Автор Тема: "Кажете не на психологията" (Майкъл Царион)  (Прочетена 1215 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен HomerCat

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 373
 • Vертикална Zеница и злобна душица...
Кажете не на психологията

Майкъл Царион
Източник:
http://www.dragonmother.org/say-no-to-psychology.html

(*) С това в текста означавам моя бележка.
Слагам този превод тук,защото езотерика,която пренебрегва психологията е екзотерична суета и гонение на вятъра(според мен).
Вниманието ми към Царион бе привлечено от темата на Glasberg „Тирания,Калвинизъм и Бихейвиоризъм и...Суверенитет“.
Оказа се,че Царион пише по теми,които и мен ме интересуват.
Дали някой читател би се заинтересувал от тази конкретно статия - нека научи отговора сега.
*****

„Хората ще направят всичко, колкото и да е абсурдно, за да не се изправят пред собствените си души.“ - Карл Юнг

Интересът ни към психологията и психоанализата никога не е бил дълбок и искрен.
От 30-те години насам психоанализата е болезнено място за повечето хора и за повечето научно мислещи интелектуалци. Науката не иска да се занимава с това, предпочита да остане отговорник за човешкото развитие. Процесът трябва да продължи по безпристрастен и неемоционален начин, да остане обективен, екстернализиран и материалистичен. Успехът и способността му зависят от това да не гледаме вътре в себе си.

И ние сме твърде щастливи да услужим. Ние не сме ни най-малко заинтересовани от интроспекция и самоанализ и никога няма да бъдем.
В това отношение както учените, така и масите могат да бъдат спокойни. Те няма за какво да се притесняват. Учените могат да продължат да лъскат реалността и да изграждат своите утопични визии без особено противопоставяне.
Психологът Ерих Фром (на снимката) твърди, че въпреки че в миналото хората са били роби, в бъдеще те непременно ще станат роботи. Причината е в тяхната основна патологична антипатия към свободата и индивидуалността. Политическите системи и платформи съществуват само за да могат дехуманизираните маси колективно да гласуват за следващия поробител, който да им присъди вериги от злато вместо желязо. Тези, които преподават принципите на истинската свобода, са разкъсани на парчета.

По време на и след Фройд възникнаха много приети школи по психология. Имахме Адлер, Юнг, Ранк и други школи, водени от Райх, Роджърс. Съливан, Хорни, Клайн, Рейк, Хилман, Лейнг,Бранден и т.н.
С течение на времето обаче,академичните среди премахнаха фройдисткиte и неофройдистки модели, като вместо това се съгласиха на по-утилитарна „клинична психология“, която третира психичните заболявания като друго физическо заболяване. Следователно, психоанализата е заменена от нео-бихейвиоризъм и Big Pharma. Един психиатър просто се консултира с неговия удобен Наръчник за Психични Разстройства, решава какво не е наред с главата ви и предписва подходящото одобрено от държавата лекарство, за да го поправи. Всичко се прави с вашето съгласие.Another smiling-depressive stalks the night.Няма за какво да се притеснявате.

„Днес психологията рядко вдъхновява. Материализмът и цифрите затъмниха погледа към вътрешното. Когнитивно-бихевиоризмът и невронауката доминират в пейзажа - равнини, където субектите се определят количествено, терапиите се определят икономически и се дават хапчета, преди някой да попита „какво не е наред?“ Функционалността царува. Няма място за мечтата, по-малко за смисъла и малко за въображението. Повечето теоретици са изоставили дълбоките перспективи на Фройд и Юнг, мислители, чиито творби непрекъснато разпалват дискурса в хуманитарните науки и остават опори на популярното търсене на душата.“ - проф. Глен Слейтър (Pacifica Graduate Institute)
 
Последната книга на Фройд „Цивилизация и нейното недоволство“ (1929) се бори с въпроса дали цивилизацията си струва или не.
Как е възникнала и защо? Какви биоенергийни ресурси са необходими, за да се предотврати бавното ѝ израждане? Разместено и сублимирано ли е либидото и ако да, защо? Дали просто си губим времето с елементите и структурите на цивилизацията (Принципът на реалността), за да се отвлечем от вътрешното състояние на разпад? И въпреки нашата психофобия и самоизмама, нашият свят неизбежно ли отразява вътрешния ни апартейд(разделение)? И ако е така,това крайната спирка на цивилизацията ли е?

