Автор Тема: ГМО - промяна в закона - важно, разпространявайте!  (Прочетена 84681 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен NWO

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 3
Re:ГМО - промяна в закона - важно, разпространявайте!
« Отговор #15 -: Декември 17, 2009, 18:45:43 pm »
Ето едни свидетелски показания относно ГМО и влиянието им върху пчелите и от там върху цялата екосистема.
http://www.biotech-info.net/JR_testimony.html

Като цяло според мен блестящо са го измислили.С един продукт ще унищожат цялата храна на човечеството и така то ще бъде принудено да купува само храната на Монсанто, след което ще се разболява и ще купува лекарствата.
Но за да го постигнат им е нужна глобализация, капитализъм и колонизирани държави.
Всичко това е налице в България.Обяснете ми как ще ги спрем.

Относно това дали им пука или не на фермерите.Ако разсъдим, че тях малко ги интересува околната среда и какво произвеждат било то здравословно или не, стига  да им носи печалба, съобразно принципите на капитализма, няма нищо лошо.
Но трябва да се замислят над следното.
Монсанто ще пусне семената на ГМО и специално за момента МОN810 (генно-модифицираната царевица) на много ниски цени, за да привлече клиенти - фермери , които да произвеждат продукта на Монсанто.Но тук трябва да се отбележи , че те ще бъдат задължени да пръскат ГМО растенията пак с пестицидите на Монсанто.Да приемем, че и те ще бъдат на ниски цени в началото.
Това ще е добре за фермерите, ниски цени на семената, ниски цени на другите консумативи.Но след време цените ще пораснат и ще се качват главоломно.Фермерите ще поискат да се откажат да отглеждат ГМО.Добре.Започват да отглеждат по конвекционалния начин.
ОБАЧЕ.
По принципа на половото размножаване на растенията един ден те ще намерят и ГМО растения в полята си.И тогава ще им почукат от полицията на Монсато на вратите и ще ги обвинят, че отглеждат тяхна собственост, без да са заплатили и сключили договор за това.Следват искове и съд за милиони долари.
Загуба на имущество и пълно разоряване.
Да се замислят над този факт.
Такива случаи са непрекъсната практика сред фермерите , които по една или друга причина не искат да отглеждат ГМО култури в САЩ.
« Последна редакция: Декември 17, 2009, 22:18:08 pm от NWO »

Неактивен hung

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 296
Re:ГМО - промяна в закона - важно, разпространявайте!
« Отговор #16 -: Декември 20, 2009, 15:47:28 pm »
Милиони срещу Монсанто


(Монсанто е един от най-големите производители на генно-модифицирани храни в света)
превод на уеб-страницата
organicconsumers.org/monlink.html

Ако говорите за PCB (индустриални охладители), агентът ориндж, хормона на растежа Бовин, приватизация на вода, биопиратство, нетествани/неетикирани генетично манипулирани организми или преследване на малки фермери, то вие говорите за корпорацията Монсанто.

Мулти-милиардната Монсанто съди малки фамилни фермери
Пърси Шмайзър е фермер от Саскачеуан, Канада, чиито полета с канола (растение, от което се извлича олио) са били замърсени с генно-модифицираната Раунд-Ъп Реди канола на Монсанто чрез цветен прашец от близка ферма. Монсанто казва, че няма значение как е станало замърсяването и изисква от Шмайзър да заплати таксата за технологията (таксата, която фермерите трябва да заплатят, за да отглеждат генно-модифицираните продукти на Монсанто). Според Шмайзър "Никога не съм имал нищо общо с Монсанто, освен да купувам химикали. Никога не съм подписвал договор. Ако отида в Сейнт Луис (главния офис на Монсанто) и замърся техните парцели - унищожа това, върху което съм работил 40 години - мисля, че ще бъда заключен в затвора и ключът ще бъде изхвърлен."
Други фермери, като например Родни Нелсън, също са въвлечени насила в подобни съдебни процеси.

Монсанто праща малка семейна мандра в съда
Мандрата Оукхърст се притежава и ръководи от семейство Мейн от 1921 г. и Монсанто наскоро се опита да ги изхвърли от бизнеса. Оукхърст, като много други мандри в САЩ е отговорил на нуждите на консуматорите да доставя мляко без rBGH, синтетичен хормон забранен (поради здравословни причини) във всяка индустриализирана страна без САЩ. Монсанто, производител №1 на rBGH-синтетичния стероид, съди Оукхърст, твърдейки че те нямат правото да информират своите клиенти, че техните млечни продукти не съдържат химикала на Монсанто. Под силния натиск на транснационалната корпорация, Оукхърст беше принуден да направи извънсъдебно споразумение, оставяйки много други мандри уязвими на подобни атаки от Мосанто.

Монсанто крие замърсяване с РСВ в продължение на десетилетия
Анистън, Алабама - На западната страна на Анистън, бедната страна, хората садели ягоди в своите градини, отгледаждали прасета, ловели костур в тъмните реки, където техните деца плували и играели и били кръщавани. Те не знаели, че почвата, градините, костурите и децата, заедно с парливия въздух, който дишали, са били всички замърсени с токсични химикали. Те не знаели, че живеят в едно от най-замърсените места в Америка.
Сега те знаят. Те знаят още, че близо 40 години, докато произвеждала забранените в днешно време индустриални охладители, познати като РСВ, в местния завод, корпорацията Монсанто редовно е изхвърляла токсични отпадъци в приток на западен Анистън, както и милиони паундове от РСВ в открита блатиста местност. Хиляди страници от документацията на Монсанто, много от които носещи гриф "КОНФИДЕНЦИАЛНО: прочети и унищожи", показват че от десетилетия корпоративния гигант е прикривал това, което прави и каквото знае...

Агентът ориндж на Монсанто: Корпорацията продължава да отказва компенсация на ветераните и семействата за излагане на въздействието на токсични химикали
Негативните здравословни резултати, причинени от излагането на въздействието на агентът ориндж на Монсанто, са добре документирани през последните три десетилетия. Диоксинът в агентът ориндж е признат на международно ниво като един от най-токсичните химикали на планетата, причинявайки всякакви вреди от сериозни рожденни дефекти, рак, неврологични увреждания до смърт. Но Монсанто успешно е блокирала всякакви международни движения за компенсация на ветераните и гражданите, които са били изложени на агентът ориндж на компанията.
Дълго преди агентът ориндж да бъде използван като хербицид във Виетнамската война, Монсанто знаеше за негативните резултати върху хора. Оттогава, Монсанто претърпява поражения в опитите си да прикрие следите си и дори е била обвинена в изфабрикуване на подправена изследователска документация, която твърди, че агентът ориндж няма други негативни въздействия освен възможни кожни сърбежи. Благодарение на влиянието на Монсанто, Центърът за Контрол на Болестите също е издал доклад твърдящ, че ветераните никога не са били излагани на вредни равнища на агент ориндж.
Нека отбележим, че от 1962 до 1970 г., американските военни са излели 72 милиона литра хербициди, основно агент ориндж, над повече от 1 милион виетнамски граждани и над 100 000 американски воиници. В резултат на това за 10 години от приключването на войната 9170 ветерана са подали оплаквания за инвалидност, причинена от агент ориндж. На 7709 от тях е отказана компенсация твърдейки, че сърбеж на лицето е единствената болест асоциирана с излагането на химикала.
През 2002 г. Виетнам поиска поиска помощ в справянето си с десетки хиляди рожденни дефекти причинени от агент ориндж. За да избегне разходи по медицински компенсации, Монсанто продължава да твърди, че този забранен днес химикал не е токсичен.

