Автор Тема: Наука за начинаещи  (Прочетена 27651 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Re:Наука за начинаещи
« Отговор #45 -: Юни 03, 2009, 09:01:13 am »
Цитат
Най-простият опит, който можете да направите е когато се къпете да наблюдавате канала, в който се оттича водата. Тя се завихря без да е предупредена за абсолютността на това правило. Веднъж на ляво, веднъж надясно. А и не само водата. Всички хидро- и термодинамични флуиди имат различна посока на турбулентност, ако бъдат оставени да избират посоката.

Погрешно... Направете си прост експеримент. Запушете с тапата сифон на мивка и я напълнете с вода. Отпушете канала. Вижте как се САМОЗАВИХРЯ водата, по часовниковата стрелка или обратно. Но ние живеем северното полукълбо. В южното полукълбо, водата се САМОЗАВИХРЯ в посока обратна на завихрянето в северното. Излишно е да споменавам, че в момента описвам самозавихряне на флуид от състояние на покой САМО И ЕДИНСТВЕНО ПОД ДЕЙСТВИЕТО НА ГРАВИТАЦИЯТА, която е приоритетна, а не когато например произвеждаме насочено движение на водата от маркуч, или пък водата се излива от съд и на пътя й има отклоняваща движението й повърхност, която я отклонява наляво или надясно в зависимост от ъгъла на подход на флуида спрямо повърхността. САМОСТОЯТЕЛНОТО ЗАВИХРЯНЕ на водата и флуидите ОТ ПОКОЙ е в определена посока (по часовниковата стрелка, или обратно), която зависи:
  1. от въртенето на Земята,
  2. от геометричното разположение/ъгъл в пространството на оста на флуида, който се самозавихря, спрямо посоката на въртенето на Земята, което е от изток на запад,
  3. от геометричното разположение на оста/ъгъла на флуида спрямо вектора на гравитационното налягане върху него, а това вече е малко сложно, защото тези вектори са два: към центъра на Земята и от центъра й към повърхността й; при завихряне над 2000 оборота за минута и наличието на най-малко две вортексиращи оси, намиращи се перпендикулярно една спрямо друга, се появява ефект на антигравитация - Владимир Терзийски.
   
   Но водата и флуидите могат да бъдат ПРИНУДИТЕЛНО завихряни в определена посока чрез прилагането на различни технологични методи, което вече не е естествено вортексиране. Т.е. вече имаме присъствието и на други сили освен тази на гравитацията, която вече не е приоритетна. По-горе правя разлика между естественото самозавихряне от състояние на покой само и единствено под действието на гравитацията и другото, вече принудително не самозавихряне, А ЗАВИХРЯНЕ, не само под действието на гравитацията, а и под действието на някакви други сили освен гравитационните.
   Empistosunh, посоченият от мен твой цитат, касае САМО ТЕХНОЛОГИЧНИТЕ ПРОЦЕСИ И ЧОВЕШКОТО УЧАСТИЕ В ИЗКУСТВЕНИТЕ ВОРТЕКСИ И ТЕЗИ ПРЕДИЗВИКАНИ С ПРИЛАГАНЕ НА ДРУГИ СИЛИ, ОСВЕН САМО НА ГРАВИТАЦИОННИТЕ, НО НЕ И ЕСТЕСТВЕНОТО САМОЗАВИХРЯНЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО ПОД ДЕЙСТВИЕТО НА ПРИОРИТЕТНАТА СИЛА ГРАВИТАЦИЯ.

Неактивен Иван

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 83
Re:Наука за начинаещи
« Отговор #46 -: Юни 03, 2009, 10:26:07 am »
Здравейте! :)

Извинявам се предварително за отношението, Иван, но каквато и книга да предложите, която обяснява абсолютността на символите "напред", "назад", "нагоре", "надолу", "положително", "отрицателно", "мъжко", "женско", "водещо", "следващо" и т.н.; не смятам, че ще ме убедите в тяхната абсолютност. Но моята убедимост е най-малкият проблем, изказвам я, тъй като според разбиранията ми би било лицемерно да я спестя.
А парадигмата ми е, че спокойно можем да ги наречем "мяу" и "бау" всичките, при това със същия успех. Съществуват различни наблюдателни ъгли, за да определим с абсолютна безусловност кой кого води и кой кого следва.Извинена сте, аз също съм минал през университетското образование.

Последно, не разбрах - науката иска ли да търси такива основания, и отправни системи, които да и дават сигурност, че върви към познание или ще си търси относителни такива, спрямо които ще се чувства като пате в кълчища?
И въобще аз съзирам една мания в научните среди към намиране именно на относителността в нещата и извеждането им като принципи. Помислете върху този фундаментален мисловен феномен, придобил поведението на вирус. Фразата "всичко е относително" е нещо като висше познание, което на всяка цена трябва да бъде открито във всяко явление или взаимодействие.

