Автор Тема: Нация от овце създава правителства от вълци  (Прочетена 2060 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен insomnia1304

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 2 314
Нация от овце създава правителства от вълци

Webcafe.bg, По NY TimesПрезидентът на САЩ Барак Обама прие оставката на генерал Стенли Маккристъл от поста командващ силите на САЩ и НАТО в Афганистан и назначи на негово място генерал Дейвид Петреъс.

В изявление в Розовата градина на Белия дом Обама нарече решението си правилна стъпка от гледна точка на националната сигурност на САЩ, макар да призна, че приема оставката с голямо съжаление, съобщи Асошиейтед прес.

Причината: ген. Маккристъл си позволи да критикува публично политиката на Белия дом за Афганистан, след което разпространи извинението си.

Форумът на известния със симпатиите си към Демократическата партия "Ню Йорк Таймс" изригна след новината от две изречения за оставката на генерала. След като коментарите - от "Осанна" до "Разпни го" за Президент и Генерал надминаха 1700, от онлайн екипа съобщиха, че повече не се приемат. Ето и някои от тях:

Ralph Adam Fine, Wisconsin: Нуждаем се от генерали, които не се боят да говорят - за съжаление историята на гражданския контрол (без разногласия) над военните е катастрофална: Труман и Макартър (Президентът Хари Труман уволни ген. Макартър по време на Корейската война - бел.р.); Джонсън и Макнамара, лъжещи пред Конгреса и американския народ; и естествено, вечно съгласните с Буш-младши, които му позволиха да ни вкара в две ужасни и безкрайни войни.

За съжаление медиите като цяло са съучастници в това, тъй като са ужасно повърхностни. Както отбелязва Едуард Мъроу, "нация от овце поражда правителство от вълци." За съжаление, така наречените "кучета-пазачи" спят.

Luis: Проява на малодушие от Обама би било той да не разжалва незабавно Маккристъл. Човек с толкова лоша преценка не би трябвало да командва американски войски на каквото и да е ниво, особено пък като върховен командир. Дайте на Маккристъл работа на бюро в някое затънтено място без контакт с масовата публика, работа, която ще му припормя как функционира системата на командване в армията.

GYoung, St. Louis: Това ни разкрива повече за проблемите с военните ни сили в Афганистан, отколкото за гражданските лица, за които те говорят. Което не е добре за бойния дух на момчетата, които вършат същинската мръсна работа.

ST, NYC
: Без значение от извинението му, очевидно е, че разцеплението е налице. Сега нещата отиват от лошо към по-лошо. Страната не желае да бъде във война. Генералът и много други са несъгласни с президента. И може би не си заслужава да губим милиони долари на ден, за да разпространяваме "евангелието" на демокрацията - или поне това е оправданието, което винаги се употребява. Имаме нужда от освежаващата политика на изолационизъм.

Robert, Brattleboro,Vt: Военните генерали са едни от най-компетентните хора сред нас. Огромното мнозинство от тях са повишени в чин заради способностите им, не чрез политически маневри. При всички случаи тези коментари са били направени неофициално и не биха били отпечатани от отговорни журналисти. Но тези забележки дават представа как нашите военни се отнасят към "клоуните" в Белия дом. "Мътните ви взели", наистина.

Anupam, CT: Генерал Маккристъл има нужда от разтърсване, за да се освести. Поведението му към избираеми служебни лица и друг висши административни кадри е оскърбление за  американците. Американското общество демократично избра президента Обама, вицепрезидента Байдън и други, които на свой ред назначиха много от висшите  административни служители.

Публичните коментари на генерала са обида за  американското общество. Ние, американците, и нашият президент и други държавни  служители публично винаги признаваме войските и службата им за нацията, всеки  ден, и така и трябва да бъде. Но надменните и груби коментари на генерала са опасни за демокрацията и демократичните ни принципи.

GB, NC
: Вие сериозно ли? Шефовете не могат да преглътнат подчинените им да говорят за тях? Вашингтон, събудете се - ако не сте получили посланието, че гласувахме за промяна (знаковото послание и дума от предизборната кампания на Барак Обама - бел.р.).

Продължаването на две войни, запонати от друга администрация, които ни закопават по-дълбоко в дългове и водят до нови загуби на животи, не е промяна. И като говорим за това, каква е разликата между Ирак/Афганистан и Виетнам? Само военният състав. Така че, ако военните и американският народ се уморяват от войни, които не могат да бъдат спечелени, те са в правото си.

Gardenia, St. Louis[/b]: Е, Маккристъл няма реални разлики с Обама по отношение на политиката, но изпитва потребност да зашлеви президента, вицепрезидента и посланика (на САЩ - бел.р.) в Афганистан. Какъв би могъл да бъде източникът на безпрецедентното презрение на Маккристъл към неговия главнокомандващ? Републиканската политика, нищо повече...