Данъкоплатците принудени да субсидират отравянето на третия свят от Монсанто
Монсанто също така е била въвлечена в безразборна продажба и употреба на РаундЪп Ултра в борбата срещу наркотиците според План Колумбия. От около 1,3 милиарда долара на данъкоплатците, определени за План Колумбия, Монсанто е получила над 25 милиона за доставяне на РаундЪп Ултра.
РаундЪп Ултра е високо концентрирана версия на глифосатния хербицид на Монсанто с допълнителни елементи за увеличаване на неговата токсичност. Местните жители и организации за защита на правата на човека обвиняват Ултра за унищожаане на реколтите, водоизточниците и областите под закрила в Андите, основно в Колумбия.
Иронията е, че РаундЪп Ултра на практика е увеличила култивирането на кока в Андите. При увеличаването на негативните ефекти от ползването на РаундЪп Ултра в местните ферми много хора се обръщат към търговията с наркотици като средство за икономическо оцеляване. Местни неправителствени организации преценяват, че почти 200 000 хектара са били пръскани с Ултра в изпълнение на План Колумбия. (на снимката: бананова реколта повредена от РаундЪп Ултра)

Пестицидът РаундЪп на Монсанто се свързва с причиняването на рак
Монсанто също така произвежда най-често употребявания широколистен пестицид в света, глифосат или Раундъп. В допълнение на заложената му токсичност като химичен пестицид днес е открито, че Раундъп подпомага разпространението на главня (вид болест по растенията) в пшеницата. Тази болест създава токсин в инфектираната пшеница, правейки реколтата неподходяща за консумация от хора или животни. В същото време широко-разпространената употреба на Раунъп резултира в появата на "супер-плевели" - нежелани растения, които са развили устойчивост към тези пестициди. Изследване проведено за периода 1987-1990 г. в Швеция и публикувано през 1999 г. в журнала на Американското общество за борба с рака установява ясна връзка между употребата глифосата и non-Hodgkin's lymphoma, вид рак.

Монсанто придобива собственост над публични водни ресурси
През последното столетие водните запаси бяха замърсявани с пълната гама на химикалите на Монсанто, включително РСВ, диоксин и глифосат (Раундъп). Сега компанията виждайки печеливша ниша започва да придобива контрол над публични водни ресурси, които е замърсила, като филтрира водата и я продава обратно на хората. Накратко, Монсанто печели двойно като замърсява оскъдните световни ресурси на чиста вода, след това приватизира водата, филтрира я и я продава отново на тези, които могат да си позволят да я купят.

Генно-модифицираните семена водят селското стопанство на САЩ до банкрут
Генно-модифицирани култури причиняват икономическа катастрофа на фермерите в САЩ. Това се твърди в нов доклад публикуван от Британската Асоциация за Земята. Доклада е обемиста компилация на данни, доказващи че генно-модифицираните култури са стрували на американските данъкоплатци 12 милиарда долара под формата на субсидии за фермери през последните 3 години. "За няколко години от въвеждането на ГМ културите, почти целия годишен износ на царевица от САЩ към ЕО, възлизащ на 300 милиона долара, е изчезнал и дела на САЩ в соевия пазар е намалял", се казва в доклада. В допълнение, изследването показва, че ГМ културите са довели до увеличена употреба на пестициди, успоредно с общо намаляване на добивите от реколтите.

Памучни фермери банкрутират от ГМ памук на Монсанто
В Индия изчисленията на финансовите данни за последната памучна реколта най-накрая приключиха. Въпреки, че Монсанто убеди много от фермерите в Индия, че закупуването на по-скъпите генно-манипулирани памучни семена ще доведе до по-висока реколта и по-добър памук, напрактика стана точно обратното. Реколтите от ГМ семената са били 5 ПЪТИ ПО-НИСКИ от традиционния индийски памук, а приходите от ГМ памук са били 7 ПЪТИ ПО-НИСКИ в сравнение с обикновения памук, поради по-лошото качество на късите влакна на памука на Монсанто. В резултат на непреодолимото бреме на задлъжнялостта, причинена от плащането в повече за ГМ семената и по-ниската реколта повече от 100 индийски фермери са се самоубили през последната година.

Фермери, отглеждащи пшеница казват "НЕ" на ГМ пшеницата на Монсанто
Вашингтон Пост и други основни медии отразяват широко едно ново движение на конвенционалните и органичните фермери, които са се обединили, за да прокарат закон, който да постави мораториум върху новата генно-манипулирана пшеница на Монсанто. Фермери от Северна Дакота наскоро се срещнаха с предствавители на Монсанто, за да изразят своето безпокойство за новата реколта. Сивън Полестат, конвенционален фермер, казва:"Чуждестраните купувачи заявиха, че няма да я купят. Аз вярвам, че наистина ще стане така."
Япония извести САЩ, че ако ГМ пшеница бъде удобрена в САЩ, е много вероятно Япония да преустанови изцяло вноса си на пшеница от американски фермери. Това се равнява общо на 2,5 милиона тона американска пшеница всяка година - достатъчно, за да извърли хиляди семейни ферми от бизнеса. Южна Корея отправи предупреждения в същия дух на САЩ през май 2003 г. В същото време Монсанто продължава да тества своята нова ГМ пшеница в полета из целия САЩ, въпреки твърдата опозиция на фермерите в Северна Америка.
Междувременно учени от Университета в Манитоба са публикували доклад, който показва, че "При сегашните условия разпространението на Раундъп Реди пшеница в Западна Канада ще бъде опасно за околната среда". Въпреки огромния поток от информация, разкриваща възможните негативни ефекти върху околната среда, икономиката и човешкото здраве, Федералната Агенция по Лекарствата е наредила да се одобри ГМ пшеницата на Монасанто. Защо? Вижте по-долу...

Правителствените връзки на Монсанто
Официален представител на Монсанто заяви пред Ню Йорк Таймс, че корпорацията няма нужда да поема отговорност за безопасността на своите хранителни продукти. "Монсанто няма нужда да удостоверява безопасността на биотехнологичната храна," споменава Фил Анджел, директор на корпоративните комуникации на Монсанто."Нашите интереси са да се продават колкото се може повече от тези продукти. Определянето на тяхната безопасност е работа на Федералната Агенция по Лекарствата."
Ще бъде хубаво да мислим, че на Федералната Агенция по Лекарствата може да се има доверие по тези въпроси, но дали е така? Монсанто е успяла в опитите си държавните регулативни агенции да я оставят да прави това, което поиска.

Вижте сами:
     

Преди да стане съдията от върховнния съд, който реши съдебния спор за изборите в полза на Буш, Кларънс Томас е бил адвокат на Монсанто.

Секретарят по селското стопанство на САЩ, Ан Венеман, е била член на борда на директорите в Calgene, корпорация на Монсанто.

Секретарят на отбраната, Доналд Ръмсфелд, е бил член на борда на директорите в Searle pharmaceuticals, притежание на Монсанто.   

Секретарят по здравеопазването на САЩ, Томи Томпсън, е получил $ 50,000 под формата на дарения от Монсанто по време на неговата успешна кампания за губернатор на Уисконсин.

Двамата конгресмени, получили най-много дарения от Монсанто през последната изборна година бяха Лари Комбест (Председател на Комитета по селско стопанство в камарата) и главния прокурор Джон Ашкрофт.

За да може Федералната Агенция по Лекарствата да определи дали хормоните на растежа на Монсанто са безопасни или не, от Монсанто е бил изискан научен доклад по въпроса. Маргарет Милър, една от изследователите в Монсанто изготвила доклада. Малко преди предаването на доклада Милър напуска Монсанто и е наета от Федералната Агенция по Лекарствата. Нейната първа работа за Агенцията е била да определи дали да се одобри или не доклада, който тя е написала за Монсанто. На кратко, Монсанто одобрила собствения си доклад. Помощник на Милър е била друга бивша изследователка в Монсанто, Сюзън Сечен. Решението дали да се одобри етикирането на мляко с rBGH-произход е било под юрисдикцията на друг чиновник във Федералната Агенция по Лекарствата, Майкъл Тейлър, който преди това е работил като адвокат за Монсанто.