Очевидно цивилизацията зависи от научния прогрес. Но какво е наука? Откъде дойде? Защо съществува? Наистина ли е решението на всички проблеми?
Отговорът може да се крие във фундаментална, но силно противоречива предпоставка на фройдистката психология, която твърди, че всеки елемент и аспект на цивилизацията - особено такава,каквато я познаваме в съвременността - е малко повече от резултата от нашата нужда да се занимаваме с едно или друго,за да се разсейваме и избягваме самоанализа и психологическото съзряване.

Образцовите изследвания на Имануел Великовски(*) и Джулиан Джейнс помагат да се обясни затрудненото положение. Според тяхната работа хората са травмирани, но съзнанието, както го преживяваме, няма намерение да се сблъсква с вътрешните си рани. Изцелението изисква преразглеждане на травмата и съзнанието е решило да не прави такова нещо. Умът се е разцепил по средата, за да се увери, че може да изхвърли травматични спомени в кофата за боклук на така нареченото „несъзнавано“.
Що се отнася до егото, няма нужда да се изправяме срещу това потиснато съдържание, запазено в Десния мозък. Най-добре да продължите с по-важни въпроси, като напредък, технологии, религия и пазаруване.


(*) И за Великовски научих от тема на Гласберг,но ако бях по-внимателен читател тук,във Форума,щях да науча доста по рано:
https://forum.xnetbg.net/index.php?topic=5416.msg121184#msg121184

Отговор #31.Като превъртите надолу,под Доказателства и факти.
От Уикипедия  може да се придобие начална представа за неговите концепции.Книга за Великовски,която намерих на български,но в неелектронен формат:
https://www.book.store.bg/p96939/eretikyt-velikovski-leyrd-skrantyn.html

За да се скрие от себе си, умът е усъвършенствал изкуството на разсейването. В действителност, след появата на психоанализата, която отстояваше интроспекцията, социалните и битовите разсейвания се умножиха до втръсване. Реактивно сме изпълнили живота и света си с неща, които трябва да направим, проекти, които да преследваме, каузи за шампиони, екипи за подкрепа,несправедливости,
с които да се борим, дракони за убиване, планини за изкачване, небеса за постигане и деца за раждане.
Имаме многобройни пъзели, които трябва да решим и флавоблъсканици, които да разбием. Поверителността и тишината да бъдат проклети.
Усъвършенствахме психологическите средства, чрез които крием истината от себе си. Използвахме чудесно разделянето, потискането и дисоциацията, които, както каза Арно Груен, вече не са патологии, а нови норми.
Всичко се свежда до умишлено предателство на Аза(Себе-то / Self).

Под елипсата с Фройд:
Фройд може да е бил провидец, защото не е искал книгите и произведенията му да бъдат публикувани и обсъждани в Америка.
След като веднъж посети страната, той осъзна, че психоанализата няма да бъде приета. Неговите идеи първоначално се популяризират в Щатите от неговия колега и биограф Ърнест Джоунс. https://unslaved.com/episode-23-conspiracy-freud/

Дузината или приблизително толкова ранни новаторски холивудски филми, занимаващи се с психологически теми, бяха провал на касите. Въпреки че продуцентите и режисьорите бяха достатъчно хитри, за да подберат топ звездите на деня, американската публика от 50-те и 60-те години не беше впечатлена.Зрителите излизаха от кината недоволни и мълчаливи, много намусени.Те не бяха свикнали да виждат любимите си екранни идоли измъчени от тъмни мисли, недоброжелателни желания и „комплекси“.
Изцяло американският герой не трябва да има психологически проблеми. Ако нещо го възпира, то може да бъде застреляно, бомбардирано или изблъскано от пътя. Мъжът с бялата шапка винаги минава през всичко и взема момичето.
Разбира се,когато вещите сценаристи и режисьори осъзнаха какво става,те смениха тактиката си.В резултат на това получихме „Психо“ и хората се юрваха да се редят на опашки,за да го гледат.Режисьорът Алфред Хичкок скоро осъзна грешките си. Американската общественост не искаше „Марни“, а „Психо“. Вземете психологията, стига тя да се отнася до ума и поведението на маниакален воайор и секс убиец. Няма проблем ... грабвайте пуканките.