Вместо прелом във военните действия - оставка

Оставката-уволнение на ген. Маккристъл идва в тежък момент за силите на САЩ и НАТО в Афганистан. Предвиждаше се тази година да е преломна за войната, която се води без особен успех вече девета година. Именно заради това и САЩ и съюзниците от НАТО изпратиха исканите от ген. Маккристъл допълнителни военни подкрепления - 30 000 от САЩ и общо 7000 от страните-съюзници в НАТО и извън НАТО, за да се постигне най-сетне превес над талибаните.

В началото на юни стана ясно, че разходите за войната в Афганистан, започнала през октомври 2001 г., и в Ирак - през март 2003 г., са превишили разходите за всички останали военни действия, водени от САЩ след Втората световна война.

Анализатори от Изследователската служба на Конгреса изчислиха, че участието във Втората световна война е струвало на САЩ по цени от 2008 г. 4.1 трилиона долара, Виетнамската война - $686 милиарда, войната на Корейския полуостров - 320 милиарда, и Първата световна война - $253 млрд.

За финансовата 2011 г., която започва на 1 октомври 2010, Пентагонът иска за Афганистан 117 милиарда и за Ирак - 46 милиарда долара.  

В началото на февруари в Афганистан започна офанзива - операция "Мущарак" ("Заедно"), която анализаторите определиха като тест за новата стратегия за Афганистан на американския президент Барак Обама. Тя предвижда да бъде установен контрол над районите, управлявани от талибаните, до края на годината.

В операцията участваха 15 000 военнослужещи от силите на НАТО, включително 4000 американски морски пехотинци, и 1500 от афганистанската армия, но беше отчетен не особено голям успех. Стратегията на Белия дом за Афганистан предвижда към средата на 2011 г. да започне поетапно изтегляне на войските от азиатската страна.
http://webcafe.bg/id_1977360090_Natsiya_ot_ovtse_sazdava_pravitelstva_ot_valtsi
http://webcafe.bg/section/id_1_Nachalo

Неактивен insomnia1304

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 2 314
Re:Нация от овце създава правителства от вълци
« Отговор #1 -: Юни 24, 2010, 23:29:33 pm »
Обама: Думите на генерала подкопават гражданския контрол

Президентът Барак Обама заяви, че думите на генерала за сп. "Ролинг стоун" подкопават гражданския контрол над американските военни. Обама припомни, че мисията в Афганистан изисква единство в усилията, полагани там, и промяната в командването е от жизнено важно значение. Обама обаче подчерта, че промяната е персонална, а не в стратегията.

Президентът призова Сената да утвърди възможно най-скоро генерал Дейвид Петреъс на мястото на ген. Маккристъл. Генерал Петреъс - като шеф на американското Централно командване, е началник на генерал Маккристъл, припомня Асошиейтед прес. Петреъс контролира операциите в Близкия изток, Ирак и Афганистан.

От своя страна генерал Стенли Маккристъл заяви, че е подал оставка от поста си в името на успеха на мисията в Афганистан, където битката се води от 2001-а насам.

В изявлението си Маккристъл подчерта, че подкрепя силно стратегията на Барак Обама и ще продължава да е дълбоко обвързан и съпричастен с мисията на коалиционните сили в Афганистан, на страните партньори на САЩ в афганистанската мисия и с мисията на самия народ на Афганистан.

Афганистанският президент Хамид Карзай заяви, че се е надявал на друг резултат, но уважава решението на американския си колега Барак Обама да отстрани ген. Стенли Маккристъл, съобщи говорител на Карзай.

"След като това е вътрешнополитическо решение на американското правителство, ние го уважаваме. Неговият заместник ген. Дейвид Петреъс е човек, който познава Афганистан, който познава региона и е опитен генерал", каза говорителят на Хамид Карзай Уахид Омар. "Очакваме с нетърпение да започнем да работим с него", допълни той.


Без повратна точка войната губи подкрепа

Предвижда се изтеглянето от Афганистан да стане към средата на 2011 г., след като многонационалните войски предадат грижите за сигурността на афганистанските сили. Това предвижда стратегията на Барак Обама и екипът му за Афганистан.

Според някои анализатори графикът има за цел да упражни натиск върху правителството на президента Хамид Карзай, за да поеме по-голяма отговорност за управлението и сигурността. Други обаче смятат, че графикът е чисто дефинитивен, тъй като в страните от НАТО - и в Афганистан, расте недоволството срещу войната заради нарастващия брой жертви - и сред военните, но особено сред цивилното население.

Проучванията показват, че около половината от гражданите на САЩ и близо 2/3 от британците са против войната в Афганистан. В други страни от НАТО подкрепата също намалява, като Холандия и Канада вече определят съответно 2010 и 2011 г. като дати за своето изтегляне. 62% от германските граждани искат военния контингент на страната да бъде изтеглен от Афганистан.

Хамид Карзай пък критикува намеренията на Обама да изведе американските войски от Афганистан в обозримо бъдеще. По думите му в близките пет-десет години Афганистан едва ли ще има толкова голяма и добре обучена армия и сили на реда, за да е в състояние да поеме в свои ръце контрола на страната.

http://webcafe.bg/id_1977360090_Natsiya_ot_ovtse_sazdava_pravitelstva_ot_valtsi


 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27