С прекалено голяма неподплътена увереност ми скачаш, приятелко. На колко години си? Дай да те правя гадже ако имаш 18.
Сега ще заминава група даже. Но най-вероятно са се объркали хората.

Ще игнорирам наглия ти тон и ще се опитам да дам обяснение поне на тези ентусиасти, които искат да те придружат в есенната ексурзия до Тибет за 1-2 месеца.
Прочетох, това което е написал българина. Този човек изглежда има опит и е алпинист. За времето казваше, че постоянно вали, а за температурите нито дума.
Тибет е на над 4000 м надморска височина и нагоре. Аз съм се качвала в Алпите и съм преспивала на 3000 м височина в средата на август. На място, откъдето започва ледника. Дори с подходяща екипировка, ми измръзна дъ..-то.
Средно за година намират смъртта си над 300 човека в планините на Австрия, защото подценяват или са невежи по отношение на планините. Температурните амплитуди са големи, а времето често се променя само за час. Както грее слънце и изведнъж студен вятър, дъжд, а често и сняг. Дори лятото е много коварно по отношение на температурите.
Отделно в разказа си този българин пишеше за лоджетата, които са крайно примитивни. Това означава (най-вероятно), че са без отопление. От тази гледна точка ако сравним температурите през юли и октомври
Юли Октомври
Мин. 9-10 градуса 1-2 градуса
Мах. 20-21 градуса 15-16 градуса
ще стане ясно защо месец юли е по-подходящ за посещение на тази прекрасна страна.
От друга гледна точка лятото има много повече предимства, защото по поляните има много билки и цветя. Казват, че аромата им действа като наркотик.
Тези, които ще те придружат, ще предприемат едно духовно пътуване. Ашрамите (подобни на манастири центрове за медитация) или там техните им манастири, също нямат условията на хижи или хотели. Трябва да имаш предвид, че хората ще искат да медитират, а ако това стане есента, при 10-15 градуса дневен максимум, при постоянни ветрове...ще им е доста голямо предизвикателство.
Нека всеки сам направи своите проучвания и прецени. Споделям само някои моменти, които би трябвало да вземете под внимание, ако досега не сте били в планина извън България или на височина над 3000 м.