Автор Тема: Обиколка на подземията във Варна  (Прочетена 90054 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ngogo

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 1
Re: Обиколка на подземията във Варна
« Отговор #150 -: Март 11, 2016, 22:36:54 pm »
Здравейте колеги някой кани ли се да влиза скоро под паметника във Варна,че аз също съм мераклия

Неактивен Komarov

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 1
Re: Обиколка на подземията във Варна
« Отговор #151 -: Август 13, 2019, 00:03:21 am »
Здравейте, макар да виждам че темата не е посещавана отдавна искам да помогна с каквото мога. Влизал съм в няколко бункера абсолютно легално свързано по-скоро с работата ми и мога да ви дам малко информация (нищо секретно, спокойно). Секретните бункери се охраняват така, че не можете да припарите там.
  Някой попита за укритието под Хуманитарната гимназия. То е проектирано и построено през 80-те години, входът му се намира близо до стълбите на централният вход на гимназията с достъп отвътре от към централният коридор. Действащо е и може да бъде използвано в случай на нужда.
  Друго запазено укритие е това под Завод Дружба. Входът пак е откъм завода и е проектирано през началото на 70-те години. Сравнително голямо е и има и зали за обучение по военно дело.
  На кръстовището на Нептун точно под площад Илко Ешкенази се намира друго бомбоубежище с името Старата млекоцентрала(така се казва). В началото на 90-те години беше превърнато в магазин. Има вход от към ул. Г.Бенковски на кръстовището с бул. Сливница и вход точно пред сервиза за телевизори на площад Ешкенази. Представляват помещения във формата на голям квадрат свързани с коридор , който ги обикаля.
Всички тези укрития са действащи и могат да подслонят хора в случай на нужда, друг е въпросът колко са надеждни, имайки предвид че са проектирани за бомби от Втората световна, а не за нещо съвременно като атомна бомба и т.н. Странно ми е че укритията биват замаскирани и пазени от гражданите, именно тези които трябва да ги познават и ползват в случай на нужда. А интересното е че сигурно всяко чуждо разузнаване , което си постави за цел ще знае точно къде и колко укрития имаме. Или казано направо- който трябва не знае, а който не трябва най-вероятно знае. В Израел където и да се намирате има указание кое е най-близкото укритие, а тук повечето хора не са влизали никога и изобщо не знаят какво има вътре, как изглежда това, което ще намерят долу - средства за индивидуална защита(противогази)и други. Първото влизане в такова място е съпроводено винаги с доста адреналин и да- страх. По-големите си спомнят че навремето имаше часове по Военно обучение и там даваха бегла представа за бомбоубежищата. 
Виждал съм ентусиасти да влизат в изоставени съоражения, за съжаление зле подготвени с оскъдна екипировка.
Ако ми позволите да дам няколко съвета:
1 Светлина- един челник и поне един фенер с резервен комплект батерия(всички нови и заредени).
2 Екипирайте се добре- здрави обувки(кубинки за предпочитане), в тези места има липсващо осветление и възможността да настъпите нещо остро и режещо е съвсем реална. На много места стърчат изкъртени арматури и може някоя плоча да поддаде. От вандалските набези навсякъде има стърчащи и ръждясали пирони и винкели. Маратонка или кец няма да Ви предпазят и ще се окажете ранен вътре в труднодостъпно място.
3 Сложете в раницата си няколко лепенки и поне един бинт- долу помощ няма да дойде, повярвайте ми. Ако се нараните ще трябва да се изкачите сами със собствени сили. Долу НЯМА ОБХВАТ на мобилните телефони! Никой няма как да получи сигнал за помощ.
4 Подсигурете си добър екип, обмислете къде слизате и с кого. Винаги оставяйте човек на входа- може да се окаже много ценен в случай на нужда. Той трябва да повика помощ ако не се върнете до уреченото време. В подобни изоставени места можете да се натъкнете на много различни, опасни и неприятни изненади. Трябва да сте подготвени за всичко,адреналинът е на макс. Разказаха ми че при подобна експедиция се натъкват на труп. Оказа се че става дума за бездомник, който най-вероятно се е подслонил от лоши метереологични условия- буря, дъжд или виелица и сигурно се е разболял. Човекът е починал там долу без никой да знае за него и да може да му окаже помощ. Беше открит поне няколко години след кончината си. Жалко за него.
Мога да пожелая успех на всички и се надявам да съм бил полезен с информацията си.

Неактивен xavhfx

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 8
Re: Обиколка на подземията във Варна
« Отговор #152 -: Април 26, 2020, 13:30:56 pm »

Някой знае ли нещо за тунели от Паметника, които стигат до града или под Морската градина?
За първи път се споменава за тунел в книга издадена от Варненското археологическо дружество преди малко повече от 100 години,
през който руснаците са минали през него, при обсадата на града.
 
btw, къде има секретни бункери във Варна?  :unknown:

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27