Фирми за органични и природно-съобразни продукти, асоциирани с Монсанто

Марки: Arrowhead Mills, Bearitos, Breadshop, Celestial Seasonings, Earth's Best Baby Food, Garden of Eatin, Health Valley, Imagine Foods, Terra Chips, Westbrae, Millina's, Mountain Sun, Shari Ann's, Walnut Acres;
Притежавани от: Hain Food Group Principle; Акционери: Bank of America, Entergy Nuclear, ExxonMobil, H.J. Heinz, Lockheed Martin, Merck, Monsanto, Pfizer, Philip Morris, Walmart, Waste Mangement Inc. Significantly Owned By: Citigroup

Марки: Cascadian Farms, Muir Glen;
Притежавани от: Small Planet Foods; Акционери: General Mills, която се притежава основно от: Alcoa, Chevron, Disney, Dupont, ExxonMobil, General Electric, McDonalds, Monsanto, Nike, Pepsico, Pfizer, Philip Morris, Starbucks, Target, Texas Instruments

http://zazemiata.org/gmo/index.php?id=42
Без секс, на къде?! Без любов, няма секс!

Неактивен P.E.A.C.E.

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 504
Re:ГМО - промяна в закона - важно, разпространявайте!
« Отговор #17 -: Декември 21, 2009, 00:03:00 am »
Горната статия е... просто нямам думи  :o
Сигурно ли е, че 2010 тези корпоративни чудовища ще дойдат и при нас?
Има ли изобщо някакъв шум извън форумите по тази тема ?

Неактивен hung

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 296
Re:ГМО - промяна в закона - важно, разпространявайте!
« Отговор #18 -: Декември 21, 2009, 20:27:31 pm »
Вдигай шум, аз го правя! :) ;)
Без секс, на къде?! Без любов, няма секс!

Неактивен Trandev

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 742
 • Tread softly, Because you tread on my dreams. W.Y.
  • Елементи от някои умозаключения
Re:ГМО - промяна в закона - важно, разпространявайте!
« Отговор #19 -: Декември 21, 2009, 21:53:12 pm »
Горната статия е... просто нямам думи  :o
Сигурно ли е, че 2010 тези корпоративни чудовища ще дойдат и при нас?
Има ли изобщо някакъв шум извън форумите по тази тема ?
Монсанто имаше офис в България, но напуснаха по някое време. Може да се провери в интернет кога точно.
Едва ли със закриването на офиса си тук, са напуснали напълно и не са оставили свои агенти тук. ;D

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 258
Re:ГМО - промяна в закона - важно, разпространявайте!
« Отговор #20 -: Декември 22, 2009, 16:51:40 pm »
Не видях, че имало нова тема. Пускам и тук.Ако е нужно, моля модераторите да изтрият излишното. :-*
 ________________________________________
1504 София                                                                   тел: 02 846 6675                      факс: 02 943 1511
Бул. „Янко Сакъзов”, 50             agrolink@agrolink.org      www.agrolink.org   

Съобщение до медиите
 22.12.2009

Една трета от храната, която ядем, съдържа ГМО, без никой да ни осведоми за това


Царевичният тостерен хляб „Златна Добруджа”, мини вафли „Family” и шпек „Народен” с ГМО над 2% [/b]

   Националната лаборатория за контрол на генетично-модифицирани храни към Столичната РИОКОЗ  е провеждала изследвания от 2004 г. на процентното съдържание на ГМО в различни продукти, предлагани в търговската мрежа, съдържащи соя, царевица или ориз. Въпреки че някои от пробите са показали, че надвишават допустимата граница от закона граница на  0.9% съдържание на ГМО, това не е било отбелязано на етикетите.
   През 2004 г. 61 от  изследваните 125 продукта  са съдържали ГМО,  а 19 от тях - над 2% ГМО, т.е това са 15.2%  от изследваните продукти.  Между тези проби са соевата кайма „Витабел”, царевичният тостерен хляб „Златна Добруджа”, корнфлейксът „Оликорн” на фирма „Олинеза”.    
    През 2005 г. от 157 изследвани проби 59 са съдържали ГМО съставки, като в 19 са били с над 2% ГМО, но въпреки това не са били етикирани като такива. Между тях са кренвирши и телешки салам от месокомбинат „Кики” - Харманли (над 2%ГМО), кюфтета и кебапчета на скара на фирма „Дидо” (над 2%ГМО) и траен колбас „Бургас” (над 2% ГМО).
     През 2006 г. са изследвани 140 продукта, като 27 са съдържали ГМО, а в 5 съдържанието на ГМО е превишавало допустимата норма.
    През 2007 г. са взети проби от 434 продукта, като 84 са съдържали ГМО.  В 17 ГМО е било над 0.9%, като в 10 от тях ГМО е било дори над 2%. Между тези продукти са шпек „Народен” (над 1.17% ГМО),  варена наденица „Народна” (0.95% ГМО), салам „Камчия”( над 2.0% ГМО), колбас „Хамбурски” (1.74% ГМО).
    През 2008 г. са  анализирани 272 броя проби, 132 са съдържали ГМО, 113 в законовите граници, а  19 - над 0.9%, т.е е следвало да бъдат етикирани, че съдържат ГМО. Между тях са вафли „Лачита” (над 2 % ГМО), мини вафли „Family” (над 2 % ГМО), хрупкава вафла „Кредо” (над 2 %ГМО).
     През 2009г. са анализирани общо 181 проби, като 63 от тях са съдържали ГМО, а в 15 с надвишено ГМО. Между тях шпек „Народен” (над 2% ГМО), сурова наденица „Елит” (2% ГМО) , сух шпек - траен варено пушен салам „Витамес” (над 2% ГМО),  бяло соево брашно „IZZI”  (над 2% ГМО) .
    През периода 2004-2009 г. са изследвани общо 1304 проби от хранителни продукти и в 448 (34.35%) е установено за наличието на ГМО, като в  94 (7.2%)  то е било два пъти над пределно допустимото. От анализираните 1304 проби само 2 са етикетирани, че съдържат ГМО.  През 2009 г. процентът на българските производители с превишено съдържание на ГМО спрямо чуждите вносители е 64 %, докато през 2005-2008г.  е бил 30%. В доклада липсва информация за санкциите на фирмите, които не спазват закона.
    Тази информация е достъпна в сайта на лабораторията http://www.sriokoz.com/documents/temi/hrani/Internet%20GMO%20food_sept_09.htm
Неотдавна във Франция се предложи етикетирането на продукти със съдържание на ГМО да започва от 0.1%, а не от 0.9%  както е в Директива 2001/18, а в  Германияq Австрия, Италия веч е въведено етикетиране „Без ГМО”
    „Очевидно е, че българските институции не могат да се справят с контрола върху ГМО. Двойното увеличение на българските производители, включващи ГМО в своите продукти през 2009г.  показва липсата не само капацитет за контрол, но и промяната на курса на българското правителство към отваряне пътя на ГМО в страната. България е в обратната посока на тенденциите в ЕС и мотивите, че промените в закона ще доведат до хармонизиране с европейското право се разминават с действителността за прилагането на законите в страната”,  каза Светла Николова от Сдружение АГРОЛИНК.За контакти:

Светла Николова, agrolink@agrolink.org, 0888 359 239


« Последна редакция: Декември 22, 2009, 17:55:35 pm от Magnolia »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 258
Re:ГМО - промяна в закона - важно, разпространявайте!
« Отговор #21 -: Декември 22, 2009, 16:58:09 pm »
Освен подпис в петицията може да се направи още много.

