Айде, започват нов сезон на сагата, да видим докъде ще я докарат този път. Сега вече имаме безспорни доказателства....Разкриха убиеца на сестри Белнейски?
Има безспорни доказателства, че извършител на убийството на сестрите Белнейски е 29-годишният криминално проявен Лазар Колев от Пазарджик, обяви окръжният прокурор Иван Даскалов, предаде БНР. Срещу Колев ще бъде повдигнато обвинение за убийство по особено жесток и мъчителен за жертвите начин. Лазар Колев с прякор Гангстера е криминално проявен, с присъда за грабеж, като преди това е бил осъждан и за изнасилване на малолетно момиче.
Според отлично информирани сред безспорните доказателства, че той е авторът на двойното убийство, е съвпадането на взетия от него ДНК материал с този открит по телата на убитите момичета. Водеща в разследването е съдебномедицинската експертиза на доц. Мария Грозева.
Сестрите Белнейски са били убити в района на Пазарджик, след което телата са откарани в местността Грамадите. Има данни, че едната от сестрите е убита по време на насилствен полов акт и за прикриване на следите веднага след това е убита и другата сестра.
Майката на Лазар Колев категорично отрича синът й да е замесен: "Когато преди три години стана случаят, тогава нямаше нищо. Сега, след три години си търсят изкупителна жертва. И да не е луд, да не е някой циганин, да измислят него. Вуйчото - фамилията е богата и утре да кажат: ето, ние ги намираме, те ги оправдават".
Обвинението срещу Лазар Коев ще бъде повдигнато в петък, в 10 часа. Разследването на случая „Белнейски" продължава в търсенето на съучастник.
Майката на убитите сестри Росица и Кристина Белнейски - Фани Белнейска, заяви пред БНР, че не познава Лазар Колев. Вярвам на разследващите, каза тя, но съм сигурна, че Колев не е бил сам. Фани Белнейска заяви: "Според мен са били поне трима". На въпрос - ако този човек застане пред теб, Фани Белнейска каза: "Аз ще го попитам защо ги уби? Ще го погледна и ще му задам въпроса много твърдо". Запитана - каква присъда трябва да получи, Фани Белнейска каза: "Доживотна. Цял живот да го гложди съвестта".
Запитана за това, че днес бе споменато, че първо е убита едната сестра и коя ще е тя, майката Фани Белнейска каза: "Малка е била стискана и душена. Може би тя е била първата и другата е била свидетел, и оттам нещата са тръгнали в обратна посока. Така разсъждавам и така мисля".
Не е изключено за убийството на сестри Белнейски да бъдат повдигани обвинения на повече от едно лице. Това съобщи за aгенция Фокус зам.-апелативният прокурор на Пловдив Румен Боев, в отговор на въпрос възможно ли е в умъртвяването на Росица и Кристина да са участвали повече хора.
В началото на разследването на убийството полицията в Пазарджик обяви, че е вероятно да са замесени повече от един извършител заради особената жестокост, с която е било извършено. Откакто делото е в Националната следствена служба пряко ръководство и наблюдение върху него се упражнява и от Върховна касационна прокуратура, каза Боев. Като представител на една от наблюдаващите следствието прокуратури - Пловдивската апелативна прокуратура, аз знам, че на този етап е повдигнато обвинение, по чл.116 от Наказателния кодекс за извършване на умишлено убийство по особено жесток и мъчителен за жертвите начин, само срещу едно лице, добави Ремен Боев.
Това е 29 -годишният Лазар Колев, за когото окръжният прокурор на Пазарджик Иван Даскалов вече е докладвал.
Според зам.-апелативния прокурор на Пловдив Румен Боев това е началото на един дълъг и мъчителен процес, който "дай Боже" да завърши с присъда. Смятам, каза Боев, че е повдигнато обвинение на базата на сериозни доказателства, а не на база само на оперативни данни, детектор на лъжата и т.н. Дано този процес да завърши наистина с успех, каза Боев. Той обяви, че е доволен от факта, че в съда ще се явят сериозни защитници, като Марин Марковски, за да има сериозен коректив и за да не се допуснат съдебни грешки. И той, като апелативният прокурор Росен Димов призова дебатите по това дело да се водят не чрез медиите, а в съда.
Лазар Колев, срещу когото ще бъде повдигнато обвинение за убийството на двете сестри Белнейски, излежава присъда от четири години и половина за грабеж. Това съобщи директорът на затвора в Пазарджик Веселин Коцев. Лазар Колев изтърпява наказанието си в пазарджишкия затвор, но в момента се намира в Националната следствена служба в София. По непотвърдена информация Лазар Колев е племенник на пазарджишки бизнесмен.