Жабуренето, поне аз доколкото знам от баща ми и от книгите, се прави сутрин като първа процедура преди каквото и да било друго. Един вид от кревата директно лъжица олио в устата ;D. Ако човек е болен може и половин час преди всяко ядене /3 пъти дневно/.
Най-добре е да се използва студенопресовано нерафинирано слънчогледово олио /в България има по магазините под името Шарлан, но все пак уточнявам, защото едно време в някои краища на България Шарлан са наричали олио от орехи

/. По принцип и всякакво растително нерафинирано студенопресовано олио би трябвало да става, ако няма слънчогледово.
Имам спомен, че преди време съм чела в книга на Йонана Будвиг за това, кои олия са най-добри за човешкия организъм. Тя ги степенуваше. Помня, че лененото олио според нея е най-добро за човека, след него е слънчогледовото, после следваха други видове /не помня реда/, а се изненадах, че тя поставяше зехтина след тези олия по полезност.
Аз съм пробвала един път със зехтин екстра върджин, но веднага го изплюх - много е тежък поне за мен.
Общо взето е просто - 1 с. л. олио се слага в устата и се жабури в продължение на 15-20 минути. Внимава се да не се гълта!, защото извлича токсини. След като минат 15-20-те минути, тогава се изплюва - трябва да е станало млечно бяло. После задължително устата се изплаква с гореща вода няколко пъти. Наистина след тази процедура няма и помен от лош дъх

. На мен много ми е помагала при болно гърло.
Не съм чувала за едновременно предизвикване на повръщане докато се прави такова прочистване. Знам друга процедура с повръщане - за прочистване на стомаха се прави.
Та да се върна на въпроса за зъбния камък

- при мен след няколко месеца жабурене зъбния ми камък намаля, но не изчезна съвсем - остана съвсем малко. Но поне общото състояние на зъбите ми е повече от добро, така че мисля, че си заслужава усилията

. А повече от 1 лъжица не слагам...то и без това започва слюноотделяне и в един момент едва се удържам да не изплюя всичко още на 5-тата минута ;D