Идеи: Писане на писма  :writer:до :
Здравни медии                                                                                                                        
                                                                                                                          
   Всекидневници   Име   Фамилия   телефон   e-mail                                                                                                            
                                                                                                                          
   24 часа и приложение "Докторе кажи"   Анна   Ботинова   942 25 59, 60, 61, 62   abotinova@press.zgb.bg                                                                                                            
   Труд - ще се опита, фотограф   Диана   Тенчева   92 14 190, 0898 880 000   DTencheva1@media.zgb.bg, reporteri@trud.bg                                                                                                            
   Дневник - фотограф   Лили   Войнова   9376330, 0887 558 314   liliv@dnevnik.bg                                                                                                            
   Дневник    Лора    Филева    9376332, 0887 558314   loraf@dnevnik.bg                                                                                                            
   Монитор - фотограф   Силвия    Николова   960-22-00   silnikol@abv.bg                                                                                                            
   Пари   Светлана   Желева   81 33 471   larissa21@abv.bg                                                                                                            
   Стандарт    Румяна   Милева   81 82 371, 889165731   rumjanamileva@abv.bg                                                                                                            
   Стандарт - Списание за здравето         8 182 335   julias@standartnews.com                                                                                                            
   Сега    Янина   Здравкова   4282 316, 0888 437 928   politics@segabg.com                                                                                                            
   Дума    Аида   Паникян   9705 218, 246   duma@duma.bg; a_panikyan@abv.bg                                                                                                            
   Новинар    Екатерина    Митева   0888 339 145, 400 64 05, 400 64 08   socialen@novinar.net                                                                                                            
   Телеграф    Диана   Павлова       telegraph@telegraph.bg                                                                                                            
   Телеграф    Мирела   Таричинова   886 316 863   mirela-tarichinova@abv.bg                                                                                                            
   Земя   Жулиета   Недялкова   887 381 487   julizz@abv.bvg                                                                                                            
   Класа   Екатерина    Попова   8 088 417   ekaterina_popova@abv.bg; klasa@makmedia.bg                                                                                                            
                                                                                                                          
   Седмичници                                                                                                                        
                                                                                                                          
   Политика    Иван   Мастрагаров   9602251   politika@mail.bg, politika@-Цензурурано - Жълт сайт на Пеевски                                                                                                            
   Банкер    Слава   Аначкова   0896 616 333, 866 1794   slava@banker.bg                                                                                                            
   Капитал    Десислава   Николова   9376167, 0889 651 935   society@capital.bg, desin@capital.bg                                                                                                            
   Кеш    Александра   Джендева   844 44 22, 0887 06 46 68   ad486@abv.bg                                                                                                            
   Кеш    Биляна    Пилц   948 44 00   office@cash.bg                                                                                                            
   Sofia Echo   Петър   Костадинов   943 11 15   reporter@sofiaecho.com                                                                                                            
                                                                                                                          
   Месечни списания                                                                                                                        
                                                                                                                          
   Мениджър    Светлана   Тодорова   983 13 05, 8702826   svtodorova@manager.bg
   Тема    Мариана   Тодорова   933 09 10/24/17/21   mariana@temanews.com
   Твоят бизнес    Ина   Георгиева   983 25 08, 0889 46 24 23   ina@tbmagazine.net
   Business Week   Кармелита   Денева   988 00 00   karmelita.deneva@businessweek.bg
   Business Week   Камелия   Иванова   9880000/126, 0888 793 748   kamelia.ivanova@businessweek,bg
              
   Здравни издания            
              
   сп. Медицински магазин - не   Румяна   Маринова   898932631   saradogbg@abv.bg
   сп. Форум медикус   Дарина   Стоева   887461771   fomed@mail.bg
   сп. Форум медикус   Светлана    Димитрова   886631468   formed@mail.bg, formed@abv.bg
   сп. Българска медицинска практика   Иво   Инджов   0887 60 80 80, 962 58 12   reporter@health.bg
   в. Живот и здраве   Иво   Инджов   896 759 710   i.indzhov@health.bg
   сп. По-здрави   Лилия   Попова   9694303   liliapopova@gmail.com
   сп. Мединфо - януарски брой   Нели   Христова   871 35 03, 872 11 23   office@medinfo-bg.com
   сп. Здравей! - да   Мария   Никова   888 330 283  
   сп. Здравей! - да   д-р Анна   Петкова   9633139, 0888 330 283   office@zdravei.info
   сп. Панацея   Дани Генчева          dgencheva@panacea.bg
   Списания за родители            
              
   сп. 9 месеца   Лиляна   Чичовска   946 13 69   editors@9m-bg.com
   Кенгуру   Петя    Лечева   961 75 26, 0894399942   kangaroo@roditeli.info, spisaniekenguru@mail.bg
   Моето бебе - да, в този брой   Янка   Петкова   962 75 21, 961 5914   mbebe@techno-link.com
   Моето дете   Юлия   Кондева   401 90 70; 807 90 70   j.kondeva@sanomabliasak.bg; moeto_dete@sanomabliasak.bg
   Мама            mama@techno-link.com
   Здравен Журнал   Наталия   Алексиева   4 016 869   n.alexieva@sanomabliasak.bg; zdrave@sanomabliasak.bg
   Журнал за жената   Мила    Попова   970 68 66   m.nedeva@sanomabliasak.bg
              
   Радио станции            
   БНР   Надежда   Гемеджиева   888536104   nadja_ng@abv.bg, bnr@bnr.bg
   Дарик радио   Маринела   Величкова   888565592   marinela63@netbg.com
   Инфо радио   Елена   Бейкова   887791986   elena@inforadio.bg
   радио Алма Матер   Виолета   Коларова   9861607   ram88@abv.bg                                                                                                            
                                                                                                                          
