Автор Тема: ВНИМАНИЕ: АСПАРТАМ!!!  (Прочетена 121021 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Тук и сега

  • Малко Писал
  • **
  • Публикации: 253
Относно: ВНИМАНИЕ: АСПАРТАМ !!!
« Отговор #60 -: Май 01, 2008, 23:35:39 pm »
Най-добре си купете семена или малко растение и си я сейте.

Неактивен SMSI-H

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 199
Относно: ВНИМАНИЕ: АСПАРТАМ !!!
« Отговор #61 -: Май 02, 2008, 10:02:27 am »
Най-добре си купете семена или малко растение и си я сейте.
Откъде можем да си купим семена? Как се отглежда растението? Как се отглежда? Кога се прибира реколтата и в какъв вид се ползват стеблата /по време на цъфтеж или след като се узреят семената/ - важни неща! Важно е също и коя част от растението се ползува - стеблата с листата, корените или всичко заедно с цъфтящата част.

Неактивен Тук и сега

  • Малко Писал
  • **
  • Публикации: 253
Относно: ВНИМАНИЕ: АСПАРТАМ !!!
« Отговор #62 -: Май 02, 2008, 11:13:11 am »
Можеш да си го купиш от Царев брод.Там ще ти кажат подробности.
Или някой да ти донесе семена от чужбина.

Неактивен H.

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 8 658
  • In Lies We Trust...
Относно: ВНИМАНИЕ: АСПАРТАМ!!!
« Отговор #63 -: Май 02, 2008, 17:03:00 pm »
Донесоха ми семена от Китай и нищо не стана от тях.

Неактивен =======

  • Малко Писал
  • **
  • Публикации: 385
Относно: ВНИМАНИЕ: АСПАРТАМ!!!
« Отговор #64 -: Май 02, 2008, 17:24:40 pm »
    Заместител на рафинираната захар е добрата стара плодова захар или наричана още фруктоза. Има я по магазините и за диабетични храни и по големите хипермаркети - "Хит", "Фантастико", "345". Аз я ползвам от години вместо захар.

Неактивен SMSI-H

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 199
Относно: ВНИМАНИЕ: АСПАРТАМ!!!
« Отговор #65 -: Май 02, 2008, 22:33:40 pm »
    Заместител на рафинираната захар е добрата стара плодова захар или наричана още фруктоза. Има я по магазините и за диабетични храни и по големите хипермаркети - "Хит", "Фантастико", "345". Аз я ползвам от години вместо захар.
  Да, обаче плодовата захар се получава чрез технологичен процес от царевица. Проблемът е, че остават вредни вещества от самия процес. Когато есенно време се подхранят пчели за през зимата с фруктоза или сухата лактоза има голяма вероятност семействата да отслабнат и да умрат. Отгоре на всичко пчелари, които хранят пчелите си с фруктоза по време на активния пчелен сезон много рискуват, тъй като съвременните лаборатории хващат и най-малките количества от страничните продукти при получаване на фруктозата и медът им е непродаваем.
  Друг въпрос е медът, който се продава в търговската мрежа, че е 70-80% чиста фруктоза. Ако сте забелязали продаваното в магазините не се озахарява. А мед, който не се озахарява винаги има някакви примеси, освен ако не е акациев - акациевият много трудно се озахарява. Четете внимателно етикетите и ако производителят не е пчелар, а някаква фирма, търсете в съставките наличие на фруктоза, глюкоза и други заместители на меда. Това вече не е мед, а е по лошо от преработената захар от пчелите. Медът, произведен от захар /тоест със захарна подхранка/ е минал през пчелите, захарта няма остатъците на фруктозата и все пак има някакво качество, и затова се използува от сладкарската промишленост като подсладител, нарича се индустриален мед, и се изкупува на по-ниска цена от чистия мед, но все пак е минал през пчелите, в него има ензими, много прашец, и е ценен с неприсъствието в него на остатъчните продукти от химични реакции.
  Който си купува фруктоза/лактоза за заместител на захарта рискува здравето си. За предпочитане е да се яде грозде /в него има много естествена плодова захар/ или стафиди вместо фруктоза. Захарта е за предпочитане за консумация пред изкуствено получената от царевица фруктоза и лактоза. Пчелите чудесно иззимуват със захарен сироп и не умират.