Картинка: плакат на „Марни“.
Изключителният филм на Алфред Хичкок „Марни“ се занимава интелигентно с матрофобията(*), самоомразата и женската психология. Този и другите му психологически нюансирани филми обаче,първоначално бяха непопулярни провали, докато неговият трилър „Psycho“, базиран на живота на серийния убиец Ед Гейн - беше световен блокбъстър. Това доказателство за отричаща култура ли е?
(*) matrophobia - страх (предполагам най-вече при жените) да не станеш като майка си.

Публиката получи своето. Но поне филмовата индустрия се опита. Това е главно защото много от най-добрите холивудски сценаристи и режисьори след войната - като Фриц Ланг, Ерих фон Строхайм, Йозеф фон Щернберг, Карл Фройнд и други - са от Австрия, домът на психоанализата.
Хичкок бе британец, но също така и очарован от темата за психоанализата, като посвещава открито филма си "Заклинание" на Фройд. Подобно на няколко други режисьори, той имаше големи надежди да използва киното, за да промени света към по-добро. Не мисля, че някой от тях е бил подготвен за негативната реакция. Няколкото майсторски психологически  филма на Хичкок - „Марни“, „Сянка на съмнение“, „Заклинание“ и „Вертиго“, бяха непопулярни катастрофи. Палци надолу!
Звезди като Бет Дейвис, Джоан Кроуфорд, Ингрид Бергман, Джийн Бенет, Барбара Стануик, Пол Хенрейд, Монтгомъри Клифт, Шон Конъри и дори Мерилин Монро - заинтригувани или задължени на психотерапията - направиха всичко възможно да популяризират темата и да я направят приятна за света, но без резултат. Търсенето беше на ярки мюзикъли, нежни любовни сцени, преследвания с автомобили и все по-ужасяващи продължения на Psycho, под формата на The Sadist, Hitchhiker, The Boston Strangler, Texas Chainsaw Massacre, Петък 13, Хелоуин, Нощ на живите мъртви , и подобна кървава тарифа. Те излизат от конвейера и до днес.


"Една голяма шахматна игра се играе върху целия свят...",("Алиса в Огледалния свят")

Неактивен HomerCat

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 373
 • Vертикална Zеница и злобна душица...
Re: "Кажете не на психологията" (Майкъл Царион)
« Отговор #1 -: Октомври 30, 2020, 23:00:48 pm »
Черно бяла снимка,предполагам от филма на Кокто,за който пише под нея:
За щастие, в Европа филмите с психологическа тематика бяха на мода, поне за известно време. Някои режисьори, като Жан Кокто, не се страхуваха да изследват дълбоко лабиринтите на човешката психика и да предават дълбоки истини за съзнанието чрез сюрреалистични шедьоври като „Орфей“ (1950). За повечето съвременни зрители филми от този вид са неразбираеми.Няма преследвания с коли, любовни сцени,юмруци и щастливи краища.

Но какво да кажем за психологията, която имаме? Не помага ли на хората? Е, както често изтъква психоаналитикът Карън Хорни, повечето хора в терапия продължават актовете на самоизмама,които често заблуждават терапевтите. Всъщност тези действия,казва тя, са измислени да го направят.Това означава, че в много случаи досадните прекъсвания на терапията от страна на клиента се произвеждат от егото му, за да се прикрият реални проблеми, които не трябва да бъдат разкривани и разглеждани.

И така,типичната,скъпо струваща терапия се равнява на това,клиентът и терапевтът да летят из стаята, преследвайки фантоми и химери. След като определена сума пари е разменена, след изтичане на необходимия брой сесии и след като достатъчно тълкувания са били преинтерпретирани експертно, клиентът изведнъж се оправя,обажда се,че се отказва и отива да  се занимава с бизнеса си.
Те се чувстват обновени и родени отново. Те са в състояние да посрещнат света при неговите условия и да се върнат веднага в съответствие с нормите и изискванията на ненормалното общество, от което са щастливи да бъдат част. Чеширската котка се хили отвсякъде.
Но какво лошо има в това? Парите са платени, цената на билета покрита и проблемът решен, нали? Всичко е наред и правилно. Ако имам нужда от маникюр или да ми оправят спирачките, консултирам се с Yellow Pages или интернет и закарвам ноктите или колата си за лечение. Не е ли същото с емоциите и ума ми?