   Телевизии                                                                                                                        
                                                                                                                          
   БНТ - Денят започва   Ани   Яковлева   814 26 12; ф. 944 63 25   start@bnt.bg, news@bnt.bg                                                                                                            
   БНТ - Новини - болнични   Талка   Симеонова   898692083   news@bnt.bg                                                                                                            
   БНТ - Новини   Мария    Чернева   814 23 20   news@bnt.bg                                                                                                            
   БНТ - предаване "Здраве"    Михаил Висонов   Ива Димитрова   814 37 22   zdrave@bnt.bg                                                                                                            
   bTV, сутрешен блок   Мариела   Драголова   9176 864, 0897 889 118, 089 280 741, 91768 66, 089 201 397, ф.9176 886   rostislava_gencheva@btv.bg, tazi_sutrin@btv.bg                                                                                                            
   бТВ   Люба   Ризова   0888846234, 91 76 830 факс: 9176 884   news@btv.bg                                                                                                            
   бТВ    Валерия   Чанкова   0897 88 91 46   news@btv.bg                                                                                                            
   бТВ    Кристина   Баксанова   9176852, 887664374   kbaxanova@yahoo.com                                                                                                            
   бТВ - "Часът на мама"   Богдана    Трифонова   962 59 51;    info@supernovamedia.bg                                                                                                            
   бТВ - "Часът на мама"   Илияна Димова    редактор    889 977 117                                                                                                              
   Нова тв, Календар    Константин   Кисимов   0898 63 18 94, 9151232, факс: 962 44 63   kalendar@ntv.bg, kissimov@ntv.bg                                                                                                            
   NovaTV, Здравей, България    Валя   Гиздарска   9151210, ф.962 44 63   zdravei_bulgaria@ntv.bg                                                                                                            
   NovaTV, Здравей, България   Иван   Черкезов   9151210, ф.962 01 77   zdravei_bulgaria@ntv.bg                                                                                                            
   Нова телевизия, Календар   Станимира   Новачкова   8 050 000   m_tsveta@hotmail.com                                                                                                            
   Нова телевизия, Календар   Деница   Суруджийска   8 050 000   kalendar@ntv.bg                                                                                                            
   Европа - Денят започва   Николай   Лефеджиев   979 70 44, 0898 61 77 12, ф. 971 50 16   nicky64@abv.bg                                                                                                            
   Европа - Денят започва   новини       979 70 44   news@tvevropa.com                                                                                                            
   BBT    Анна   Михайлова   954 51 16 (вътр. 103, 104), 851 93 03, 0885910299   ani_tv@abv.bg; novini@bbt.tv                                                                                                            
   M SAT (Няма я)   Жени   Алексиева   983 66 66, ф. 981 41 61   news@sofia.m-sat.bg, economic@sofia.m-sat.bg                                                                                                            
   TV7   Тодорка   Костова   816 27 40   tedy1_kostova@abv.bg; news@tv7.bg                                                                                                            
   TV7   Гергана Василева    816 27 35   0887 287225; 971 95 12   gergana_vasileva@tv7.bg                                                                                                            
   Евроком         91 444; 980 09 25   eurocomtv@eurocom.bg; programa@eurocom.bg                                                                                                            
   Телевизия Здраве   Катя    Първанова   896 738 910   purvanova_k@abv.bg                                                                                                            
   ТВ Европа - Говорим за здраве   Иво   Инджов   0887 60 80 80, 962 58 12   reporter@health.bg                                                                                                            
   Здравословно - TV Скат    Христо   Деянов   056/86 44 44; 0887585679   zdravoslovno@abv.bg                                                                                                            
                                                                                                                          
   Информационни Агенции                                                                                                                        
                                                                                                                          
   БТА    Христо    Воденов   0887 712 706, 9262358   reporters@bta.bg, hvodenov@abv.bg
   БТА    Десислава   Пеева   889263203   desi_peeva@yahoo.com
   Mediapool    Владислава   Пеева   9 871 150   mediapool@mediapool.bg, vpeeva@mediapool.bg
   SEE News    Андреана   Тодорова   9376 129   bulgaria@see-news.com
   dir.bg    Виктор   Стефанов   862 49 58 (860, 830)   vstefanov@dirbg.com
   агенция Фокус   Цветомира   Георгиева   889427094   focus@focus-news.net
   BGNes   Ани   Кълцева    986 09 85   bgnes@bgnes.com
   BIG.bg         965 00 90, 965 00 96   press@big.bg
   az-jenata.com   Жюстин   Томс      info@abcbg.com
   az-deteto.com   Виргиния   Генова      info@abcbg.com
   deteto.info   Мария   Грозева   962 46 98   info@deteto.info
   Zdrave.net   Елица    Тодорова   889302661, 926 20 50   etodorova@zdrave.net
   Health.bg   Иво   Инджов   0887 60 80 80, 962 58 12   reporter@health.bg
   Rozali.com   Десислава   Великова   970 68 68, 970 68 31   rozali@sanomabliasak.bg
   Moetodete.com   Кристина   Димова   970 68 68, 970 68 31   moeto_dete@sanomabliasak.bg
   zdrave.bg            info@zdrave.bg
   Lekar.bg - портал за лекари            editors@lekarbg.com

              
   Разпространение на информацията по всякакви начини!      

   Директно обаждане и есемеси на :

Тези телефони не знам колко са актуални, но скоро ще разбера ;D
      

 Ето малко материали:

Монсанто притежава живота ни


ГМО - Генно модифицирани организми
С отворено писмо до премиера се иска забрана на МОN 810


Брошура!

статия на руски

Филмът Food, Inc.

Food: Is Monsanto the answer or the problem?

"Монсанто" разобличен, че подкупва правителства
Филмче

Unnatural Selection - филм в 7 части

Генно модифицирани храни

Групата във facebook

Еколози правят кампания против ГМО

http://gennoinjenerstvo.start.bg/

Филмът "Светът според Монсанто"
Тук май го няма вече. Вижте в "колибка"- та.

ГМО-храните са опасни за репродуктивното здраве

Компира и доматито

Още един филм по темата: "Давид срещу Монсанто" ( В момента не мога да дам линк. Който се интересува, ще го намери.)
А тук има хубави онагледяващи картинки за аватари и т.н. ;)
« Последна редакция: Декември 22, 2009, 18:09:15 pm от Magnolia »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен Fi Tanis

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 89
Re:ГМО - промяна в закона - важно, разпространявайте!
« Отговор #22 -: Декември 22, 2009, 17:44:15 pm »
Магнолия, благодаря за страшно подробното инфо :).

Брошурката е много добра, ще й намеря приложение  :writer:
И много от емайлите са добре дошли.

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 258
Re:ГМО - промяна в закона - важно, разпространявайте!
« Отговор #23 -: Декември 22, 2009, 17:45:13 pm »


А ето накратко за какво иде реч и за какво е цялата патаклама
Цитирам запознат с нещата:

"1. Сега действащият закон забранява отглеждането на ГМО култури в България, които са традиционни за страната, вкл. всички зеленчуци и овошки. Също забранява отглеждане на ГМО в защитени територии и на 30 км около тях, за да се предпазят сродните диви видове, както и животните. Поправките в закона премахват всички забрани. Поправките вече минаха през комисиите по околна среда и земеделие в парламента и се очаква много скоро да минат и през зала. Та време няма никакво и трябват действията на всички.
Миналата седмица имаше протест срещу премахването на забраните за отглеждане на ГМО, на който бяха 20 човека. На въпроса ми защо, организаторите не са потърсили големите медии за да популяризират проблема и да привлекат хора, ми се отговори, че са опитали, но медиите са отказали. Тоест нуждата от активност е належаща.2. Европа не ни задължава да въведем ГМО! Европа беше принудена под натиска на СТО да либерализира режима за производство и продажба на ГМО в ЕС, но в приетата като резултат директива остави предпазна клауза, която дава право на всяка държава по отделно да прецени дали и как да разреши ГМО, стига да има съмнение за вреда. Презумпцията е  - трябва да е доказано, че не вреди, иначе имаш право да откажеш достъп на даден ГМО вид и храна, която го съдържа, на своя територия. Комисията начело с Барозу се опита вече да принуди Унгария да приеме ГМО царевица, но Унгария се защити и европейските институции присъдиха правото на нейна страна. Срещу България няма заведена наказателна процедура заради рестриктивния режим спрямо ГМО, има изпратено писмо с препоръка за хармонизиране на законодателството в тази област, което касае и системата за съгласуване, и общественото обсъждане и др., не само рестриктивния режим. ЕК не може да ни задължи да отменим забраните за ГМО. И ние както други европейски страни можем да се възползваме от предпазната клауза – от ЕС 6 държави имат пълна забрана за ГМО, други 6 са забранили царевицата MON810. Натиска от ЕК спрямо страните членки не се дължи само на пререканията със СТО дали се ограничава свободният пазар, но и самият Барозо е голям привърженик на ГМО, подозирам, че е сериозно „лобиран”. Монсанто и др. дават сериозни пари и в Европа за лобиране, но все още нямат позициите, които имат в САЩ, Латинска америка и Азия, за наша радост.3. В противоречие на европейските принципи за ГМО и други обществено значими въпроси е начинът, по който правителството без обществен дебат, набързо иска да прокара промените.4. Под натиск на СТО, ЕС разреши ГМО храните, но въведе задължително етикиране, че съдържат ГМО за всички със съдържание над 1%.
Официално в България няма храни етикирани за ГМО, защото не са постъпвали такива заявки. Официално обаче има засечени продукти съдържащи ГМО соя над 1% без съответния етикет – кренвирши и вафли. Вярно е, че в България вероятно нелегално се внасят ГМО суровини, ГМО храни, вероятно се гледат и ограничени площи замърсени с ГМО култури. Но това се дължи на лош контрол и може да бъде коригирано чрез подобряване на контрола и санкции. Тоест поправимо е и се дължи на нелегален внос на ГМО суровини.5. Ако обаче в България се разреши отглеждането на ГМО, единственият източник на не-ГМО храна от разрешените култури, ще остане внос от „чисти” държави, защото след няколко години всички площи ще бъдат замърсени с модифицирания генотип. За разрешените култури няма да имаме избор какво да гледаме, всичко ще е ГМО. Или ще трябва да ползваме ГМО култура родно производство или да внасяме, което обаче ще повиши цената на „чистата” храна.6. Защо е рисковано използването на ГМО храна?
Защото няма задълбочено независимо научно изследване, което да доказва, че е безвредна. Не може да се вярва на изследванията проведени от компаниите производителки, защото явно имат интерес, а и имат лоша история за разпространение на лъжи относно безвредността на други техни продукти. Изследванията на независими научни екипи показват по-скоро увеличаване на риска от алергии, астма, тумори, и репродуктивни проблеми при приемането на ГМО храна.
Пример, царевицата МON810 има вграден ген от бактерия, благодарение, на който произвежда токсин убиващ паразитите по царевицата. Проблемът: този токсин убива не само целевия вредител, но и другите насекоми, като също преминава в почвата и водата, където остава непроменен повече от месец. Крави хранени предимно с фураж от тази царевица увеличават процента на случаите на стерилитет и тумори при новородените. Въздействието на този токсин върху човека не е изследвано задълбочено.