Неактивен =======

  • Малко Писал
  • **
  • Публикации: 385
Относно: ВНИМАНИЕ: АСПАРТАМ!!!
« Отговор #66 -: Май 03, 2008, 22:30:20 pm »
    Фруктозата се прави от различни плодове, не само от грозде. А от толково време я употребявам и нищо ми няма, даже се чувствам много по-добре. Мед в България истински и чист почти не е останал. Производителите си оставят истински мед само за семействата си и за най-близки хора. Познати пчелари са ми казвали, че подхранването на пчелите през зимата със захарен сироп се отразява на качеството на меда. Със захаромер и в лаборатория веднага се познава какъв е меда -кръщаван ли е със захар или не. Отделно за получаване на истински мед пчелите трябва да се подхранват само с техния си мед. Но пчеларите в желанието си да печелят повече ги хранят през зимата с малко мед, премесен с много захарен сироп, а захарния сироп си го купуват на готов разтвор, който се прави от рафинирана захар, която обикновено се прави на сироп, когато вече в търговската мрежа й изтече срока на годност и просто я преработват във форма, която да се използва. Знайте - в хранително-вкусовата промишленост просто нищо не се изхвърля, а се преработва отново и се влага в различни неща, които населението си ги изяжда.
    От много години мед не употребявам поради гореупоменатите причини. Напатихме се много с този "прекрасен" мед - уж и на производителите на пазара и на "Съюза на пчеларите" меда също не ми харесва. Чак преди няколко седмици най-сетне ни попадна в къщи истински мед и то от изключително чисто място - в Атон, в българския манастир там са започнали да отглеждат пчели и са вадили първия мед и ни донесоха малко от там. Е, за този мед нямам думи - най-истински, от който години не сме попадали на такъв мед - чист планински, пчелите си ги хранят само с мед произведен от самите тях.
     Внимавайте много в предоверяването си на захарния сироп.

Неактивен SMSI-H

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 199
Относно: ВНИМАНИЕ: АСПАРТАМ!!!
« Отговор #67 -: Май 03, 2008, 23:09:27 pm »
    Фруктозата се прави от различни плодове, не само от грозде. А от толково време я употребявам и нищо ми няма, даже се чувствам много по-добре. Мед в България истински и чист почти не е останал. Производителите си оставят истински мед само за семействата си и за най-близки хора. Познати пчелари са ми казвали, че подхранването на пчелите през зимата със захарен сироп се отразява на качеството на меда. Със захаромер и в лаборатория веднага се познава какъв е меда -кръщаван ли е със захар или не. Отделно за получаване на истински мед пчелите трябва да се подхранват само с техния си мед. Но пчеларите в желанието си да печелят повече ги хранят през зимата с малко мед, премесен с много захарен сироп, а захарния сироп си го купуват на готов разтвор, който се прави от рафинирана захар, която обикновено се прави на сироп, когато вече в търговската мрежа й изтече срока на годност и просто я преработват във форма, която да се използва. Знайте - в хранително-вкусовата промишленост просто нищо не се изхвърля, а се преработва отново и се влага в различни неща, които населението си ги изяжда.
  Фруктозата се прави от царевица. Не си мисли, че се прави от грозде. В съседния на моя град има голям завод за тази цел.
  Съжаявам, че те упреквам, но мнението ти е много погрешно. Аз съм пчелар. И описаните от теб практики на хранене на пчели със захарен сироп през зимата е изключително погрешно и некомпетентно. През зимата пчелите могат да се хранят само с мед или медени питки с пудра захар, но не и със сироп. И захарен сироп за подхранка на пчелите никога и никъде в България не се продава. Всеки пчелар си прави сиропа сам. В България за зимно подхранване на пчелите се продава подбуда, която представлява тестообразна питка от най-различни вихлехидратни съдържими, което не е предпочитано от мен поради високата цена. Физически не е възможно през зимата да се дава на пчелите захрен СИРОП. За да повярваш на такова мнение трябва да знаеш доста неща за пчелите. Смятай, че са те заблудили, като са ти казали това! Плюс това през пролетта, когато започне бурното размножаване на пчелите в семействата, миналогодишния мед и онова количество подхранка, което се дава през пролетта, почти не остава до първата главна паша. Вече при първата главна паша се слагат магазини с празни рамки за получаване на стоков мед. Така че от дадената захар на пчелите в чистия природен мед влизат не повече от два три процента. Ако количеството захар в меда надхвърли нормата от седем процента медът не се купува като чист, а се купува като индустриален, който пък се използува в сладкарската промишленост. Допустимото количество захароза в меда е до 7 процента. Над този процент вече е индустриален. 
  И със захаромер не можеш да разбереш медът, какъв е. Първо щото медът е гъст и в него не можеш са сложиш захаромер, второ, защото предполагам, че не си виждала какво представлява захаромера. А аз го употребявам при други химични процеси, свързани с производство на алкохол като вино или ракия. Медът може да се познае на око дали е кръщаван или в лаборатория , но не и със захаромер.
  Дълбоко се заблуждаваш, че при сегашните високи цени на захарта и ниските цени на меда за пчеларите, всеки пчелар може да си позволи да храни с големи количества захар и през лятото, когато има обилна паша. А ако искаш чист пчелен мед това лято ще имам в достатъчно количество, не и в момента. И не само планинския мед е хубав. Опитвала ли си липов? Като е озахарен се маже като чисто масло, толкова е мек и приятен. Ами яла ли си от магарешки трън?