Снимка,под нея пише:
Психологът Арно Груен, автор на изключително проницателните книги „Предателство на себе си“(Betrayal of the Self / Der Verrat am Selbst(*) и „Безумието на нормалността“(The Insanity of Normality).


(*) http://www.irwish.de/PDF/Psychologie/Gruen/Gruen-Der_Verrat_am_Selbst.pdf
Ако въведете в полето за търсене на ютубето Angst und Gehorsam (Arno Gruen) ,един от клиповете,които ще излязат има за начална картинка овце с медицински маски.„Страх и подчинение(послушание) - така се превежда.
В този клип се чете част от друга книга - „Срещу послушанието/подчинението“ (Wider den Gehorsam).


Както и да е, за какво е суматохата? Вместо психология имаме религия. Служи ни от векове, с абсурдните си обяснения за реалността и съществуването. Нямаме нужда от философия и психология, които усложняват нещата?
Човекът, който има религия, никога не трябва да се занимава със собствената си психика.Суетно е, греховно и напразно. След като приемете Исус в сърцето си, проблемите ви свършват. Нямате време за самоанализ, защото има свят, който трябва да бъде спасен. Животът на другите е това, което поглъща вниманието сега. Вижте всички, които тичат наоколо, изгубени по света. Вижте сексуалния разврат, пристрастяването и престъпността. Трябва да се направи нещо. Всички те трябва да бъдат върнати при Бог и „спасени“.
Ако има отклонения, патология и престъпност, всичко е заради Дявола, баща на лъжата.

Религиозният човек е отворена книга или поне така си мисли. Той извиква Исус или друго божество или полубог, който вижда в сърцето му. Несъвършенствата му са известни и техните средства за защита са стандартни,предварително произведени. Просто прочетете инструкциите, влезте в заключение с другите в същата бъркотия и изчакайте външният авторитет да ви подпечата одобрението си. През цялото време човек не успява да се изправи срещу конституционния си инфантилизъм. Няма нужда да се питаме дали Исус или Бог имат свои собствени психологически профили. Един поглед към Стария Завет ни казва, че Йехова е преувеличил затварянията и фобиите, причинявайки патологично поведение през повечето време. Но отново, където има теология, няма нужда от психология. Алилуя!

Като алтернатива,имаме наука. Блестяща, красиво чиста, ефективна наука, насочена към нашата съдба и водеща звезда за всички лични и социални заболявания. С пълна пара напред. Тя отдавна е идеално убежище за неинтроспективните типове, доминиращи в света.Ученият насочва вниманието си не към своето същество, а към непрекъснато променящия се физически свят около него.
От какво е направен? Как работи? Как мога да го направя по-добър?
Този тип се наслаждава на съществуването на проблеми. Той прави проблеми дори когато те не съществуват и обича да поправя това, което не е счупено. Той казва на себе си и на света, че е обективен, фактологичен, откъснат, безпристрастен, професионален и всеотдаен. Той никога не забелязва, че в абсолютно нищо, което прави, няма абсолютно нищо обективно. Неговите инструменти се подчиняват на волята му. Неговите проекти и методи са продиктувани от неговото намерение, а целите му са реализирани въз основа на личната му оценка за напредъка му. Той се чувства сигурен и доволен като учен. Ако бъде принуден да изостави работата си и вместо това да помете улиците, той би се почувствал изгубен и разочарован. Изборът му на кариера или призвание е изцяло субективен, както и всичко останало. Въпреки научните си постижения, той никога не забелязва дълбоката си самоизмама.

За онези, които не са силно впечатлени от ортодоксалните религиозни школи, има загадъчният феномен на Движението на Ню Ейдж.
Там също няма нужда от истинска психология. Човек е твърде зает със „заглушаване на ума“ и „опитомяване на егото“, което просто означава избягване на автентичните психологически процеси. Човек прави това, което съветва гуруто или ашрамът. 
Прави това, което гласи свещената книга, или както повелява най-популярният лайф-треньор. Няма нищо, което Екхарт Толе и доктор Фил не могат да поправят.
„Далай Лама ми се усмихна и ми даде снимката си, която да залепя на вратата на хладилника ... Изпих галони зелен чай, бягах за здраве до Тибет, направих огромни парични дарения, успокоих ума ми и ми казаха, че съм наполовина просветлен ... Сигурно е истина. "
Такива типове нямат представа, че са в състояние на автохипноза, използвайки техники, от хилядолетия усъвършенствани от изключително хитри псевдомистици и измамници.

