Автор Тема: Блогът на Hrist  (Прочетена 8262 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Viviss

• Четящ
  • *
  • Публикации: 194
Re: Блогът на Hrist
« Отговор #15 -: Октомври 29, 2025, 07:39:01 am »
Какво трябва да прави някой който желае в следващото си прераждане да няма Карма?

Как определяш кой е добър и кой няма Карма? По какви признаци се разбира, че даден човек няма Карма?

Неактивен Noris

• Пишещ
  • Публикации: 878
« Отговор #16 -: Октомври 29, 2025, 10:53:55 am »
Според мен " Карма" си е експериментална програма в настоящето и няма нищо общо с миналото. Защото децата се раждат невинни, без нищо да знаят за себе си. Родителите са тези, които им създават почвата за съществуване. След, което се намесват държавни институции, социални сфери, училища, ...и т.н. до безкрайност.
Въведена е от будитските учения за прераждания. И всеки ще си понесе тази " програма сега в настоящето" с причинено -следствените закономерности, защото ако сам не стигнеш до извода, че да си " Човек" не е еволюция, а 'де'революция. И, че животните със сетивата си са много по напреднали от човека, защото нямат дигитализация и вещи за съществуване, защото просто не са им необходими. ..

Или може би, както ИИ каза всички живеем във виртуална реалност "експеримент".

« Последна редакция: Октомври 29, 2025, 11:22:10 am от Noris »

Неактивен Viviss

• Четящ
  • *
« Отговор #17 -: Октомври 29, 2025, 16:54:09 pm »
Според мен " Карма" си е експериментална програма в настоящето и няма нищо общо с миналото. Защото децата се раждат невинни, без нищо да знаят за себе си. Родителите са тези, които им създават почвата за съществуване. След, което се намесват държавни институции, социални сфери, училища, ...и т.н. до безкрайност.
Въведена е от будитските учения за прераждания. И всеки ще си понесе тази " програма сега в настоящето" с причинено -следствените закономерности, защото ако сам не стигнеш до извода, че да си " Човек" не е еволюция, а 'де'революция. И, че животните със сетивата си са много по напреднали от човека, защото нямат дигитализация и вещи за съществуване, защото просто не са им необходими. ..

Или може би, както ИИ каза всички живеем във виртуална реалност "експеримент".
Ако децата се раждат без Карма, каква е причината малки невинни деца да се разболяват от лоши болести или да се раждат с недъзи? Това някаква случайност ли е ... или?

Неактивен Noris

• Пишещ
  • Публикации: 878
« Отговор #18 -: Октомври 30, 2025, 01:11:31 am »
Невежество на зачатиете се казва от страна на хомо сапианса!
Това достатъчно ли е като отговор, защо се раждат подобни деца. Липса на вяра в истинския им СЪЗДАТЕЛ...

Неактивен HomerCat

• Пишещ
  • Публикации: 500
  • SSS
« Отговор #19 -: Октомври 30, 2025, 06:34:14 am »
Какво трябва да прави някой който желае в следващото си прераждане да няма Карма?

Как определяш кой е добър и кой няма Карма? По какви признаци се разбира, че даден човек няма Карма?
"Една голяма шахматна игра се играе върху целия свят...",("Алиса в Огледалния свят")

Неактивен HomerCat

• Пишещ
  • SSS
« Отговор #20 -: Октомври 30, 2025, 07:12:42 am »
Горния цитат се появи поради мое недоглеждане.Исках с него да започна отговора си.Ето така:

Зависи от каква гледна точка задаваш въпроса,в смисъл - от парадигмата на конкретно учение.
Обобщено,от любителските ми интереси към източните учения бих отговорил така:

Който желае да няма карма ,трябва да се отърве от желанието си за следващо прераждане.
Но това е много трудно и отнема повече от един живот,защото желанието е кармообразуващ фактор,включително желанието за следващо прераждане без карма..

Защото кармата се подхранва от желанията,подобно на огън,в който постоянно се добавят дърва.
Нирвана значи това - без дърва в огъня.
...

Това е много сбит отговор,който вероятно би бил неудовлетворителен за повечето интересуващи се от въпроса.
За по-пълно разбиране на темата бих препоръчал по-обстойно запознаване с основните тези на хиндуистките и будистки учения.
Където се обяснява и какво е кармата (според тях).

Занимаването с тези учения е добър подход,ако човек иска да се окаже в позицията на еленче с рога (символизиращи ума),оплетени в лианите на тези,контратези,коментари,контракоментари,коментари на коментарите и прочее хернЯ.
...

А от позицията на неексперт по антична философия бих отговорил по метода на Сократ така:

И откъде знаеш,че има следващи прераждания?

...
Този отговор пък,може да е дори по-неудовлетворителен.
Имам и други отговори,но не искам да досаждам,ако няма желаещи (да им бъде досаждано).

...