  Съгласен съм с мнението пчелите да се похранват само с техен си мед. Но съществува огромен риск при такова подхранване. Рискът се нарича НОЗЕМАТОЗА, поради наличието на манов мед в кошера. Пчелата получава диария през зимата заради такъв мед, не може да се изака нормално извън кошера, щото е студено и не излиза, започва да ака вътре, и то твърде нарядко и поради инфекциите в храносмилателната система на пчелата умира. Един познат, който миналата есен зазими сто и двадесет кошера, сега има само тридесет, щото не е извадил мановия мед /миналата година имаше такъв - между впрочем най-полезния за човека/ и не е хранил със захарен сироп за през зимата като заместител на меда. Ти какво предпочиташ, да вадиш година-две мед от пчели хранени със собствен мед, които на третата година ще умрат поради наличие на манов мед в кошерите, или да изваждаш всеки август всичкия мед от кошерите, да ги подхранваш със захар, но да не ти умират семействата? Имаш ли си представа, колко трудна професия е пчеларството, колко труд се полага, който не се заплаща никак добре и колко любов трябва да имаш към тези жилещи насекоми?
  Не отправяй такива упреци друг път! Уважавай труда на пчеларите, защото благодарение на тях я има голяма част от реколтата на земята поради опрашващата им дейност. Пчеларите целят пчелите да останат живи, а не както в САЩ, където миналата година умряха през лятото над 60% от пчелните семейства и селското стопанство изпадна в гигантска криза.
« Последна редакция: Май 03, 2008, 23:26:43 pm от SMSI-H »

Неактивен =======

  • Малко Писал
  • **
  • Публикации: 385
Относно: ВНИМАНИЕ: АСПАРТАМ!!!
« Отговор #68 -: Май 03, 2008, 23:39:12 pm »
     Упреци никой не отправя - писала съм само това, което зная от познати, гледащи пчели. Много ни е любопитно, след като сте наясно с отглеждането на пчелите, как пчелите са оцелявали през вековете? Тогава захар не се е произвеждала. С какво са се хранели дивите пчели? И защо, - пита мъжът ми - пчелите произвеждат меда -нас ли да ни хранят или за собствените си нужди?
     Към пчелите сме с уважение към техния труд.

Неактивен vesela

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 50
Относно: СТЕВИЯ!!!
« Отговор #69 -: Май 04, 2008, 00:29:25 am »
А някаква стевия от друга фирма ми казаха, че е повишила захарта на диабетичка от 9 на 14 /което първо е много! и най-вече ако е билката стевия просто е невъзможно/ - явно на бг пазара има и ментета  >:( !
Коя е тази фирма? Кажи за да знае този, който ползва продукта да не си купува от нея или поне да провери дали е така наистина.
за съжаление не разбрах от коя фирма е фалшивата стевия. "кримска стевия" имат разфасовка изсушени листа. Аз лично ползвам сиропа и е изпробван от диабетик.
"Бъди промяната, която искаш да видиш в света"

Неактивен SMSI-H

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 199
Относно: ВНИМАНИЕ: АСПАРТАМ!!!
« Отговор #70 -: Май 04, 2008, 10:48:09 am »
     Упреци никой не отправя - писала съм само това, което зная от познати, гледащи пчели. Много ни е любопитно, след като сте наясно с отглеждането на пчелите, как пчелите са оцелявали през вековете? Тогава захар не се е произвеждала. С какво са се хранели дивите пчели? И защо, - пита мъжът ми - пчелите произвеждат меда -нас ли да ни хранят или за собствените си нужди?
     Към пчелите сме с уважение към техния труд.

