. Народите и хората в тях са много различни и живеят в различни географски ширини и различни природни условия. Вярват в различни неща, имат различни традиции. И точно тука се стига до другия фундаментален момент а именно, след като си изясним какво е системата, то също така трябва да си изясним и какво не е системата, или с други думи:

- Какво е свободата?

Съвсем логично е да се каже, че свободата е алтернативата на робството, но ако не разбираме какво е истинска свобода, ние можем да попаднем в поредното робство маскирано зад етикета "свобода", нима системата не е точно такъв вид "свобода"? Затова ето няколко насочващи въпроса за изясняване на свободата:

- Какво е лична свобода?
- Какво е духовна свобода?
- Какво е политическа свобода?

Преди всичко свободата на един индивид (общност или народ) не може да бъде за сметка на свободата на останалите, индивиди (общества или народи). В тази тема имаше предложения, да се забраняло това, да се разрешало онова, да се минавало задължително през не знам си какво. Самия фундамент на тиранията е когато някой човек решава, че може да принуждава/забранява/разрешава/ на останалите, какво може и какво не може да правят. Разбира се свободата изисква поставянето на определени лимити и ограничения, но тези ограничения трябва да бъдат абсолютно доброволни и със съгласието на всички членове на обществото. Ето защо истинска свобода е достижима само в рамките на малки общности от хора, където всички индивиди разбират и на драго сърце се съгласяват с правилата и ограниченията и никой не е насилен да следва това с което не е съгласен, но някой друг човек (или група от хора) са решили вместо него какво той трябва да прави.

Утопично е да се мисли, че всички хора навсякъде ще се съгласят с едни и същи правила пред които всички хора ще са равни. Равенство има само в гроба (че и там не е гарантирано). Свободен е онзи човек, който разбира и одобрява онова, което трябва да прави. Ако одобрява нещо без да го разбира той не е свободен, както и ако разбира, но не одобрява. Подобен живот базиран на разбиране и съгласие е възможен само в малки общества от хора, където всяко общество има своя уникален начин на живот. Всеки е свободен да се премести от едно място в друго, ако в един момент реши, че не може да продължи да живее според уникалните специфики на дадената общност. И за да се гарантира че тия общности няма да воюват една против друга ще е нужен рамков закон, който да действа на национално ниво, който да предотвратява конфликтите между несъгласните общности, както и да решава за възникнали спорове. Такъв закон има открит преди много години и той е известен като common law или natural law (естествен закон). Т.е това не е нещо, ново, което има нужда тепърва да се измисля. Нещо повече "естествения закон" е изпитан през годините и доказан като изключително ефективен за гарантиране на свободата и решаване на конфликти, само че източниците на системата никога няма да ви информират за него, защото дори самата информация за същността му ще разобличи робските практики на системата и ще подкопае самия й фундамент.

Далеч съм от мисълта, че с горното съм изчерпил темата, но ми се искаше да допринеса към нея внасяйки малко по-задълбочен и сериозен тон, тъй като тази тема без съмнение го заслужава.

Неактивен sasbg

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 4
Re: Каква алтернатива предлагате?
« Отговор #115 -: Януари 07, 2013, 14:59:15 pm »
Най-добрата  система е меритокрацията.
« Последна редакция: Януари 08, 2013, 07:52:58 am от Mirotvorec »

Неактивен watchman

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 22
Re: Каква алтернатива предлагате?
« Отговор #116 -: Януари 07, 2013, 15:19:43 pm »
Меритокрацията не може да съществува без диктатура. Онзи, който определя и дефинира, какво се счита за merit и какво не е ще се превърне в диктатор и тиран. Тука автора е достигнал до същия извод.

Неактивен Una

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 229
Re: Каква алтернатива предлагате?
« Отговор #117 -: Януари 08, 2013, 11:02:11 am »
Watchman, много добър анализ
Бих искала да продължа дискусията в този вид.
Затова ще карам по това, което си написал:
 
- Какво е системата? - Всяка система представлява множество (сбор) от елементи с определено предназначение, цел, функционалност
- Как функционира системата? - функционалността е в зависимост от нейното предназначение. Т.е. тя действа по предназначение
- Какви са нейните цели? - Такива, каквито са зададени в началото при нейното създаване или в последствие, тъй-като е динамична, то те могат да бъдат променяни. Като все пак едно от основните неща е нейното съществуване - т.е. оцеляване като такава
- Кой стои зад нея и чии интереси обслужва? - "Зад" системата стоят нейните елементи (които са вътре в нея и от които тя се състои), които изпълняват нейните цели и функции. Без тях тя не може да съществува.
- Какви са частите на системата и кое е сърцето(двигателя) и фундамента на тази система? - Съгласието на нейните елементи е сърцето и двигателя на системата. Съгласие да изпълняват нейните цели и функции
- Кога се е появила настоящата система и как се е живеело преди това? - Настоящата система се е появила в следствие на даден етап от развитие. Преди това е имало друга система.