"Една голяма шахматна игра се играе върху целия свят...",("Алиса в Огледалния свят")

Неактивен Viviss

• Четящ
  • *
« Отговор #21 -: Октомври 30, 2025, 08:09:41 am »
Горния цитат се появи поради мое недоглеждане.Исках с него да започна отговора си.Ето така:

Зависи от каква гледна точка задаваш въпроса,в смисъл - от парадигмата на конкретно учение.
Обобщено,от любителските ми интереси към източните учения бих отговорил така:

Който желае да няма карма ,трябва да се отърве от желанието си за следващо прераждане.
Но това е много трудно и отнема повече от един живот,защото желанието е кармообразуващ фактор,включително желанието за следващо прераждане без карма..

...

Повечето хора по света не вярват нито в Карма, нито в Прераждането. От което следва, че те нямат желания за следващо Прераждане. Това означава ли, че няма да се прераждат?

Неактивен HomerCat

• Пишещ
  • SSS
« Отговор #22 -: Октомври 30, 2025, 10:18:38 am »
Повечето хора по света не вярват нито в Карма, нито в Прераждането. От което следва, че те нямат желания за следващо Прераждане. Това означава ли, че няма да се прераждат?

И аз не вярвам в прераждането.Не знам има ли такова нещо.Вярата не е знание.Темата ми е интересна,но мога само да дискутирам спекулативно,допускайки различни варианти.

Допускайки,че прераждането е факт,тогава,вярваш,не вярваш - рециклиране и хамстеризация.
Допускайки,че не е факт - един живот и нах*р,бл@ть.

Но това на което аз казвам карма си действа дори животът да е само един.
И ако има следващ живот,пак би продължило своето действие,понеже е природна сила или съвкупност от динамики,извинете за израза.Но ако трябва (и нямам нищо против) да обяснявам какво аз разбирам под карма,трябва да е в друга тема.

Само накратко бих казал така - карма наричам (изхождайки от етимологията на думата) съвкупността от динамики,чрез които се проявява Матричната Игра.Това веднага ще породи погрешна представа за феновете на Матрицата,Играта и прочее неща описани от модерната езотерика,защото въпреки че тези думи са много подходящи и има известно припокриване с нещата ,описвани в ПР и на други места,моето тълкуване е за лична употреба и ако сравним концепцията в ПР например с религия,моето виждане би било неканонично.Прочее,изглежда ми че някои фенове имат религиозно отношение към посочените идеи.

Не знам каква е твоята позиция на питащ.Отнасям се много отрицателно към съвременните езотерици с техните ченълинги,семинари ,видеа,подкасти и прочее,но не отричам правото им да бръщолевят за каквото си щат и защо не ,да поизкарат някой лев,който никога не е излишен.

А към избора ти на букви за избор на форумното ти име се отнасям много положително,особено за последните две.

Неактивен Viviss

• Четящ
  • *
« Отговор #23 -: Октомври 30, 2025, 17:37:31 pm »
И аз не вярвам в прераждането.Не знам има ли такова нещо.Вярата не е знание.Темата ми е интересна,но мога само да дискутирам спекулативно,допускайки различни варианти.

Допускайки,че прераждането е факт,тогава,вярваш,не вярваш - рециклиране и хамстеризация.
Допускайки,че не е факт - един живот и нах*р,бл@ть.

Но това на което аз казвам карма си действа дори животът да е само един.
И ако има следващ живот,пак би продължило своето действие,понеже е природна сила или съвкупност от динамики,извинете за израза.Но ако трябва (и нямам нищо против) да обяснявам какво аз разбирам под карма,трябва да е в друга тема.

Само накратко бих казал така - карма наричам (изхождайки от етимологията на думата) съвкупността от динамики,чрез които се проявява Матричната Игра.Това веднага ще породи погрешна представа за феновете на Матрицата,Играта и прочее неща описани от модерната езотерика,защото въпреки че тези думи са много подходящи и има известно припокриване с нещата ,описвани в ПР и на други места,моето тълкуване е за лична употреба и ако сравним концепцията в ПР например с религия,моето виждане би било неканонично.Прочее,изглежда ми че някои фенове имат религиозно отношение към посочените идеи.

Не знам каква е твоята позиция на питащ.Отнасям се много отрицателно към съвременните езотерици с техните ченълинги,семинари ,видеа,подкасти и прочее,но не отричам правото им да бръщолевят за каквото си щат и защо не ,да поизкарат някой лев,който никога не е излишен.

А към избора ти на букви за избор на форумното ти име се отнасям много положително,особено за последните две.

Вярата е еквивалент на приемане на дадено нещо за истина.
Дори и да не вярваме напълно в дадена теория, ние можем да я приемаме като логична или да допускаме, че е възможно да е истина.
В случая с Кармата и Прераждането, аз ги приемам като логични, защото чрез тях си обяснявам много необясними неща в живота.
Например, си обяснявам защо едни хора страдат, а други не, или защо хората не се раждат и не живеят при еднакви условия.

Не съм привърженик на езотериката или ченълинги и семинари.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27