Автор Тема: По-полека с извънземните  (Прочетена 3063 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 136
По-полека с извънземните
« -: Март 10, 2010, 00:28:40 am »
През 2008 година НАСА изпрати във Вселената песента на Бийтълс Across the Universe като послание към евентуален извънземен разум. „Много добре, НАСА. Поздрави на извънземните от мен“, зарадва се тогава Пол Макартни.

Въпреки добрите намерения на подобна идея някои учени критикуват многобройните послания, реещи се из Космоса, като вселенски спам, пише Die Welt.

Има и несъгласни с това тесен кръг да определя посланията, които трябва да говорят за всички земляни.

Трети пък предупреждават, че с объркващи съобщения може да привлечем върху себе си вниманието на евентуално враждебно настроени цивилизации.

„Голяма част от нещата са подбрани с чувство за отговорност, но за някои, които се изпращат, се питам: какво е това“, обяснява Алберт Харисън, професор по социална психология в Калифорнийския университет.

Има снимки на звезди, рекламни клипове на чипс, любовни писма до рокпевци. Който привлича по този начин вниманието върху себе си, трябва много да внимава какъв образ си изгражда.

„Може да ни приемат като заплаха. Ние не знаем как се интерпретират тези послания и докато научим, може да минат много години“, предупреждава Харисън.

Желанието на хората да осъществят контакт с извънземни цивилизации е старо. На изпратените през 1972 и 1973 година американски изследователски сателити Pioneer 10 и 11 са качени таблици със схеми на голи хора и символи, които трябва да покажат мястото на Земята и Слънцето. 

Voyager 1 и 2, изстреляни през 1977 година, носят записи със звуци и картини от Земята.

Все пак ще изминат 40 хиляди години, докато Voyager 1, първи от четирите носители на посланията, изобщо се доближи до някоя звезда. Никой не знае дали там ще има интелигентни същества, които да  вземат капсулата на времето и дали човечеството изобщо ще доживее да получи отговор.

По-бързо може да протече комуникацията с извънземните чрез електромагнитния спектър. От 50 години изследователи дебнат сред звуковете на Вселената за сигнали, които може да са свързани с друга цивилизация. 

Въпреки това досега не е направено много. Затова програмата „Търсене на извънземен разум“ (SETI) работи все по-активно. Телевизионни и радиопредаватели излъчват разсеяни сигнали в йоносферата. Радиоастрономически предаватели излъчват сигнали към небесни тела извън Слънчевата система.

През 1974 година беше изпратено съобщение към отдалечената на 25 хиляди светлинни години звезда M13. През 1999-а и 2003-та във Вселената бяха излъчени два Cosmic Calls.

През 2006-а германско-френският културен канал ARTE изпрати послание до звездата Errai, която е отдалечена на 45 светлинни години.

Някои послания са сериозни, философски, интелигентни или просто закачки. „Моля, пратете пари“, моли някоя си „Маура, планета Земя“.

За астрофизика Малкълм Фридлунг от Европейската агенция за космически изследвания активното търсене на извънземни е губене на време. В крайна сметка до момента няма и намек за извънземен живот. Но не е сигурно.

„Когато изобщо не знаем какво има там, в Космоса, би трябвало да сме внимателни“.

Британският изследовател Стивън Хокинг също предупреждава за възможна враждебна, технически превъзхождаща ни цивилизация.

Британското научно списание Nature пише през 2006 година: „Не може да се изхожда от това, че извънземните цивилизации са непременно добронамерени, а дори и контактът с добронамерена цивилизация би имал много сериозно отражение върху хората на Земята“.


http://www.dnes.bg/technology/2010/03/09/po-vnimatelno-s-izvynzemnite.87393

Дали не използват авторитета на Хокинг, за да ни подготвят подсъзнателно за предстоящите Greenstar/Blue beam сценарии???? :) ;)

Неактивен Raw Deal

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 944
Re:По-полека с извънземните
« Отговор #1 -: Март 10, 2010, 02:42:39 am »
„Когато изобщо не знаем какво има там, в Космоса, би трябвало да сме внимателни“.


А би трябвало да сме още по-внимателни с това, което допускаме(или поне някои от нас допускат) да ни "седи" на Земята.

Те са у дома ни, а ние ги търсим в гората...с песни.  :nea:

Неактивен Halfwild

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 22
Re:По-полека с извънземните
« Отговор #2 -: Март 10, 2010, 23:49:11 pm »
Аз винаги съм си представял, как извънземните използват тия сателитчета с послания, дето ги изтрелваме в Космоса, за тоалетни. Зашо не сложат един хладилник бира и не го изтрелят него в Космоса! Така никой няма да се обиди от нещо като го намери.

Неактивен fishbone

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 167
Re:По-полека с извънземните
« Отговор #3 -: Март 11, 2010, 00:22:57 am »
 Идеята не е лоша с изтрелването, ама един хладилник за кой по напред. Само амбалажа незнам дали ще го рециклират и как.
 По добре наколко генофонда да изтрелят все ще намерят нещо интересно, а и да не ги разкарваме до тука, поне тея които не са идвали още. Останалите са твърде наблизо. А тия дето са тука няма какво да ги мислим те са сред нас.

« Последна редакция: Март 11, 2010, 00:38:42 am от fishbone »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27