Автор Тема: Вторият в Европа резерват за водни кончета е у нас  (Прочетена 5637 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 798
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
След Англия, България е втората страна в Европа, която създаде свой резерват за водни кончета. Тази практика е най-популярна в Япония, където ефирните лекокрили насекоми са на особена почит. Създател на резервата край с. Дебелт, близо до Бургаското езеро /югоизточна България/ е Сдружението “Зелена България”. По негова идея, подкрепена от Фондация Биоразнообразие, 2005 г. бе обявена за Година на водните кончета в България.

Все още малцина знаят, че водното конче се храни с комари.

“Тяхното място в природата е много специфично, казва един от най-добрите познавачи на водните кончета у нас - Милен Маринов. Те са междинно звено хищници от групата на безгръбначните: от една страна те изяждат по-дребните от тях насекоми, а от друга - самите те са важна хранителна база за мигриращите птици.”

Светът на водните кончета у нас все още не е добре изследван, макар да са известни 68 вида от тях. Според г-н Маринов твърде вероятно е техният истински брой да се окаже поне 75 вида. А това е забележително разнообразие като се има предвид, че в цяла Европа са регистрирани общо 130 вида водни кончета. Какво е обяснението?

“В България водни кончета се срещат буквално от морското равнище до високите части на планините - казва Милен. - На 2453 м надморска височина в Пирин бе намерено водно конче в района под Темното езеро. Това, което го няма в другите страни на Европа и предопределя голямото богатство на водни кончета у нас е съчетанието от твърде разнообразен релеф и климат, а оттам – различни по природни дадености водоеми, някои от които все още са почти недокоснати от човешка ръка. Особено интересна е обаче река Дунав, добавя експертът. Макар и доста замърсена тя все още е дом на един рядък вид водно конче Гомфус Флавипес /Gomphus Flavipes/, което се среща само в реките Дунав, Марица и Струма.”

В изкуствено създадения преди година резерват на водни кончета край с. Дебелт, близо до Бургаските езера, които са пристан за мигриращите птици, засега се въдят 5-6 вида водни кончета. “Първите заселници са главно видове, които живеят във вода с не много силно течение и обичат осветени участъци, защото все още растителността там не се е развила напълно. Най-интересният за мен вид в резервата се нарича Ценогрион орнатум, /Coenogrion ornatum/ представител на източно-средиземноморска група водни кончета, който не е много разпространен у нас. Той обича много слабо течение на водата и водната повърхност, изцяло обрасла с растителност. Затова обикновено живее в долните течения на реките. Цветът на тялото му е син, с леки черни щрихи, но поради дребните му размери и не може да се забележи лесно. Но в резервата може да се открие друг, значително по-едър вид. Той е изрисуван върху табелата, която показва къде е резерватът. Това е видът Ортетрум брунеи /Orthetrum brunneum/ – също с красиво, ярко синьо тяло.”

През 1999 г. Милен Маринов открива в Родопа планина нов за науката вид водно конче, наречен Соматохлора боризи /Somatochlora borisi/.
“В момента за него се знае, че е разпространен в Източните Родопи – и в българската и в гръцката им част. Среща се и в две реки по българското Черноморие – Велека и Ропотамо - и в една река в Турция. Но никъде другаде по света няма данни за неговото разпространение. Ще ги съзрете в много сенчести и топли места в долните течения на реките, т.е. на места които напомнят тропиците. Все още не е известно как изглежда неговата ларва, в какви места от реката обича да живее. Няма данни и как протича предлюбовния период - дали мъжкият защитава територия или не, къде изчакват своите партньорки и т.н. Това водно конче може да се наблюдава само от средата на май до средата на юни.”

16.09.2005

Източник
« Последна редакция: Ноември 22, 2009, 12:55:36 pm от Mirotvorec »
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 798
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Re:Вторият в Европа резерват за водни кончета е у нас
« Отговор #1 -: Ноември 22, 2009, 13:01:58 pm »
Това Водно конче си няма българско име. Латинското му е Cordulegaster boltoni.
Ясно се вижда копулация между мъжки и женски индивид. Тази “поза” е изключително показателна. Защо? Водните кончета са най-древните рецентни (доживели до днес) животински видове. Те са на възрастта на динозаврите. Били са царете на въздуха през Юра.
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен Бяла сова

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 1
Re:Вторият в Европа резерват за водни кончета е у нас
« Отговор #2 -: Ноември 22, 2009, 14:22:50 pm »
Резерватът за водни кончета до Дебелт не е резерват по смисъла на Закона за защитените територии в България. Той е частна земя, превърната в резерват в обществена полза. Биологичното разнообразие се увеличава всяка година. Тази година видовете кончета достигнаха до 19 бр. Освен тях до границите му има черен щъркел,лисица, двойка видри, бели лебеди и по-честите обитатели- див заек, бял щъркел, мишелови, вранови, сива и бяла чапла, воден плъх и др. И тритони, и змии, и жаби  ;) Чудно местенце е.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27