Снимка:блондинка;вляво - „Тайната“.
Вместо да търсят автентично психологическо прозрение и еволюция, хората предпочитат широко разпространените техники на автохипноза. Мощните източни култове използват агенти, за да прелъстят западняците в регресивното мислене на Магическото дете, маскирано като мистика. Блокбастър книги, като „Тайната“ правят лековерните изгубени души податливи за пълно потапяне
в експлоататорските източни „мистични“ традиции и пътища. Тази модерна глупост е на мода от десетилетия. Истинските мистици, като Чуанг Дзъ само са напомняли на такива глупаци,че желанието да се сложи край на желанието ... все още е желание.

Възможно ли е, питам, хората да разберат защо съществуват тези институции на религията, науката и псевдомистиката? Откъде са дошли? На какво се основават? Защо те привличат толкова много заможни, но несъбудени хора?Може би отговорът е, че по някое време в тъмнината на историята съзнанието е било травмирано. Имануел Великовски посочва като причина земни катаклизми с невъобразими размери. Джулиан Джейнс не оспорва това, но не разглежда подробно този аспект на миналото. По-скоро той се фокусира върху типа на съзнанието, възникнало от руините на предишен непознаваем  модус.Джейнс вярваше, че парченцата на психиката се държат заедно от гласове, взети от хората за тези на боговете. С други думи,хората не са мислели като нас сега. Те чували гласове, които насочвали техните действия. Каквито и елементи на цивилизацията да са възникнали през следващите години, това е станало благодарение на тази вътрешна инструкция.

Снимка от стар филм.Тази озъбена глава е Zardoz:  https://www.youtube.com/watch?v=TVakHZp5ZBE 
(*) В наши дни Зардоз (образно казано) проповядва евроатлантическо-либерастки „ценности“.

Днес гласът в главите ни обикновено се разпознава като този, който принадлежи на нас самите. Това не е същото преживяване за шизофрениците. Джейнс не беше против идеята, че праисторическият човек е бил, в определен смисъл, шизоид. Вместо собственият му глас да диалогизира в главата му,това бил гласът на безплътните същества, който насочвал, увещавал, насърчавал и забранявал.
С изминаването на вековете и с избледняването на странните гласове,ние сме жадували за специално надарени посредници, които да поемат, да осигурят насока и да предотвратят стопяването(в смисъл на психично сриване,предполагам е думата).
Следователно,получаваме възход на свещеническата класа. Това било време на оракули, сибили, гадаене, поличби, магия, магьосничество и транс.Започнала епохата на червейските езици(*).


(*) „Червейският език“(Worm Tongue) е хитър, лъжлив Трол, който по някаква причина е в състояние да манипулира невероятно хората за зли цели с гласа си. Трансът, в който worm tongues  поставят жертвите си, е подобен на змия, която хипнотизира плячката си, преди да я изяде.Повечето телеевангелисти, продавачи на употребявани автомобили, политици, проститутки, дилъри на наркотици и адвокати имат езици на червеи и имат силата да съблазняват хората с гласа си.Произходът на червейският език е най-вероятно характерът, създаден от J.R.R. Толкин в трилогията „Властелинът на пръстените“.
източник:  https://www.urbandictionary.com/define.php?term=Worm%20Tongue


Снмка: човек,държащ мозък;отдолу пише:
Покойният професор Джулиан Джейнс, автор на „Произходът на съзнанието при разбиването на двукамерния ум“. Неговите радикални идеи за еволюцията на съзнанието не се приемат сериозно от академичните среди.

Според Джейнс това е бил двукамерният етап на психическото развитие. Една част от мозъка предава слухови халюцинации, взети за гласовете на боговете. Той вярваше, че сънищата ни са остатъкът от тази двукамерност. Голямата ни нужда от аудио-визуални инструкции и комуникация чрез телевизия - и други устройства и „оракули“ ни връща назад към този период, който завършва приблизително 3000 г. пр. Н. Е. До Омировия период гласовете избягаха, оставяйки хората да се чувстват изоставени и травмирани отново.Джейнс подчертава психическия абсцес, причинен от спирането на странните инструктиращи гласове. От това време нататък човечеството става натрапчиво зависимо от външни власти(авторитети), представляващи далечните богове - царе, жреци, гадатели, шамани, медици и психолози.