- Какво е свободата? - Свободата е абстракция, която може да се разглежда в различни контексти. В контекста на горното, може да се каже, че елемент, който не принадлежи към нито една система, притежава максимална степен на свобода. Могат да се кажат още много други определения, но както казах, те могат да бъдат в друг контекст. Опитвам се да дам възможно най-общия.

- Какво е лична свобода? - Това го възприемам като човешка свобода и тя за мен има три степени: физическа, психическа и духовна.
- Какво е духовна свобода? - Това влиза в третата степен на по-горното и е най-трудно достижимата. Да постигнеш свобода на духа е може би най-висшата степен на човешка свобода.
- Какво е политическа свобода? - За да може да се отговори на този въпрос трябва да определим какво е Поли-тика.
Очевидно е, че ние я възприемаме по-скоро като система. А всяка система предполага ограничаване степените на свобода на нейните елементи. Тъй-като човек е социално същество и не може да живее абсолютно сам, това означава, че ВСЯКА, независимо каква социална система (общество), ще ограничава степените на свобода на своите елементи (хора в случая). Т.е. за да имат хората общество и да могат да живеят в него, те трябва да се откажат от свои степени на свободи, за да служат на тези на общата система (общество).  Затова в този контекст може да се каже, че свободата  е "осъзната необходимост", т.е. "свободата" осъзнато да се откажеш от "свои" свободи (на елемента), в интерес на тези на цялото.
Тук не засягам единствено темата за групи елементи (подмножества) които могат да налагат (вменяват) свои цели като цели за цялото. По естествен начин цялото би трябвало да ги отхвърли. Но може да има и други варианти.
Това е което мисля, Поздрави

Неактивен watchman

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 22
Re: Каква алтернатива предлагате?
« Отговор #118 -: Януари 08, 2013, 16:58:37 pm »
Цитат
- Какво е системата? - Всяка система представлява множество (сбор) от елементи с определено предназначение, цел, функционалност
- Как функционира системата? - функционалността е в зависимост от нейното предназначение. Т.е. тя действа по предназначение
- Какви са нейните цели? - Такива, каквито са зададени в началото при нейното създаване или в последствие, тъй-като е динамична, то те могат да бъдат променяни. Като все пак едно от основните неща е нейното съществуване - т.е. оцеляване като такава

В случая смисъла на тези въпроси беше да се отговори на тях във връзка с конкретната система, която действа в момента и от която трябва да се излезе и да се намери "алтернатива". Всъщност самата система е фалшива алтернатива на реалния живот, така че въпроса дори не е каква й е алтернативата, а каква е истината за живота и за битието, които са ни били откраднати от тази система.

Цитат
- Какво е свободата? - Свободата е абстракция, която може да се разглежда в различни контексти. В контекста на горното, може да се каже, че елемент, който не принадлежи към нито една система, притежава максимална степен на свобода. Могат да се кажат още много други определения, но както казах, те могат да бъдат в друг контекст. Опитвам се да дам възможно най-общия.

Ако свободата е абстракция, то тогава и робството е абстракция, а борбата за свобода е безпочвена, защото е положена на вододела между две абстракции.

Цитат
- Какво е лична свобода? - Това го възприемам като човешка свобода и тя за мен има три степени: физическа, психическа и духовна.
- Какво е духовна свобода? - Това влиза в третата степен на по-горното и е най-трудно достижимата. Да постигнеш свобода на духа е може би най-висшата степен на човешка свобода.
- Какво е политическа свобода? - За да може да се отговори на този въпрос трябва да определим какво е Поли-тика.
Очевидно е, че ние я възприемаме по-скоро като система. А всяка система предполага ограничаване степените на свобода на нейните елементи. Тъй-като човек е социално същество и не може да живее абсолютно сам, това означава, че ВСЯКА, независимо каква социална система (общество), ще ограничава степените на свобода на своите елементи (хора в случая). Т.е. за да имат хората общество и да могат да живеят в него, те трябва да се откажат от свои степени на свободи, за да служат на тези на общата система (общество).  Затова в този контекст може да се каже, че свободата  е "осъзната необходимост", т.е. "свободата" осъзнато да се откажеш от "свои" свободи (на елемента), в интерес на тези на цялото.
Тук не засягам единствено темата за групи елементи (подмножества) които могат да налагат (вменяват) свои цели като цели за цялото. По естествен начин цялото би трябвало да ги отхвърли. Но може да има и други варианти.

Тия въпроси имат нужда не от философско теоретизиране, а от ясни, реални и напълно практически приложими отговори. Тия отговори например, които си дала, как на теб реално ти помагат да разбереш робията на системата и съвсем реално да започнеш да излизаш от нея, още сега, още днес? Или как помагат на някой от четящите? Вие разбрахте ли за какво става въпрос, получихте ли реална насока за реални действия?


Неактивен watchman

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 22
Re: Каква алтернатива предлагате?
« Отговор #119 -: Януари 09, 2013, 19:02:37 pm »
Понеже очевидно мнозина се затрудняват с дефинирането на "системата" тук попаднах на един преведен на български филм, който сравнително успешно, макар и непълно дава описание на поробващата система:


За съжаление след 45-тата минута във видеото започва анархистка пропаганда от която при условие, че споделям горния линк бих искал да се разгранича.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27