  Рискуваме да задълбаем извън темата за аспартама, да изтрият постовете ни или да направят отделна тема за пчелите.
  По принцип, няма такова понятие "диви пчели". Пчелата не може да се опитоми, защото има само инстински и нейната памет е краткотрайна, тя запомня човешкото лице, мястото където се намира кошера или пашата само за няколко дни. Няма и такова понятие като "питомна пчела". Има различни видове пчели, които са мелези изкуствено кръстосани от човека, което пък не значи, че са по-добри от пчелите обитаващи хиляди години даден регион от земного кълбо. Пример е старата българска пчела, която работи по-добре, развива се по-добре в България и носи повече продукция, живее с по-малко болести от кръстоската с италианската пчела и със закон вече в България се продават пчелни майки само от този вид. Но дори и кръстоските не са опитомени пчели.
  Пчели на Земята има от около сто милиона години. Това се смята за доказано от палеонтолозите. Оцеляват на същия принцип, на който оцеляват и растенията и другите животински видове. Растенията и животните произвеждат по възможност повече семена и поколение. От тях оцеляват до полова зрялост малко. При пчелите единственият метод за размножаване в природни условия е роенето /както и на мравките/. Ако едно семейство се изрои на няколко роя, вероятността /както е на територията на България - говоря на север от стара планина или в планините, където има по-сурови климатични условия условия/ роят да оцелее до следващото лято е малък. Но все един от роевете оцелява - обикновено този с повече пчели или с по-качествена майка, която яйцеснася повече. При животните и растенията е почти същото, обикновено оцеляват малко бройки до полова зрялост. Разликата с пчелите отглеждани в кошери от хората е, че пчеларите се опитват да запазят колкото се може повече семейства живи не заради парите които влагат в отглеждането им, а заради собствения си труд, който е неимоверен и непосилен, особено ако се отглеждат повече семейства. А пчелите не се размножават твърде лесно, понякога майката не е качествена, а понякога не се връща от оплождане и докато произведеш качествена майка минават два месеца и лятото си отива.
  Защо произвеждат меда? Ами просто за собствени нужди и защото са запълнили част от хранителната верига. Между впрочем изключително ценна на биологично активни вещества. Това, че човек използва този дар и чудо на природата е вече друго. И ти ако искаш да бъдеш още по-здрава ще престанеш да консумираш фруктоза и ще преминеш на пчелен мед. Просто си нямаш на идея какво пропускаш като не консумираш мед и други пчелни продукти. Ще дам само един пример. Миналата година четох за експеримент, правен от медици в Турция. На мишки изкуствено разболяни от рак на дебелото черво давали за храна пчелен мед, а на контролна група обикновена храна. Хранените с пчелен мед мишки оздравели над 80% без по-нататъшни рецидиви, а от контролната група всички умрели. За да консумираш мед в достатъчно количество и то не насила, а за удоволствие е достатъчно да пиеш кафето си /като е със захар или захарин е направо блудкаво/ или чая сутрин с мед. Тогава отпада необходимостта да го консумираш направо, което на някои хора не им се нрави, защото медът е много сладък и дразни гърлото. Когато се консумира мед в умерено количество всеки ден, а не други подсладители, човек извършва профилактика на организма си срещу много инфекции и ракови заболявания. Освен това в организма му влизат цяла маса природни витамини и други биологично активни вещества, които стимулират работата на всички органи и системи и даже вътреклетъчно. Например баща ми от осем години с пчелен клей преодолоява простатит без да поема други лекарства и се чувствува много здрав, въпреки че не обича мед и не го консумира.

Неактивен =======

  • Малко Писал
  • **
  • Публикации: 385
Относно: ВНИМАНИЕ: АСПАРТАМ!!!
« Отговор #71 -: Май 04, 2008, 14:13:01 pm »
    Вие бъркате фруктозата с глюкозата. Глюкозата се извлича от сладка царевица, ориз, захарно цвекло, захарна тръстика, пшеница и др.Свърдана е с нивата на инсулиновия хормон. Фруктозата се прави от плодове. Видове монозахариди
Глюкоза (Декстроза)
Химична формула: C6H12O6
Източник: произвежда се от сладка царевица, захарно цвекло, захарна тръстика, пшеница, ориз и др. Съдържа се в много плодове и зеленчуци.
Участва в следните важни метаболитни процеси: гликогенолиза, глюконеогенеза, гликолиза
Отношение спрямо инсулина: пряко и правопропорционално свързана с нивата на инсулиновия хормон
Подходяща за въглехидратно зареждане: да, подходяща е
Сладост: по-ниска сладост от тази на захарта (захарозата)
Индекс на сладост: 70-80
Гликемичен индекс: 100 (еталон)