Снимка:двама с маски.
Британският научно-фантастичен класически сериал „Доктор Кой“ включва невероятен епизод, който се занимава по заобиколен начин с Двукамерната епоха. В „Маската на Мандрагора“ Докторът се завръща на земята, за да помогне за освобождаването на средновековна италианска провинция от нейното зловещо,одобрено от държавата свещеничество, работещо за подриване на легитимния прогрес и културното развитие. Подобни теми бяха изследвани в поредицата години преди това, особено в епизода „Демоните“, с Джон Пертуи. Във „Властелинът на пръстените“ професор Толкин подчертава хипнотичния авторитет на „гласа“, под маската на злия магьосник Саруман.

Подобно на Ото Ранк преди него, Джейнс се съмняваше във валидността на психологията, осъзнавайки, че тя е можала да възникне, защото, исторически погледнато, хората просто не могат да понесат загубата на бучащите гласове на наставленията, които някога са оживявали живота им и са ги освобождавали от отговорност .
Карл Юнг и други психоаналитици отричат предпоставки от този вид. Прилагането на психологически учения и техники ни помага в нашето пътуване към Индивидуализация и Азност. Двукамерният човек изобщо нямал свободна воля. Той просто изпълнявал заповедите и се движел в транс. На фройдистки,език той е бил регресиран до нивото на детския принцип на удоволствието.
Това е антитезата на индивидуализма и човека като микрокосмос.

Без психология и психоанализа няма самопознание. Това, което знаем за себе си и другите, остава статистическо, теоретично и общо. Не стигаме по-далеч от безликия „средностатистически човек“. Психологията изследва носителя на съзнанието и действителния преживяващ реалността - индивида, като пита какво всъщност представлява индивидуалността. Кой преживява реалността и каква е природата на това преживяване? Други емпирични полета не се интересуват от въпроси от този род. Те не само пренебрегват индивида, но твърде често го осъждат и обезценяват.
По-важното е, че без самоанализ не може да има надежда за разкриване на причините за екзистенциалните кризи, измъчващи човечеството. Никога не бихме могли да разберем истинските причини за мизерията, депресията, пристрастеността, зависимоста, агресията, несправедливоста, деструктивноста и злото.

От решаващо значение е, че без психология няма да има разумно отчитане на ролята на несъзнателните сили. Ще бъдем фиксирани завинаги върху фалшивата предпоставка, че его подбудите единствено командват и насочват нашата воля и желание. Занимавайки се с тази глупост, човек престава да бъде загадка за себе си. Всички интереси и учудване от произхода на неговите емоции и мисли намаляват и стават без значение. Той буквално се превръща в едноизмерния автомат на Ерих Фром. Въпреки че технически той остава човек, никъде не се вижда същество.
Неговото падане от рая е пълно.
 

 
"Една голяма шахматна игра се играе върху целия свят...",("Алиса в Огледалния свят")

Неактивен HomerCat

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 373
 • Vертикална Zеница и злобна душица...
Re: "Кажете не на психологията" (Майкъл Царион)
« Отговор #2 -: Октомври 30, 2020, 23:48:59 pm »
Снимка - човек с плащ,седящ сред скали;отдолу пише:
Изключителният филм „Сърце от стъкло“ (1976), на Вернер Херцог.Поставен в Германия от 18-ти век, в малък град, известен с изисканите си червени стъклени съдове, филмът се занимава със социалната истерия и регресия. Сякаш хората от града не са способни на индивидуална мисъл и действие. За да илюстрира темата, Херцог накара целия състав да бъде хипнотизиран по време
на снимките, за да предаде бъдещата съдба на човечеството. Според Джулиан Джейнс не е невъзможно човечеството, ако бъде травмирано отново, да се върне повторно към двукамерния етап на съзнанието. Казването на „не“ на психологията вече е знак, сочещ в грешната посока.

