Автор Тема: Инфразвуковото оръжие - мит или реалност?  (Прочетена 2507 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

coroviev

  • Гост
Инфразвуково оръжие - мит или реалност

Статията е от бр. 6/2005 г. на сп. "Командос"

Опитите да се създаде инфразвуково оръжие започват още по времето на ВСВ, те продължават и днес. Известно е, че определени звукови честоти предизвикват у хората чувство на страх и паника, други - спират сърцето. Честотата между 7 и 8 херца е много опасна. Теоретично такъв, достатъчно мощен, звук може да разкъса всички вътрешни органи. Седем херца е и средната честота на алфа-ритмите на мозъка. Някои специалисти предполагат, че такъв инфразвук може да предизвика епилептични припадъци. Но засега експериментите дават противоречиви резултати. Така или иначе има предпоставки за създаването на звуково оръжие.
Любителите на сърфирането в Интернет могат да открият по сайтовете описанието на специален прибор, който с помоща на подбрани инфразвукови честоти може да стимулира у хората животинските рефлекси, сексуалността, да ги накара да забравят условностите. Около този електронен наркотик има много митове - примерно, че апаратът не само води до бурни оргии, но и може да предизвика и убийства. Доказателства за това няма. Както все още няма доказателство за инфразвуково оръжие, което разрушава зданията на огромните площади.

Първите реални опити да се създаде подобен род оръжие са направили немците по време на ВСВ. През 1940 г. те смятали да подхвърлят на англичаните специални плочи със записи на популярни певци, но с добавка на инфразвук. Целта на задачата била да предизвикат страх, паника, психологически разстройства у слушателите. Германските стратези пропуснали факта, че в онези години никой инструмент не можел да възпроизведе тези честоти. Малко по-успешни са опитите на нацистките учени върху въздействието на инфразвука върху предметите. Австрийският изследовател д-р Ципермайер създал "Ураганно оръдие", което трябвало да предизвика вихрушка за сметка на взривовете в специална камера за горене и да насочи ударните вълни през специални накрайници. Целта на тези вихрушки била да уцелва самолети. Експериментите с малки образци звуково оръжие разрушавали дъски на разстояние около 200 метра.
През април 1945 г. съюзниците открили в Хилерслебен чудовищна установка. Възможно е неуспелият проект на немците да е накарал американците да направят собствени изследвания в тази област. САЩ са имали и други мотиви. През 60-те години НАСА извършила много опити. Необходимо било да се провери как влияе на астронавтите нискочестотното бучене на ракетния двигател. Оказало се, че ниските звукови честоти (почти от нула до 100 херца) при сила на звука 155 дБ предизвикали колебания в гръдния кош, които нарушили дишането, предизвикали главоболие и кашлица и изкривяване на визуалното възприемане. Последвалите изследвания показали, че честота 19 херца - резонанса за очните ябълки, може да разстрои зрението и да предизвика видения и фантоми.
Така инженер Вик Тенди от Ковънтри шашва колегите си с призраци в своята лаборатория. Гостите му имали видения, които излъчвали сив блясък, в същото време те усещали и страх. Този ефект бил предизвикан от звуков излъчвател, настроен на 18,9 херца. Инфразвукът въздействал не само на зрението, но и на психиката, водел до изправяне на космите по кожата и усещане за студ.

Инфразвук можел да се получи в старите замъци, като се генерира от коридорите и прозорците, ако някои параметри съвпаднат с нужния образ. Учените смятат също, че естествения инфразвук може да стимулира агресията и да усили хаоса. Така може да се обясни нарастването на психозите и лудостта в някои райони с естествени явления (като Мистрал в долината на Рона) или Сироко (в Сахара). Ветровете също могат да бъдат източник на инфразвук. Тук може да се припомни и инфразвуковата хипотеза за Бермудския триъгълник, според която вълните генерирали инфразвук, който подлудил екипажа и дори довел до смъртта на много хора, всичко това довело до гибелта на неуправляемия съд и раждането на легендата за "летящия холандец". Всичко това не означава, че е лесно да се създаде инфразвуково оръжие. Нискочестотните звукови вълни бързо се разсейват в пространството, бързо губят енергията си, затова е трудно да се насочват към нужното място.
Има съобщение за създаването на звукови оръжия и свеобразни "лазери". Но при тях става дума или за ултразвук или за чуваеми честоти. Неотдавна учени предположиха, че тигрите използват 18-херцов рев преди нападението, което зашеметява жертвата. Съблазънта да се повтори природният патент в метала е много голяма, затова инженерите няма да се откажат от опитите, въпреки провалите в миналото.
« Последна редакция: Март 02, 2006, 22:34:30 pm от Horus »

Неактивен AU

  • Пишещ
  • ***
  • Публикации: 860
Отг: Инфразвуковото оръжие - мит или реалност?
« Отговор #1 -: Май 05, 2006, 09:37:29 am »

  блгодаря ,. доста интересно ,. :-*

   ЕЗК   

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27