Фруктоза
Химична формула: C6H12O6
Източник: плодове
Участва в следните важни метаболитни процеси: осигирява енергия на сперматозоидите, лесно конвертируема в мазнини захар
Отношение спрямо инсулина: не влияе
Подходяща за въглехидратно зареждане: не е подходяща
Сладост: по-висока сладост от тази на захарта (захарозата)
Индекс на сладост: 140
Гликемичен индекс: 23

Неактивен =======

  • Малко Писал
  • **
  • Публикации: 385
Относно: ВНИМАНИЕ: АСПАРТАМ!!!
« Отговор #72 -: Май 04, 2008, 14:17:34 pm »
     Може ли да се дава мед на хора със захарен диабет.
Отговорът е категорично ДА. Това се вижда и от Препоръките за добра практика при захарен диабет на Българското дружество по ендокринология, които могат да се видят на адрес http://www.endo-bg.com/files/documents/PREPORAKI-DIAB-print.doc Пак там е казано, че "Простите захари: не е необходимо да бъдат строго изключвани от диетата, но да бъдат ограничени". Това означава, че храни, съдържащи монозахариди като глюкоза и повече гроздова / плодова захар - фруктоза, могат да бъдат приемани. В същия документ прави странно впечатление разрешаването на приемане на кристална захар при препоръки за "/рационално хранене/ с разрешение и на кристална захар до 5 грама дневно при деца на интензифицирано инсулиново лечение".  Това нямаше да бъде толкова странно, ако кристалната захар нямаше алтернатива, каквато е един хилядолетия използван за подсладяване и лечение природен продукт, какъвто е нектарният пчелен мед.

По данни на съвременната апитерапия назначаването на нектарен мед при захарен диабет дава добър лечебен ефект. Дължи се на фруктозата /монозахарид, "проста" захар/, на микроелементите берилий, манган, калций, стронций, барий, на витамините, които имат инсулиноподобно действие и стимулират панкреаса към хормонопродукция. От друга страна е възможно те да повишават чувствителността на рецепторно ниво към инсулина. Част от въглехидратите в диетата се заменят с нектарен пчелен мед - 40 - 50 г дневно, разпределен на 4 приема. Подходящи сортове мед са тези, с по-високо съдържание на фруктоза и витамини - акациев, детелинов, слънчогледов, гречиха, люцерна). Лечението се провежда при контролиране на кръвната захар и под лекарско наблюдение. Медът трябва да се приема разтворен в течности - сок, мляко, чай. Не трябва да се приема в концентриран вид. Би могло на тънък слой върху филийка ръжен хляб.

За успешното лечение на захарен диабет, втори тип, има данни в книгата на д-р Стоймир Младенов и инж. Миленко Радосавович "Апитерапия, лечение с пчелни продукти и основи на пчеларството", София 1999, ISBN-954-05-0383-3. В статията за диабета поради техническа грешка е указано, че вазопресинът се отделя от предния дял на хипофизата, но това не намалява нейната стойност с описаните на стр. 178-179 три случая, успешно повлияни от лечение с пчелен мед.

Дори и да не може да се твърди, че медът е лекарство за хората със захарен диабет, то той със сигурност не трябва да се отхвърля категорично от диетичния план. Напротив, умелото му добавяне може да подобри качеството на живот на хората със захарен диабет. Използването на мед вместо кристална захар хипотетично може да намали честотата на захарния диабет в популацията.

cdms

  • Гост
Относно: ВНИМАНИЕ: АСПАРТАМ!!!
« Отговор #73 -: Май 31, 2008, 09:43:28 am »
Много химия. Ще го обясните ли по-точно ???

Неактивен Magnolia

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 236
Относно: ВНИМАНИЕ: АСПАРТАМ!!!
« Отговор #74 -: Юни 01, 2008, 12:06:45 pm »
А на кафявата захар какво и има?
Аз си купувам една кафява тръстикова "Muscovado." По- скъпа е от нормалната, но пък я ползвам само за кафе. Вкусът и е малко странен обаче. Не всеки би я харесал.
Но ще се разходя и до Царев брод някой ден. Да не си помислите нещо.  ;D Само заради стевията.. ;)
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27