За да се развиваме, трябва да наблюдаваме начина, по който поробваме себе си на външен авторитет.
Отбелязваме универсалността на религиозните вярвания и разчитаме на свещеници и политици да налагат цел и значение.
Какво ще кажете за нашата зависимост от лекари, учители, философи, учени и експерти? Има ли нещо истински автентично в това? Колко от проблемите, пред които сме изправени, са изкуствено произведени? И защо се отвращаваме от самоанализа,уединението и тишината?
Въпреки това, което човек мисли за достойнствата на психологията, и въпреки прозренията за състоянието на човека от нейното изучаване, аз вярвам, че психологията постепенно се превръща в минало. Скоро произведенията на Фройд, Юнг, Ранк, Адлер, Райх, Хорни, Клайн, Съливан, Роджърс, Хилман и други, ще бъдат изхвърлени на бунището.Човекът на улицата вече почти нищо не знае дори за основните принципи на психологията, както са формулирани от тези мислители. Родителите развъждат и възпитават деца,(бидейки) крайно незаинтересовани по въпросите на детската психология.
Но въпреки че със сигурност ни липсва психологическо съзряване, имаме много на пътя към неподправената зрялост.Не сме приключили с регресията, репресията, дисоциацията, отбранителността, отричането, социална истерия, халюцинации, проекции, садо-мазохизъм и автофобия. Както Фройд прогнозира, ние сме се пригодили добре и се чувстаме комфортно в нашата антипсихологическа епоха.

Снимка: кадър от филм с Джим Кери;текст под нея:
Едноизмерен човек, асимилиран от доминиращата култура и адаптиран към ненормалното общество. Живеейки на повърхността на себе си, той не осъзнава, че е Аз. Той е Всеки, експертно обусловен и привлечен да мисли стриктно по отношение на „Ние“, „Нас“ и „Нашите“.

Аз обаче напомням на света за последиците, произтичащи от нашето упорито отричане и малтретиране на психиката и сомата. Последствията са видими навсякъде около нас. Състоянието на разпад по целия свят е пряко проследимо до нашата психофобия, патологичен алтруизъм, колективизъм и избягване на Аз-а.
Следователно,не е правилно да си представяме, че всичко ще бъде поправено чрез прилагането на тази или онази политическа система. Тази концепция всъщност няма основание и е просто резултат от масова самоизмама. Днешната лудост на политическата дейност е показател за дълбоко тъмен проблем.Това е симптом на вътрешно състояние на разпад, родено от отхвърлянето на Аз-а.
Това е знакът, който ни показва, че хората са уморени да бъдат личности.

Отговорността да останеш в съзнание и да се самоуправляваш е изключително тежка. Натискът трябва да бъде смекчен чрез външна насоченост, манталитет на стадото, консенсус-транс, разсейване, отдих и все по-странни и безразсъдни забавления. Следваща спирка Burning Man!

Снимка:уебкамера и човек,който не е на фокус.
Средностатистическият гражданин на дигиталната ера е намерил своя нарцисизъм значително подобрен от социалните медии. Вече може да бъде толкова надут и грандиозен, колкото иска, въпреки потиснатото чувство за незначителност и празнота. Вековната метафора на нарцисизма е огледалото или басейна, чрез който човек се влюбва в отражението си, става едно с образа си, губи Себе си в процеса. Днес новите огледала са уеб камерата и компютърният екран. Разглеждането на iPhone или таблет възпроизвежда и улеснява процеса на самоотчуждение на нарцисиста. 
Човек е погълнат изцяло от техния несъществен дигитализиран образ, завинаги изгубен за себе си като Себе (Аз).

Снимка:женски митинг.
(*) Преведох лозунга им.Веднага изнамерих леко неприлична двусмислица.Открийте я сами.

Според фройдистката теория, неизбежното унищожаване на цивилизацията често се символизира от идваща приливна вълна или потоп. Той означава демоничните сили на id или несъзнателното, освобождаващи се и завладяващи его структурите. Кинорежисьорът Питър Уиър блестящо илюстрира този сценарий в своя сюрреалистичен шедьовър „Последната вълна“ (1977), докато Франсис Форд Копола изследва същата тема в бездиалоговия „Koyaanisqatsi“ (1982).
Както се разкрива в Dragon Mother(*)  и  Adultism(*), членовете на Тълпата се ръководят не от реалността, а от фантазията. Всички те пламенно  вярват в себе си като  любовници и шампиони на всичко женско. Всъщност те са жертви на дълбоко заложена матрофобия и самоомраза, които тяхната обществена и политическа превзетост е предназначена да прикрие от самите тях.