Аз обаче като родител съм ужасен и не искам учените да добият информацията на гърба на децата ни.

Опитът тихомълком да се приемат промени в закона за ГМО, с които да се разреши отглеждането на такива култури в България е ужасяващ. Редно е хората чието здраве и природни ресурси се застрашават, да бъдат пълно информирани за рисковете и тяхното мнение да бъде взето предвид при либерализирането на режима. Последните изследвания доказват, че ГМО съдържаща храна води до увеличаване на заболяванията от астма, алергии, репродуктивни проблеми и образуване на тумори, като особено засегнати са бременните и децата. Друг сериозен проблем е, че полените на ГМО културите опрашват и не ГМО растения от същото семейство, както култивирани така и диви видове, което води до неконтролируемо разпространение на новите гени в природата и тоталното замърсяване с ГМО на територията, с непредвидими последствия.

А ето и забраните от стария закон, които се отменят:
Раздел IV.

Забрани
Чл. 79. (*) (1) Забранява се освобождаването в околната среда и пускането на пазара на следните ГМО: тютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури.

(2) Министърът на земеделието и горите съгласувано с министъра на околната среда и водите допълва списъка по ал. 1 със заповед, която се обнародва в "Държавен вестник".

Чл. 80. Забранява се освобождаването на ГМО в териториите, включени в Националната екологична мрежа по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, както и в прилежащите им територии, обхващащи 30-километров пояс около тях.

Чл. 81. Забранява се освобождаването в околната среда и пускането на пазара на ГМО, съдържащи маркерни гени за антибиотична резистентност.

Чл. 82. Забранява се освобождаването на ГМО в околната среда и пускането на пазара на ГМО като продукти или съставка на продукти, за които е издаден отказ в държавите - членки на Европейския съюз".
« Последна редакция: Декември 22, 2009, 17:56:43 pm от Magnolia »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен radon

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 175
Re:ГМО - промяна в закона - важно, разпространявайте!
« Отговор #24 -: Януари 04, 2010, 19:38:06 pm »
Сега разбирате ли, защо складират семена в Норвегия? Тези семена  няма да са генно модифицирани.
« Последна редакция: Януари 06, 2010, 13:28:24 pm от radon »

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 258
Re:ГМО - промяна в закона - важно, разпространявайте!
« Отговор #25 -: Януари 05, 2010, 12:58:06 pm »
Моля подпишете петициите:

Петиция за забрана на царевичния хибрид MON810 в България

Петиция срещу промените в Закона за генетично модифицирани организми (ГМО)ПРОТЕСТ

НАСТОЯВАМЕ БЪЛГАРИЯ ДА ОСТАНЕ ЗОНА, СВОБОДНА ОТ ГЕНЕТИЧНО МОДИФИЦИРАНИ ОРГАНИЗМИ.

Дата и час: 13 януари 2010 г., 11.30 – 13.00 ч.

Място: До северния вход на Народното събрание, в западния край на градинката между Ректората на СУ „Св. Климент Охридски”, Националната художествена академия и Народното събрание – извън охраняемата зона на Народното събрание.

Цел: Гражданско присъствие до сградата на Народното събрание с настояване да не се приемат предвидените промени в Закона за генно-модифицираните организми (ГМО) и връчване на отворени писма и петиции. Срещи и разговори с депутати от Комисията по земеделие и гори и Комисията по околна среда и води, на северния вход на Парламента.

Организатори: Българска национална асоциация на потребителите

Съорганизатори: Инициативен комитет на родители и граждани регистрирани в портал BG-MAMMA, „Агролинк”, „За земята", Коалиция „За да остане природа в България”.
« Последна редакция: Януари 07, 2010, 03:16:15 am от Magnolia »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 333
Re:ГМО - промяна в закона - важно, разпространявайте!
« Отговор #26 -: Януари 09, 2010, 21:38:06 pm »
За богатите - биохрани; бедните ще дъвчат генномодифицирани

Идва ново бедствие, за което тепърва ще започнем да плащаме - генетично модифицираните продукти и храни.

На 20 ноември 2009г. на свое заседание Съвета на Европа по земеделие и рибарство при странно затишие взе решение да разреши вноса на територията на Съюза на храни, продукти и фуражи от генетично-модифицирана (ГМ) американска царевица. Под това решение сложи подписа си и българският министър на земеделието и горите Мирослав Найденов. Така вече е въпрос на време и процедури този ГМ фураж и други ГМ продукти, в които има царевица да бъдат на българския пазар. Разбира се, министърът каза и че ще се проведе вътрешен обществен дебат за ползите и вредите от ГМ храни, както го изисква законът за ГМО./генетично-модифицирани организми/, но това беше някак си между другото. Интересно как ще се проведе дебатът, когато медиите почти не обърнаха внимание на този въпрос и хората не разбраха, че се заражда нова изключително опасна ситуация, която ще касае все повече ежедневието им в следващите десетилетия.

Повечето българи не си дават сметка, че пазарът на храни се дели на три нива:

Първо ниво – конвенционално земеделие, което използва естествени нормално селекцонирани сортове. Фермерите прилагат естествени или химически торове, използват хербициди, реколтата им се влияе от природните дадености като: студ, жега, суша или наводнения, градушки и бури. Това земеделие е най- разпространеното в България, независимо че вече е на отмиране поради липсата на пазари, стимули и субсидии. В пшеницата ни почти няма глутен, защото почвите не се наторяват. Хлябът вече се прави от пшеница със белтъчно съдържание 18-19 на сто, което е под абсолютния минимум от 20 на сто за четвърто качество и така хлябът губи хранителните си качества. Производството на плодове и зеленчуци също драстично е намаляло. Нашите продукти са скъпи, а на пазарите ни има главно чужда стока от съседни страни, често внесена безмитно. Неизвестно е и какво е нейното качество, но поне се предполага, че има обичайните проблеми; повечето продукти са оранжерийни, други са доузрели по кораби и складове без слънце и почва, а остатъците в тях от хербициди и торове е по-високо, но все пак допустимо. С това сме свикнали и затова като прибавим към храненето си хранителни добавки с витамини, минерали и пречистващи вещества балансът някак си се получава. Свикнахме и с препълнените болници и с неясните обяснения, защо болестите и алергиите непрестанно се увеличават без видими причини.

