Автор Тема: Никола Тесла  (Прочетена 71644 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Eon

 • Гост
Никола Тесла
« -: Март 01, 2006, 12:38:42 pm »
Никола Тесла е бил един от великите изобретатели на 20-ти век, с над 700 световни патента. Той е бил фантастичен гений, чиито радикални идеи създадоха технологията, която свързва света с енергия и информация. Един от най-противоречивите и неразбрани хора, неговата невероятна история най-накрая е показана на екрана.

Никола Тесла (1856-1943), сръбски емигрант в Америка, е станал известен герой. Той е познат и уважаван в научните и инженерни кръгове, но също е харасван и от младата аудиенция без формално минало в науката. Освен работата му, животът му е пълен с драми, триумф и трагедия.

Най-голямото изобретение на Тесла е АС системата за генериране на енергия и трансмисия, която се използва универсално навсякъде днес. Той също е изобретил и Тесла-бобината, която създава високо-честотно електричество. Това е довело до създаването на неоновата и флуоросцентната светлина, радио предаването, и хиляди други устройства, които сега са важна част от нашия всекидневен живот. Документацията най-накрая дава информация направо от изобретенията на Тесла и постижения. Еднисън и Маркони често са си приписвали създаването на АС енергийната трансмисия (предаване). Тази програма демострира, че това не е така.

ТЕСЛА, Господарят на Светкавицата, е мулти-медиен проект, който разказва обширна история за живота и работата на Никола Тесла за пръви път. Програмата комбинира драматизацияя с редки снимки и фотографии за да състави история пълна с наука, драма и мистерия. Включени са много непознати детайли от живота на Тесла, включително и влиянието, който той е имал върху програмата по Стратегическата ракетна отбранителна инициатива. Голяма част от историята е разказана със собствените думи на Тесла, извлечени от автобиографични и научни записки, и оформени от Стейси Кийч.

Г-н Кийч е имал дългогодишен интерес към работата на Тесла. Той казва, "Без Тесла, светът както го познаваме сега, не би съществувал. За разлика от Томас Единсън, който е изобретил правия ток (DC), а Тесла е човекът отговорен за изобретяването на променливия ток (AC), което ни дава възможността електрическия ток да се пренася на дълги разстояния. Радиото, телевизията, и света на безжичната електронна трансмисия, всички те са директни резултати от проницателността на Тесла. Да, той също е бил един ексцентрик, бактериофоб, и нещо като мегаломаниак - човешки качества, които правят живота му още по-вълнуващ..."

Днес има значителен и растящ интерес към Тесла, но голяма част от информацията е високо спекулативна, и не базирана върху историческите документални доказателства. Д-р Дейвид Гудстейн, професор по физика от Калифорнийския институт по Технология, нарича програмата "увлекателна, информативна и технологично акуратна."

Никола Тесла е един от най-великите електрически изобретатели живяли някога. Неговите технологични постижения трансформираха Америка от нация на изолирани общества до държава свързана с енергийна мрежа, където информацията е на разположение там където се търси. През 20-ти век, именно технологията на Тесла е тази, която обедини Щатите и евентуално света.

Животът на Тесла е като филм. Това е история на брилянтен и харизматичен имигрант, който е станал известен благодарение на невероятния си талант, и след това е бил трагично погубен от собствените си фантастични идеи. Участниците в този "филм" са хора като: Томас Едисън, Дж. П. Морган, Гилермо Маркони, Джордж Уейстингхаус, Марк Твен и много други.

Сърбин по произход, неговото ранно откритие на мотора с променлив ток го довело до Америка за да търси печалби от своето откритие. Тук той развил полифазната (polyphase) АС система на енергийна трансмисия, която задвижва всеки дом и индустрия в страната. Той е изобретил Тесла-бобината за създаване на високочестотно електричество, и с това неоновата и флуоросцентната светлина, радио предаването, дистанционния контрол, и хиляди други устройства, които сега са важна част от нашия всекидневен живот.

Тесла също е бил мечтател, и в неговите документи и интервюта той предсказва развитието на радио и телевизионното предаване, роботиката, компютрите, факсовете и Стратегическата отбранителна инициатива.