Езотериката няма такъв проблем, защото тя поставя ученият, наблюдателят в центъра и той е отправната точка. Край на проблемите с относителността. Този учен върви из Вселената, потапя се в света на елементарните частици или се оглежда всред звездите и това, което вижда е истината за него. И какво се оказва - че един ден, срещайки се с друг подобен учен и обменяйки опит, се оказва, че и двамата са видели едно и също. Тази повторяемост и устойчивост на възприятието е и търсената от науката абсолютност.

Потърсете разработките в областта на устройство на елементарните частици и Вселената, записани на научен език (за да бъде разбран от учени) на базата на видяното от неуката женица Слава Севрюкова. Това е последната отправна точка, която давам, за да усетите що е то абсолютност и спирам, защото мисля, че започвам да говоря със стената.

Относно "мяу" и "бау", препоръчах ви да прегледате книгата на Спас Мавров, но очевидно не сте го сторили. Следователно оставям същинският отговор, докато имате някакво основание да вземете решение по тоя въпрос. Наличието на свободна воля и фантазия е достатъчно да наречем с "мяу" и "бау" каквото си искаме, но не е достатъчно това наименоване да отразява същността, истината! Има ли нещо неясно в моето твърдение - избирането на произволни отправни системи не прави света произволен.

Всъщност, отново трябва да попитам - от това ли се води науката - безгранична свобода на фантазията и хаос? Аз мислех, че науката се стреми да открие именно ред (помните определението за Енергия - РЕД).

Цитат
Най-простият опит, който можете да направите е когато се къпете да наблюдавате канала, в който се оттича водата. Тя се завихря без да е предупредена за абсолютността на това правило. Веднъж на ляво, веднъж надясно. А и не само водата. Всички хидро- и термодинамични флуиди имат различна посока на турбулентност, ако бъдат оставени да избират посоката.

Изненадан съм, че казвате това. Наистина ли оптът ви по темата е само от банята и смятате да го наложите като коментар към труда на Потапов и Фомински "Енергия на въртенето"? Разбира се, начинът, по който ще се завихри водата в канала зависи предимно от началните условия, заради малката стойност на въртеливата компонента на потока.


Намесвам се съвсем накратко, тъй като и 2та сте по-начетени.

Искам само да отбележа следното:

При гладкоцевните оръдия (които са много по-старите) няма въртеливо движение на снаряда.

Съответно са и по-неточни и по-непредсказуеми.

Едва по-късно е изобретена нарязаната цев. Именно нарезите предизвикват това въртеливо движение, което помага много при точността на снаряда.
Но съответно цевите с вътрешни нарези са доста по-трудни за изработка.

. . .
Така, че тезата за въртеливото движение на снаряда, която произлиза от самосебе си е невярна.

Вие играли ли сте на фунийки, Танграта?
Върнете се към това занимание и пак ще говорим.

Стреляйте с гладкоцевна пушка със сачми по дъска, проследете отпечатъка, има ли следи от завъртане и в каква посока. Обяснете резултата.

След като са забелязали, че снарядът/куршумът така и така се върти, производителите на оръжие са му сложили нарез. Защо повечето нарези са десни?

Един и същ куршум изстрелян от гладкоцевно и нарезно оръжие има различна далекобойност. Може ли това да се обясни само с подобрената аеродинамика. И откъде се взема разликата, след като куршумите са еднакви. Зад куршума има област с ниско налягане, която спира куршума, но когато той се върти се намалява това налягане. Само от завъртането и намаляването на налягането може ли да се обясни фрапиращата разлика в далекобойността при равни други условия. Дали няма превръщане на част от въртеливата компонента в постъпателна? Практика, братлета, и нека умът следва виждането ви.

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 433
Re:Наука за начинаещи
« Отговор #47 -: Юни 03, 2009, 13:17:31 pm »
Фунийките са завинтени спираловидно.

Повечето сачми също имат нарези.

Нито съм стрелял със сачми, нито с фунийки напоследък. Затова и не мога да споря по въпроса.

Но факт е, че навремето са ползвали кръгли гюллета, а не конични снаряди.
Дори и слабото въртене би запазило позицията при летене.


Има ли го някъде написано, това за постоянното въртеливо движение при гладкоцевните оръдия и пушки?
Ще се радвам ако пратиш някой линк, а може и видео на някой експерт.

Все още не ми се вярва да е вярно.Порових малко, и до колкото разбирам, в днешно време се ползват гладкоцевни оръдия.
Почти при всички случаи снарядите са ето от тоя тип:
http://en.wikipedia.org/wiki/Kinetic_energy_penetrator

т.е. имат опашки-стабилизатори, като стрела или стреличка (дарт).
Те спомагат за въртеливото движение, когато цевта е гладка.