(*) книги на М.Царион

Заплахата от този тип е тайното им желание да създадат, с каквито и да е средства, антипсихологическо общество, в което самоанализът и самосъзнанието стават абсолютно невъзможни. Това е истинското им намерение, което се крие зад техните ирационални масови движения и социални каузи. След като тези „еманципирани“ типове успеят да изградят своята дистопия на „Глобално село“, най-накрая ще се освободят от свободата. Никаква психика, никакъв Аз, никакви проблеми.

Снимка: две жени с едни такива неща на главите...(*) това изглежда е женският еквивалент на английското „дикхед“ .
„По-доброто“, по-безопасно колективистично общество, за което мечтаят радикалните левичари, се превръща в мания поради основната им липса на психическа сигурност и принадлежност.Психологическата етиология, водеща до тяхната дестабилизация, не е от значение нито за тях, нито за някой друг. Според мен анархистичният тип личност на хистрионната(*) социална справедливост е бил психологически и емоционално нарушен и подкопан в ранна детска възраст от тяхната ужасна майка; собствената връзка на последния с истината, структурата, реда, морала и разума е повърхностна и обезпокоена от самото начало. Както показва снимката, тези отвратителни посредствености са дълбоко регресивни. Те подсъзнателно копнеят за връщане към уроборния  сън на утробата. Тъй като това е физически невъзможно, те трескаво работят за създаването на сурогатна утроба, под формата на Глобалното село. Дълбоко разединени и аморални, тези типове отчаяно искат да се представят пред света като „добри“, „грижовни“ и „толерантни“. Те са в дълбока самоизмама.


(*) histrionic - театрална,превзета


Поетът Т. С. Елиът веднъж отбеляза, че човечеството не може да понесе твърде много реалност. Той беше прав. Лекът за проблема е постоянното бягство във фантазията, улеснено от нашите медии, рекламни агенции и дигитални технологии. Въпреки това, за много хора, чувствените увлечения и върхове са твърде мимолетни. Те не водят до крайната цел на самоунищожението.
Оттук и възходът на така наречената цифрова епоха, в която природата, реалността и върховенството на  Аза са прогонени зад стена от пиксели. Оттук и епидемичните нива на незаконна употреба на наркотици от онези, които търсят най-високото ниво или задна врата към Бог.

Проницателен анализ на нашето дионисиево време ни показва, че съвременният човек подсъзнателно вика за забрава и че неговите правителства слушат. Въпреки това, добре е да помним кардиналния факт, че първоначално не се налага тирания отвън.
Тиранията съществува, защото тя е призована да бъде създадена от самопоробените, търсещи свобода от свободата повече от всяко
друго нещо.За съжаление, въпреки съветите на многобройни мъдреци, все още не сме се развили достатъчно, за да разберем този очевиден факт.


Господарите и робите съществуват във физическото измерение,само защото всеки човек олицетворява опозицията на Господар-Роб вътрешно.
И никакви политически действия или реформи не могат да променят това затруднение към по-добро.Това е въпрос на индивидуализация, която от своя страна изисква психологическа проницателност и съзряване. За съжаление психическото поробване никога няма да бъде премахнато от култура, която десетилетие след десетилетие казва не на психологията.

Майкъл Царион (2019)
*****
"Една голяма шахматна игра се играе върху целия свят...",("Алиса в Огледалния свят")

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
51 Отговора
29838 Прегледи
Последна публикация Април 17, 2012, 03:16:48 am
от Hacko
1 Отговора
4779 Прегледи
Последна публикация Октомври 25, 2008, 23:31:38 pm
от Peacekeeper
7 Отговора
6972 Прегледи
Последна публикация Юли 10, 2009, 02:21:19 am
от Peacekeeper
0 Отговора
2915 Прегледи
Последна публикация Февруари 05, 2010, 12:42:15 pm
от Astronomer
4 Отговора
4025 Прегледи
Последна публикация Октомври 04, 2010, 21:53:13 pm
от Unlock_the_Light

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27