Най-великата мечта на Тесла е била да намери начин да предава електрическа енергия между две точки без помоща на жици. Но като много гении, той не е бил практичен човек. Той е отдал живота си за да реализира своите идеи, докато други са направили милиони с неговите изобретения. Накрая, той умира забравен и без пукната пара.

В късните си години, Тесла е бил считан за ексцентричен учен. Осмиван от съвременниците си, неговите идеи често се появявали в научнофантастични разработки. Той е бил вдъхновението за лудия учен в комиксите Супермен на Макс Флейшър.

По време на ВСВ, Тесла е твърдял, че е изобретил мощен "лъч на смъртта", който би могъл да разруши атакуващи самолети. Той е предложил система от лъчеви оръжия за защита на границите на САЩ и други европейски нации. Когато починал, повечето от техническите документи на Тесла мистериозно изчезнали, и много от тях не са намерени оттогава...

Тесла е бил толкова напред във времето, че много от идеите му се появяват чак сега. Неговото наследство може да бъде видяно във всичко: от микровълновата печка до МХ ракетите. Но повече от това, животът на Тесла ни вдъхновява да вярваме, че всичко за което можем да мечтаем може да бъде постигнато - особено с електричество.

Никола Тесла е бил изобретател в областта на електричеството, и е живял от края на 1800-те до средата на 1900-те. Той е бил брилянтна личност, въпреки че е бил загадка за всеки един човек. Познат с ексцентричния си начин на живот, Тесла никога не е поддържал висок социален профил, въпреки профилираната си изобретателност. Някои от фобиите му били перли носени от жени, никога не е отсядал в хотелска стая или етаж, чиито номер се е делял на три, и поръчвайки големи количества кърпички на всяко ядене, с които усърдно лъскал сребърните прибори. Тесла е имал много приятели, един от които е бил Самюел Клемънс, също познат като Марк Твен.

Главната стъпка на Тесла, която го направила известен е изобретяването на мотора с променлив ток. Тесла вярвал, че променливия ток е много по силен (висш) от правия ток (на Едисън), но проблема е бил липсата на практически мотор. Променливия ток е практичен поради факта, че той може да бъде променян или конвертиран прилягайки на много ситуаиции. Например, ако волтажа е направен доста висок, токът необходим за специфично ниво на мощ е много нисък. Този нисък ток става много ефикасен, когато се транспортира ел. енергия по дълги жици. (Това е причината поради, която ел. жиците из провинцията са на много висок волтаж.)
 
Тесла също е работел с радио-честотните електромагнитни вълни, и въпреки твърденията направени от Маркони, той всъщност е изобретил идеята за радиото каквато я познаваме днес. (Има многобройни патенти които потвърждават това). Работейки с радиовълните, Тесла създал Тесла-бобината (Tesla-coil) като средство за генериране и получаване на тази форма на енергия.

Тесла направил експеримент с действителна безжична трансмисия на електрическа енергия. В Колорадо Спрингс, Колорадо, той е построил лаборатория за да развие това. Лабораторията съдържала най-голямата Тесла-бобина, която е била построявана някога, дори и в днешно време. Наречен "Усилващия Трансмитер" ('Magnifying Transmitter'), той е бил способен да генерира 300 000 вата, и според твърденията да продуцира светкавица дълга 40 метра. Според местни съобщения, Тесла всъщност е успял успешно да предаде (пренесе, трансмитира) около 30-50 хиляди вата енергия без жици използвайки Трансмитера.

Тесла е бил също и велик механичен инженер, и патентовал дузини устройства вариращи от скоростометри до супер ефикасните електрически генератори. Едно от уникалните му устройства е била турбината без перки (bladeless turbine). Вместо използването на перки от рода на вентилатора, турбината на Тесла използвала солидни дискове от метал, и разчитала на т. нар. "boundry-layer effect". Неговата турбина се задвижвала с компресиран въздух или пара, и била толкова ефикасна, че устройство държано в ръка можело да произведе сила от над 10 конски сили! Днес, тази технология се използва в специален вид не-леплива (non-clogging) помпа създадена за петролната индустрия. (В действителност, колкото по гъста е сместа, която тя изпомпва, толкова е по-ефикасна!)