По-лошото е, че идва ново бедствие, за което тепърва ще започнем да плащаме - генетично модифицираните продукти и храни. За тях не сме се и замисляли, защото те навлязаха в света преди около 15 години, а по-масово се разпространяват от 2004-2005г. Центровете за разработването и производството им са в САЩ, Канада, Латинска Америка и Китай. В Европа до този момент законите бяха силно рестриктивни по отношение на разрешителния режим за вноса и прозводството им и на практика официално тях ги няма. Единствените страни, които са позволили производство са Испания и Румъния.

Икономическата криза от 2008г. обаче промени нещата и натискът върху политиците, от една страна на земеделските производители, а от друга на коропорациите-производителки, най-накрая дадоха своя плод. Селските стопани в Европа започнаха да настояват за облекчен режим на вноса на много по-евтините ГМО. Нашите фермери също не закъсняха. На 19 ноември председателят на Асоцията на земеделските производители Ивайло Тодоров, след среща с представители на Съюза, също поиска облекчено законодателство спрямо ГМО. На следващия ден - 20 ноември се подписа и документът в Брюксел за разрешението на новия внос.

Генетично модифицираните продукти, храни и фуражи са много по-евтини. Затова и това земеделие се смята за една от алтернативите срещу световния глад /милиард и половина души в света страдат от тежко недохранване и глад/. ГМО, когато се произвеждат не изискват специални грижи. Издържливи са на валежи, суша, студ и жега. Изискват по-малко грижи; по-слабо наторяване, по-малко хербициди, растенията са по-едри, реколтите огромни. /въпреки, че има мнения, които опровергават тези твърдения и дори твърдят, че химията в края на краищата е повече/. Същото важи и са животните, които са подложени на такава обработка. Те се стимулират чрез генни манипулации да повишават продуктивността си . Примерно кравите дават по 50 л. мляко на ден, за сметка на краткия си живот от 3-4 години. Така ГМО изглеждат точно като мечта за земеделието, особено по време на криза.
В същото време се забравя и не се дискутира другата страна на монетата. Никой в света не е наясно със страничните и дълготрайните ефекти от тази есктремална земеделска революция, проведена в последните 15 години. Човечеството още се приспособява към ефектите на първата такава по-нежна революция, състояла се преди около 10.000 години. /бавното селекциониране на растения и животни/. Все още повечето от нас трудно усвояват огромните количества зърнени въглехидрати, които тя ни е стоварила, както и мазното месо, а какво остава за този нов процес, който се развива не с хилядолетия, а мълнееносно дори от гледна точка на един човешки живот, а камо ли на историята и еволюцията.

Има разлика между бавна и съобразена с природата селекция и кръстосване на животински видове от един или близки видове и екстремалното смесване на геноми, само заради някаква произволно избрана устойчивост. Бихте ли яли спокойно филийката си хляб, ако знаете, че в генома на пшеницата е вкарана част от ДНК на скорпион, за да може тя да издържа на слънце и суша. Същото ще се получи и ако ядем домат с част от гена на сьомга в ДНК информацията му, за да издържа при зреенето си на студено. Фуражът, с който вече ще се храни добитъка в Европа ще е точно от царевица, подложена на подобна модификация. И това е много евтино и следователно е за бедни хора и за бедни страни.

Никой не казва и още нещо много важно. Малко хора знаят, че манипулацията по преплитане на абсолютно несъвместима генетична информация / става въпрос за смесването на различни природни царства/ се извършва с помощта на вируси. Поради трудностите по преодоляване на естествените защити на организмите, чуждата генна група, която трябва да бъде вкарана в ДНК на клетката-приемник, се пренася дотам чрез вирус, наречен вектор. Вирусът, поради природата си успява да проникне. После точно този вектор избира къде да вкара новата информация, с която изкуствено е натоварен. Моля забележете, че това вече не е контролиран процес. Бъдещите взаимодействия с другите гени, които попадат в съседство или са свързани по един или друг начин с новата група, не са ясни. Самият вирус не се възпроизвежда, но променя генома на приемника. Получава се нов вид растение или животно. И тези растения и животни са обикновено по-устойчиви в някои отношения от предишните, както и от останалите, които са естествени. Представете си, ако новите организми влязат в другата част от природа, какво би се получило с нормалните видове /диви или селекционирани/. Процесът е неконтролируем. При растенията никой не може да гарантира накъде полените ще излетат от ветрове, бури, въздушни течения или поради работата на пчелите.

Процесът на ниво макроорганизъм, т.е на ниво планета започва да прилича на процеса на създаването на раковите клетки в нашите собствени организми. Известна е теорията, че повечето ракови заболявания, причинени от вируси се дължат на променения генома на завладяната клетка. Така тя от нормална става ракова. Последствията за организма, ако не овладее тези по-силни и доминантни клетки, е обикновено фатален. Какво би станало в бъдеще, след като изтървем контрола над новите организми и те се разпространят неконтрулируемо из природата. Как ли ще реагира планетата, а и какво ще случи с нас? Какво ще стане с биоразнообразието на Земята?

Някои от ГМО са силно устойчиви /резистентни/ към антибиотици и това естествено може да се придаде и на нас. От друга страна тази резистентност може да доведе до естествен отговор и в природата да се появят нови, по-вирулентни вируси и бактерии. Какво ще правим тогава ние, които сме толкова изнежени и слаби и с масово изявен имунен дефицит.
Въпреки това обаче никой не мисли, не се информира и не действа. Както обикновено решаваме нещата притиснати от обстоятелствата, алчността, комформизма, слагачеството и мързела си.
Абсоютно не се питаме имаме ли друг път. Никой не обръща внимание на био-земеделието. Всъщност този трети и най-нормален вид земеделие съществува, но е само за богатите. А те категорично не искат да се хранят с уж безвредните генно-модифицирани храни. Защо ли?

В био-земеделието се селектират много внимателно всички семена, като се използват само най-естествено устойчивите и приспособими към дадения климатичен район. Забранено е използването на химически торове и синтетични фитосанитарни препарати. Почвата, на която се засаждат био-продуктите е пречистена. На нея не са използвани торове и препарати поне 3 или дори 5 години. В такива ферми наоколо има естествени пасища, ливади, храсти, синори, които хармонично се редуват с овощните, зеленчукови и зърнени растения. Животните са на свободна паша. Всичко е естествено, така както го е създавал човекът в унисон със законите на природата няколко хилядолетия. Никой не опитва за два месеца да приспособи някакво растение или животно към условията на Антрактида или Сахара. Слънцето, дъждовете и естествените почви са природните им регулатори и никой не ги спира, защото те имат своята полезна функция. Това разбира се е скъпо, изисква се ръчен труд, много грижи, внимание и знания. То е само за богати!

Въпросът е какво ще ядат и те, ако след стотина години навсякъде генно-модифицираните растения са завзели площите? Не трябва да забравяме, че те са по-устойчиви. И дори някой от тях да нямат поколение и да не се размножават поради т.нар „терминаторни технологии”, които правят семената стерилни, с времето природата ще намери начин да ги адаптира и те ще се приспособят. Тогава какво ще оставим на внуците си. Защото всичко това още е в началото си, но след 10-20 или най-много 30 години ще е повсемесно. При изчерпващите се ресурси на планетата и промяната на климата, биотехнологиите ще заменят всичко естествено.

