А според това, което сам съм преживял, състраданието няма нищо общо със страдание.Доколкото има общо, дотолкова е маловажно последствие.
Всъщност състраданието означава "влизане под кожата на другите" или емоционалното(а не интелектуалното) разбиране на другия.За да успее човек да съпреживее емоционалното състояние на другия, трябва да бъде състрадателен.
Естествено, най-вещите убийци, психолози, детективи, военни и прочие хора, чиито занимания се базират на разбирането на другите с цел манипулация или с каквато и да е друга цел, са състрадателни.
Това, че някой избира да не изпитва болката, нещастието и лайната на другите, не означава, че не е състрадателен.Това схващане е поредния бул-шит в морално-лингвистичния микс на нашата неадекватна, некадърна и несъвместима по наш адрес цивилизация.
И още по-невярно е, че човек се отказва от егото си, докато е състрадателен.Това първо е качество, а не копче на пералня, която не пълни вода докато центрофугира и второ за да бъде състрадателен, човек трябва да е запознат твърде добре с егото си и да го усеща достатъчно силно, за да може да открие общите му елементи с това на останалите.
И преди да ме затрупате с fluffy bunn-ване, ви казвам, че каквото съм казал, съм го казал на читателите.Не си правете труда да проявявате наглостта си като ме убеждавате, че това, което съм преживял, е грешно, тъй като аз няма да си правя труда да се изказвам отново в тая тема.