Тесла е бил също отговорен за много други изобретения и устройства, които ние приемаме за даденост днес. Той е постулирал възможността за засичане на обекти във въздуха или на земята използвайки специални радио вълни. Днес ние наричаме това радар, а когато се използва за проникване в човешкото тяло, MRI. Тесла също създал и радио-контролните устройства. Неговата работа със специални напълнени със газ лампи поставила основата на флуороцентната светлина.

Тесла е имал дарбата да визуализира изобретенията в тяхната финална, завършена форма. Той също е предрекъл много други идеи, които още в същия век щели да станат реалност. Една такава идея е била създаването на голям пръстен, който да обкръжи Земята. Построен на скеле, веднъж завършен той би останал стационарен. Геосинхронните сателити на 20-ти век работят на същия принцип.

В края на краищата Тесла починал, биквално без пукнато пени, на 7 Януари, 1943. Това е много тъжно като се има предвид колко много е дал той за света, и колко малко е получил в замяна на усилията си. Историческите книги също са били немили с него. Дори днес, много текстове все още посочват Маркони като създател на радиото, въпреки решението на Висшия съд, което присъжда патента на Тесла. В много части на страната, хората все още отнасят електричеството като нещо дошло от Едисон, дори когато те използват системата на променливия ток на Тесла-Уестингхаус, а не тази с правия ток на Едисон. На електрическата станция на водопада Ниагара, малка статуя на Тесла преднамерено е оставена неосветена през ноща. Говори се, че Тесла е забравения баща на технологията. Самият Тесла веднъж казал "...Настоящето е тяхно. (скептиците на деня) Бъдещето, за което аз в действителност работя, е мое."

Колко правилно наистина.Всичко тук: http://www.eonsweb.com/technologybases/technologybases.htm
« Последна редакция: Ноември 06, 2007, 10:08:40 am от Eon »

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 667
 • In Lies We Trust...
Отг: Никола Тесла
« Отговор #1 -: Март 01, 2006, 22:17:18 pm »
Филмът Tesla - Master of lightning, можете да намерите в колибка - секция "Човек".Предполагам, че филмът е ортодоксален и не казва за секретните разработки на Тесла за илюминатите, които го държат като затворник.

Поклон пред този велик човек!!!

Неактивен Sikozu®

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 144
 • Resistance is futile. You will be assimilated.
  • Aur0ra
Отг: Никола Тесла
« Отговор #2 -: Юни 01, 2006, 18:43:16 pm »
Филма го няма в колибката. Явно от арената са правили някви промени.
Тъп съм не ме слушайте.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 667
 • In Lies We Trust...
Отг: Никола Тесла
« Отговор #3 -: Юни 04, 2006, 17:16:01 pm »
Щото няма колиба в момента. Но може да се открие във всеки тракер ;)

Неактивен Joro Velev

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 541
 • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
Отг: Никола Тесла
« Отговор #4 -: Юни 05, 2006, 00:58:22 am »
М дааа.
Мисля, че следните думи към Тесла са на Дж.П. Морган:
"Щом немога да му сложа електромер, немога и да те финансирам"
Ако не са точни, то явно съм перифразирал нещо от последните филми....
:)
Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

Неактивен Sikozu®

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 144
 • Resistance is futile. You will be assimilated.
  • Aur0ra
Отг: Никола Тесла
« Отговор #5 -: Юни 05, 2006, 01:36:46 am »
М дааа.
Мисля, че следните думи към Тесла са на Дж.П. Морган:
"Щом немога да му сложа електромер, немога и да те финансирам"
Ако не са точни, то явно съм перифразирал нещо от последните филми....
:)

J.P.Morgan - " If anyone can drawn the power where do I put the meter ? "  или преведено :
"Ако всеки може да ползва енергията, къде да сложа "електромера" "
Става въпрос за Wardencliff tower, която може да произвежда електричество за цялата планета.
Проекта е засекретен до неузнаваемост.
Тъп съм не ме слушайте.