Сачми
http://en.wikipedia.org/wiki/Pellet_(air_gun)
Цитат
Firearms have sufficient pressure to force a slightly over-sized bullet to fit the bore in order to form a tight seal, while airguns generally use a slightly undersized projectile that is designed to obdurate upon shooting so as to seal the bore, and engage the rifling. Since pellets may be shot through a smoothbore barrel, they are often designed to be inherently stable
Точно както си и мислех. За разлика от огнестрелните оръжия, при въздушните гладкоцевни, задача на сачмата е да влезе във въртеливо движение.
Такъв и е дизайна.

« Последна редакция: Юни 03, 2009, 19:10:58 pm от Tangrata_ »
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Empistosunh

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 157
Re:Наука за начинаещи
« Отговор #48 -: Юни 03, 2009, 15:44:34 pm »
Здравейте! :)
SMSI-H, не разбирам стремежа ви да подчертавате, удебелявате и озаглавявате мислите си толкова категорично, но тъй като виждам някои основни моменти, интересни за коментар, надделява желанието ми да ги коментирам. Освен това е важно мисля, освен верните твърдения, чисто диалектично да се посочат и неверните такива.
От поста ви съдя, че вие лично не сте правил опити със запушването на сифона, пълнене с вода и после отпушване. Имам предвид поне няколко пъти повтаряемост на този опит. Защото ако сте го правил, щяхте да забележите, че и в северното полукълбо водата в сифона се завихря на ляво. При това точно толкова пъти, колкото и надясно.  8)

Погрешно... Направете си прост експеримент. Запушете с тапата сифон на мивка и я напълнете с вода. Отпушете канала. Вижте как се САМОЗАВИХРЯ водата, по часовниковата стрелка или обратно. Но ние живеем северното полукълбо. В южното полукълбо, водата се САМОЗАВИХРЯ в посока обратна на завихрянето в северното.

Правилото, което ми се струва, че имате предвид е т.нар. "Ефект на Кориолис" и важи не само за умивалници и тоалетни, но и за феномени покриващи значителни разстояния. Примерно за ракетите - оказва се, че ракетите и въздушните маси се отклоняват надясно, когато се движат от юг на север (забележете),  защото скоростта на въртенето на Земята под тях е различна. И обратното, разликата в движението на Земята под басейна или тоалетната чиния почти съвпада със скоростта на малката стрелка на часовника. И в двата случая е прекалено малка, за да повлияе на посоката на водата.

САМОСТОЯТЕЛНОТО ЗАВИХРЯНЕ на водата и флуидите ОТ ПОКОЙ е в определена посока (по часовниковата стрелка, или обратно), която зависи:
  1. от въртенето на Земята,
  2. от геометричното разположение/ъгъл в пространството на оста на флуида, който се самозавихря, спрямо посоката на въртенето на Земята, което е от изток на запад,

Мжд., Земята се върти от запад на изток...  ::)

Останалото не искам да го коментирам, тъй като ще се наложи да изпиша неща, за които никак не съм сигурна, но веднага, след като проверя някои неща, обещавам да се изкажа. Ако ви е интересно, разбира се...
 
Иван, скромното ми изкимуцване беше насочено предимно към идеята ви, че някои наименования са абсолютни. Т.е., че произхода на думите определя абсолютността на залепени етикети. Това е наистина толкова относително, колкото си искаме, че и повече. В голямата си част наименованията на български език са взети от старогръцки, латински и арабски. А последните са кръщавани точно по метода "както ни се струва в момента". Пример ви давам с човешките органи - голямата част от имената им са дадени от Андреас Везалий, който толкова се е увлякъл в кръщаването на органи, че е забравил да кръсти орган на свое име. За разлика от учениците му - Евстахий и Фалопий. Но разбира се, допускам някой да има теория за абсолютността на наименованието "фалопиеви тръби", това не значи, че такава теория е истинна и абсолютна. Значи само, че има и такава.
Как ли бихме нарекли пениса и вагината днес, ако не беше Везалий? А последният съм склонна да мисля, че е бил просто човек. (Да ме простят феновете на извънземните.)
За останалото, бих искала да ви припомня, че ТО е равноправен дял от физиката, в който освен теории се дава и научно обяснение на що е то отправна система и именно там се декларира, че всяко движение е относително спрямо движенията на други тела. В този смисъл редове колкото искате и любимото ми, че хаосът съдържа достатъчно различни форми на ред.
И след този си коментар, няма да ви досаждам. Особено, след като за вас впечатлението, че спорите със стена е налично. Приемете, че не съм склонна да прегръщам с възторг нечия нелепа грижа да абсолютизира относителност.
"Злото идва при нас, хората с фантазия, носейки като своя маска всички добродетели." - Уилям Батлър

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27