Същевременно на някои места, главно в най-богатите европейски страни се изграждат ферми за био-земеделие, като те са стумулирани финансово от държавата. Би могла да го направи и България, която има най-добрите естествени ресурси и традиции, но нещата тук никак не се случват. По мярката за Агроекология за периода 2007-2013г. България трябва да усвои 1.6 милиарда евро за био-земеделие. До този момента обаче, почти три години, сумите изплатени по проекти са нищожни и производителите, които успяват да ги получат се оплакват, че са само малка част от очакваното. Останалите кандидати, доколкото ги има не получават нищо. Проектите не се одобряват заради невероятно чиновническо тъпоумие, например заради изпуснат подпис на някоя страница или сгрешен код. Дори, когато го констатират не се обаждат, а си траят сякаш нищо не се е случило. Законодателството било такова. Нека тогава да признаем, че всички, включително и децата ще ядат генно-модифицирани храни или не сме чували, че всички сме в една лодка. Но по определение, чиновникът си е малоумен и мързелив. Иначе не би бил допуснат там или пък не би му било осигурено служебно издигане. За администрацията е по-лесно да разреши вноса на ГМО, а не да съдейства по проекти за био-земеделие.

Има и български фирми, които изнасят био-продукция за Германия, Швейцария и Франция със евро-сертификати за там, но такива им е невъзможно да получат тук. Да не говорим за неизползваните милиард и шестотин милиона евро.
В края на октомври в България беше и Пърси Шмайзер, канадският фермер, който получи алтернативна Нобелова награда в категорията „Отстояване правото на поминък”. Дадена му е заради победата му в съда срещу най-големия производителна на ГМ семена в света - мутинационалната компания „Монсанто”. Всъщност царевицата, която Европа позволи да се внася е също нейна. Пърси Шмайзер е противник на ГМО и битката му в съда е срещу замърсяването на неговите площи с продукти на Монсанто, за които те дори са имали наглостта да му искат обезщетение от 38 долара на хектар. Шмайзер печели делото и сега е един от символите на хората, които искат био-земеделие. Той предупреди българските си колеги, както и учени и общественици, че ГМО веднъж пуснати за отглеждане до 2-3 години превръщат всички околни култури в ГМО. Тогава БИО продуктите стават невъзможни за създаване.

Така сега ситуацията е такава, че България с подписа си в ЕС за възможността за доставки на ГМ царевица направи първата стъпка към уж урегулиране на неуправляеми процеси. Българските фермери притиснати от кризата поискаха облекчен режим, но от друга страна не алармират достатъчно активно за невъзможните чиновнически практики и престъпления относно био-продуктите. На 11 декември 2009г. ще се учреди Асоциация на биопроизводителите, която може би за разлика от Асоциацията на земеделските производители ще иска по-облекчен режим не за ГМО, а за създаване на екологично земеделие, за което България има естествените дадености.

Иначе ще внасяме еко продукти от Германия, Швейцария и даже от Парагвай и ще ги плащаме на цени, които са около десет пъти по скъпи от аналозите им от конвенционалното земеделие. Но логично те са само за богати!
Иначе при по-бедните ще оцелеят само тези, които издържат на химикали, стимуланти, консерванти, ниско качество, генно модифициране и препрограмиране. Явно става въпрос за изграждане на друго човечество и то ще се появи доста скоростно, само след около 30 - 50 години. Въпросът е дали здравните каси ще издържат и колко ще преживеят към новия човешки вид!

Силва Дончева
http://frognews.bg/news_17829/Za_bogatite_-_biohrani_bednite_shte_davchat_gennomodifitsirani/

Неактивен kossev

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 193
 • http://www.pristabg.com/
Re:ГМО - промяна в закона - важно, разпространявайте!
« Отговор #27 -: Януари 13, 2010, 18:25:57 pm »
Задават се генно модифицирани зърно и грозде

От досегашния Закон за генетично модифицираните организми отпадат текстовете, които забраняват освобождаването в околната среда и пускането на пазара на генно модифицирани тютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури.

Това приеха на първо четене депутатите с 89 гласа "за", 36 - "против" при гласуването на изменения на закона, предаде БТА. След това депутатите удължиха и срока за въвеждане на промени между първо и второ четене с 21 дни.

Законопроектът цели да се постигне пълно съответствие на нашето с европейското законодателство, отбелязаха от трите парламентарни комисии, разглеждали промените.

От Коалиция за България, Синята коалиция и ДПС обаче не одобриха отпадането на досегашния текст, като изтъкнаха, че той не защитава националните интереси.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова отговори на критиките, като заяви, че освобождаването в околната среда и пускането на пазара във всеки един случай ще става след министерско одобрение и след консултация с 15 хабилитирани учени.
Случай по случай ще се разглежда освобождаването и пускането на пазара, уточни министърът. Тя подчерта, че измененията са свързани с хармонизирането на законодателството ни със съответствие с определените европейски директиви. Тревогите на хората, че от утре ще приемат неконтролирано модифицирани храни, е неоснователно, каза още тя.

Извънредно сложна и трудна ще стане процедурата генномодифициран продукт да се пусне на пазара или в околната среда. Ще се прилага максимално принципа на предпазливостта, каза по-рано заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева пред сградата на парламента, където граждани протестираха против предвижданите изменения в закона. Десетки граждани се събраха в градинката до Народното събрание с плакати и викове "Не щем ГМО!".

В законопроекта ще се запазят текстовете за пълна забрана на генномодифицирани организми в зоните от НАТУРА и в буферна зона около тях, увери Манева. Ще бъде забранено пускане в околната среда на ГМО в съседство на площи, на които се отглеждат селскостопански продукти по биологичен начин. Ако министрите на околната среда и водите и на земеделието и храните разрешат да се пуска на пазара и околната среда такъв организъм, това ще стане само с решение на парламента.

Председателят на Земеделската комисия в НС Десислава Танева заяви пред протестиращите, че според сегашните промени, за да бъде одобрено искане за пускане на пазара на определен такъв продукт, трябва да има становище от комисия от 15 учени хабилитирани лица, обществено обсъждане, уведомление до ЕК и всички държави - членки на ЕС и становище от тях по въпроса.

Ще се направят и изменения, според които министърът няма да може да вземе решение за пускането на пазара на определен вид ГМО, ако има отрицателно становище на комисията от 15-те хабилитирани лица.
"По-утежнен режим от това сигурно няма нито едно национално законодателство в рамките на ЕС", изтъкна Танева.
http://dnes.dir.bg/2010/01/13/news5688183.html

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 666
 • In Lies We Trust...
Re:ГМО - промяна в закона - важно, разпространявайте!
« Отговор #28 -: Януари 13, 2010, 22:52:01 pm »
ИЗСЛЕДВАНЕ НА ГЕНЕТИЧНО МОДИФИЦИРАНИ ХРАНИ В БЪЛГАРИЯ В ПЕРИОДА 2004-2009 г.

http://www.sriokoz.com/documents/temi/hrani/Internet%20GMO%20food_sept_09.htm

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 258
Re:ГМО - промяна в закона - важно, разпространявайте!
« Отговор #29 -: Януари 14, 2010, 10:28:15 am »
Евдокия Манева- най- върлият застъпник на ГМО в България( Колко ли кинти прибра от Монсанто?) в предаването "Тази сутрин" по темата нa 12.01.2010:
http://www.vbox7.com/play:6c70e873

Вчера промените в закона минаха на първо четене,
въпреки

протеста.

Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27