Неактивен Gogo

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 275
Отг: Никола Тесла
« Отговор #6 -: Юли 02, 2006, 23:33:58 pm »
и какво е туи чудо вандер клиф товер или там както се казва на български?

Неактивен Joro Velev

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 541
 • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
Отг: Никола Тесла
« Отговор #7 -: Юли 03, 2006, 05:06:36 am »
Генератор, предаващ енергия по безжичен път.
Или беше друго?
Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 794
 • Невъзможно е нищо
Отг: Никола Тесла
« Отговор #8 -: Юли 14, 2006, 07:11:49 am »
И какво е всъщност тзи генератор?
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Eon

 • Гост
Отг: Никола Тесла
« Отговор #9 -: Юли 14, 2006, 09:05:11 am »
http://www.eonsweb.com/technologybases/technologybases.htm

Тука пише за него... Разчети се.
« Последна редакция: Ноември 06, 2007, 10:09:21 am от Eon »

Неактивен Boqn Nikolov

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 3
Най-великият учен на всички времена
« Отговор #10 -: Ноември 05, 2007, 22:54:31 pm »
Няма да давам конктретни отговори,защото няма да дам всички,който вие ще избройте :) Всеки човек си има собствено мнение и небива да се повлиява от мнението на другия ! :)
За мен лично най-великият учен е Никола Тесла.Неговите открития и разработки са наистина невороятни.
През 1930 на нещо като автоизложение,той показва пред цял свят първият електроавтомобил,който напълно задоволявал нуждите на средностатестическия човек.Както винаги си има и по едно "НО",а то е именно онази пумия,срам за човешката раса-петролните магнати и онзи така омразен президент,на който никой нищо неможе да каже  >:( (мога още много да говоря,но ше се въздаржа) :)
Проекта Free energy,мит или реалност?!По-скоро реалност.Той е успял от 1 ват да генерира 0.5 киловата,но онези чичковци недават и така тайната си умира с него  :( Климата на Земята сериозно се разклаща и трябва сериозно да се замислим какво ще правим в близките 100-150 години.Европа,Азия и Япония подкарват вече хибридите,който са по-бързи,по-безшумни и напълно екологични.Южна Америка си карат на захарна тръстика,което си е голям скок предвит тяхното икономическо развитие.Само едни хора,с големите коли и многото пари,"финансират" борбата с глобалното затопляне и в същото време те са най-големия замърсител на Земята  ;D Разработките върху този проект е пред своя край и ще дойде края на петрола!Германци,японци и дори и българи участват в разработките и вече е и обявена цена-10 000 евро.Уреда ще е непоголям от 2 компютъра един върху друг (по-широчина) и ще генерира около 7киловата,напълно достатъчно за едно домакинство :)
Очаквам вашите предложения :)

П.П. Ако има вече подобна тема,моля изтрийте я! (аз ненамерих)
« Последна редакция: Ноември 05, 2007, 23:18:29 pm от Alien »
Когато има толкова много случайности,търси закономерност.

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 832
 • Sealers, not healers
  • Online Books
Относно: Никола Тесла
« Отговор #11 -: Март 08, 2008, 18:47:48 pm »
Изтегли си инфото от Блога ми

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 988
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Относно: Никола Тесла
« Отговор #12 -: Март 08, 2008, 20:11:41 pm »
В Уикипедия също иам инфо за Уордънкилф тауър....А иначе Тесла според мен е поне на нивото на Айнщайн...абсолютени гений
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 258
Относно: Никола Тесла
« Отговор #13 -: Март 09, 2008, 01:24:25 am »
Мда, военните сега летят с неговите летящи чинии, а Мърдок очевидно е заповядал на протежетата си в БТВ да пропуснат информацийка за извънземните.. ;)
Ще започнат постепенно да ни подготвят май.
Утре, (вече днес )в 15. часа май беше..Любопитна съм.. :-\
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 832
 • Sealers, not healers
  • Online Books
Относно: Никола Тесла
« Отговор #14 -: Март 09, 2008, 10:17:57 am »
Магнолиа, от къде получи инфо, че летящите чинии на военните са производство на Тесла?

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27